Τοπικές Ειδήσεις

Το Πάρκο του Ροδινιού ανοίγει τις πύλες του για την Τέχνη!

Τη δικτύωση της σύγχρονης δημόσιας τέχνης με τον πολιτιστικό, τον δημιουργικό και τον καλλιτεχνικό τουρισμό, τη βιωσιμότητα και την τοπική κοινωνία, μέσω εικαστικών και δημιουργικών δράσεων, με επίκεντρο το Πάρκο του Ροδινιού, θα επιχειρήσει η δημοτική αρχή με το φιλόδοξο πλάνο «Τέχνη στο πράσινο» @ Ροδίνι.
Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φιλοδοξεί να υλοποιήσει έναν πολιτιστικό/εικαστικό θεσμό σε ετήσια βάση και να ενισχύσει παράλληλα την πολιτιστική και δημιουργική οικονομία ως πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Ρόδου.
Το «Τέχνη στο πράσινο» @ Ροδίνι αφορά στην Πρόσκληση «Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού» του προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» της ΠΝΑΙ, στο πλαίσιο του Έργου «Τα μονοπάτια του μύθου και της φύσης στο Ροδίνι».
Την μελέτη υπογράφουν η Πόλυ Χατζημάρκου, ειδική σύμβουλος δημάρχου Ρόδου ιστορικός Τέχνης & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Msc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και ο Δημήτρης Κυπριώτης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, PhD.
Το έργο «Τέχνη στο πράσινο» @ Ροδίνι έχει ως γενικούς στόχους:
-να δικτυώσει, μέσω εικαστικών και δημιουργικών δράσεων, τη σύγχρονη δημόσια τέχνη (public art) με τον πολιτιστικό, το δημιουργικό και τον καλλιτεχνικό τουρισμό, τη βιωσιμότητα και την τοπική κοινωνία -να συμβάλει στον μετασχηματισμό υφιστάμενων υποδομών και μνημειακών χώρων – όπως είναι το ιστορικό Ροδίνι-, να συν-δημιουργήσει εμπειρία και να διαμεσολαβήσει για την πολιτιστική ενδυνάμωση (cultural empowerment) των πολιτών/επισκεπτών, με νέες υπηρεσίες αναψυχής και μάθησης
-να εδραιώσει στο νησί της Ρόδου έναν πολιτιστικό/εικαστικό θεσμό σε ετήσια βάση, που απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα ομάδων κοινού
-να στηρίξει και να προβάλει -στο φυσικό και ψηφιακό τοπίο- τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή δημιουργών από τη Ρόδο, την υπόλοιπη Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα και να ενθαρρύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και καλλιτεχνικές συνεργασίες
-να συμβάλει μέσω των οπτικών τεχνών στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δικαιοσύνη καθώς και στη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα, την κλιματική κρίση, την κοινωνική συνοχή, την ανθεκτικότητα, την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, κ.ο.κ.
-να ενισχύσει την πολιτιστική και δημιουργική οικονομία ως πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Ρόδου
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
-Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από την Ιστορία, την ανθρωπογεωγραφία και τη φύση του Ροδινιού και δημιουργούν τη δική τους εικαστική πρόταση.
-Τα έργα παρουσιάζονται σε μορφή ομαδικής έκθεσης ανά έτος
-Τα έργα τέχνης μπορούν να είναι διαφόρων οπτικών μέσων και υλικών
-Οι διαδικασίες προετοιμασίας και στησίματος των εικαστικών έργων, τα εγκαίνια της έκθεσης και οι παράλληλες δράσεις, πραγματοποιούνται σε ένα σύνολο έως 20 ημερών, περιλαμβάνοντας την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
-Τα έργα εκτίθενται σε καθορισμένα σημεία του πάρκου. Εφόσον οι καλλιτέχνες το επιθυμούν, το έργο τους μπορεί να παραμείνει στο Ροδίνι μετά τη λήξη του Art in Green.
-Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η σύνδεση του έργου τέχνης με το Ροδίνι ως «πολιτισμικό τοπίο».
Παράλληλα, τα έργα τέχνης «συνδιαλέγονται» δημιουργικά με τους επισκέπτες και εμπλέκονται – ξεχωριστά και ως συνολική καλλιτεχνική πρόταση- στο δημόσιο διάλογο για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την απαραίτητη κοινωνική εγρήγορση.
