Σημαντικές αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον Θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει έως και την 8η Οκτωβρίου.
Ένας από τους βασικούς στόχους της «αναμόρφωσης» του Θεσμού είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσωπικών γιατρών, ούτως ώστε να επαρκούν για τη δωρεάν κάλυψη όλων των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η έως τώρα «αναιμική» συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα, κυρίως στην Αττική, είχε οδηγήσει στο «σκάλωμα» της πλήρους εφαρμογής του, το οποίο -όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας- καθιστά δυσχερή την επίτευξη του στόχου βελτίωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και Δημόσιας Υγείας.
Ως προσωπικοί γιατροί για τον ενήλικο πληθυσμό καθώς και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας ορίζονται όσοι έχουν λάβει την ειδικότητα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας.
Με το νέο σχέδιο νόμου στις κατηγορίες των προσωπικών γιατρών προστίθενται πλέον όλοι οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί) καθώς και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Παράλληλα, θεσμοθετείται ο προσωπικός παιδίατρος, στον οποίο σε πρώτη φάση, θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση περίπου 530.000 παιδιά κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τις νέες κατηγορίες γιατρών που εισάγονται, πλέον κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί.
Πότε ο πολίτης θα πληρώνει την αμοιβή
Οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών, πλην των παιδιάτρων, διαμορφώνονται με τον προτεινόμενο νόμο ως εξής:
• γιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό
• υπόχρεοι και μη υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
• γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού
• γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, και συμβάλλονται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Στις παραπάνω περιπτώσεις ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν προς τον πολίτη. Ωστόσο, το νέο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα, εάν για οποιονδήποτε λόγο ο πολίτης επιθυμεί να έχει προσωπικό γιατρό κάποιον ελευθεροεπαγγελματία που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, να μπορεί ελεύθερα να το κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να καταβάλλει την αμοιβή του από την τσέπη του.
Όσον αφορά στους παιδιάτρους, οι κατηγορίες των προσωπικών ιατρών περιλαμβάνουν:
• παιδιάτρους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. και
• παιδιάτρους που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Για ποιους ισχύει η υποχρεωτικότητα
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή του ενήλικου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ανασφαλίστων. Όσον αφορά στους ανηλίκους η εγγραφή θα είναι υποχρεωτική για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει εγγραφεί έως την 1η.6.2025, ο προσωπικός του γιατρός θα ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα.
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό του Δημοσίου ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ θα γίνεται αποκλειστικά σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, ενώ σε μη συμβεβλημένους ιδιώτες αποκλειστικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών στους καταλόγους, που θα δημιουργούνται και επικαιροποιούνται ανά δήμο, ή να δηλώσει ως προσωπικό του γιατρό τον ιδιώτη της επιλογής του.
Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα εν ενεργεία στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στα οποία παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Τέλος, προαιρετική είναι η εγγραφή για τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Τι προβλέπεται για την αλλαγή προσωπικού γιατρού
Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό, ενώ κατόπιν υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος, μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό θα μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο φορές ανά έτος.
Μετά την πρώτη εγγραφή, τυχόν μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό γιατρό, που καθίσταται αναγκαία λόγω διαγραφής του αρχικού προσωπικού γιατρού από τους καταλόγους, ο πολίτης θα πρέπει να κάνει την επιλογή του εντός ενός μήνα, διαφορετικά ο νέος προσωπικός του γιατρός θα ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα. Ωστόσο, θα διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού γιατρού που έχει οριστεί αυτομάτως, χωρίς η εν λόγω μετεγγραφή να συνυπολογίζεται στο ετήσιο όριο.
Εκπαίδευση και αξιολόγηση
Προκειμένου να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους, ειδικά σε σχέση με την πρόληψη, όλοι οι προσωπικοί γιατροί, κάθε κατηγορίας, θα εκπαιδευτούν.
Επίσης, προωθείται ενιαίο σύστημα αξιολόγησής τους στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων και στη σχέση γιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά, ενώ θα προβλέπεται και σύστημα επιβολής κυρώσεων.
Πηγή: insider.gr