Κάθε έτος, η έκθεση Art in Green έχει διαφορετικό θεματικό υπότιτλο.
Η πλούσια κληρονομιά του Ροδινιού προσφέρει άφθονες ιδέες που μπορεί να αξιοποιηθούν και να γεφυρωθούν με σημερινά πολιτισμικά προτάγματα. Ενδεικτικά:
– από την «ιερότητα» του τοπίου, τους μύθους, την ιστορία, το παλίμψηστο, ως και τις σύγχρονες αρχές του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, της πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας.
– μοτίβα, φόρμες και συμβολισμοί με έμπνευση από: ροκοκό και Ελληνιστική εποχή, τάφο των Πτολεμαίων/ταφικά μνημεία/νεκρόπολη, «σπηλαιογραφία», Νυμφαία, νερό/ρευστότητα/υδραγωγείο, μονοπάτια αυτόχθονης πανίδας και βλάστησης (π.χ. γραμμωτή νεροχελώνα, παγώνια, ελάφι, γκιζάνι, ροδοδάφνη, πεύκα, κ.α.)
– ο «περιπατητικός» στοχασμός με έμπνευση την «περιπατητική» φιλοσοφική σχολή και τον μαθητή του Αριστοτέλη, Εύδημο, ο οποίος δίδαξε στο Ροδίνι
– ιστορικά στοιχεία λιγότερο γνωστά, όπως τα «καμένα παγκάκια» στο πάρκο από τους Γερμανούς (1943-1945, μετά την ανακωχή των Ιταλών), για να αποφεύγονται οι δημόσιες συναθροίσεις
-σύνδεση με το σημερινό διάλογο για την κοινωνική χρήση του δημόσιου χώρου και τα “Rethinking Cultural – Rethinking Social” στα αστικά «πολιτισμικά τοπία»
– Απόκριες, γιορτές κρασιού και άλλα ήθη/έθιμα στο Ροδίνι με το πέρασμα των χρόνων, κοινωνικά και ιστορικά βιώματα, κ.ο.κ.
-Θεσμοθέτηση βραβείων για τη συμβολή των αναδειχθέντων καλλιτεχνών σε θέματα κλιματικής κρίσης, κυκλικής οικονομίας, βιωσιμότητας, πρωτότυπης ανάδειξης στοιχείων από το πολιτισμικό τοπόσημο του Ροδινιού, κ.α.
Η πρόσκληση γίνεται μέσω ανοιχτού καλέσματος (open call) τρεις μήνες πριν την έναρξη του Art in Green.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Για την τρίτη ηλικία: προγράμματα με σύγχρονες πρακτικές για τη δημιουργική και πολιτιστική γήρανση και ενδυνάμωση (creative and cultural aging), π.χ. παιχνίδια μνήμης και δράσεις που περιλαμβάνουν αφηγήσεις ιστοριών
Για τα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα: Πολιτιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της «πράσινης» εβδομάδας και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος – μαθήματα τοπιογραφίας, μαθήματα επανάχρησης και κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. εφημερίδες, πανιά, παλιά παιχνίδια) κ.α.
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ “ΜEET THE ARTISTS”:
Σε εγκαίρως προγραμματισμένες μέρες και ώρες, οργανώνονται ξεναγήσεις στα έργα.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – PARTNER EVENTS:
Μαζί με την προετοιμασία της ομαδικής έκθεσης, συγκροτείται η λίστα παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του Art in Green. Κάθε διοργάνωση μπορεί να περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, artists’ talks και άλλες ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια τέχνης, παραστάσεις και άλλες ειδικές πολιτιστικές δράσεις που ενισχύουν την εμπειρία της επίσκεψης και της «φιλοσοφίας» του εικαστικού θεσμού.
Οι παράλληλες δράσεις αποτελούν συνέργειες με υπηρεσίες και οργανισμούς του Δήμου Ρόδου αλλά και με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, κ.α.
Η ετήσια θεματολογία μπορεί να αντλείται από τις θεματικές του EU Green Week4 που, παρομοίως, ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου περιλαμβάνοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου