Τοπικές Ειδήσεις

Η ανομβρία θα φέρει αύξηση στην τιμή της ντόπιας πατάτας

«Δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε τις πατάτες», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απολακκιάς και πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Τσαμπίκος Καραγιάννης, μεταφέροντας την αγωνία των αγροτών, αφού είναι γνωστό ότι η στάθμη στο Φράγμα Απολακκιάς έχει κατέβει δραματικά λόγω της ανομβρίας και λαμβάνονται μέτρα, αφού οσονούπω σταματά η παροχή νερού στους αγρότες.
Ο κ. Καραγιάννης χαρακτηρίζει αναγκαία την απόφαση για να σωθούν οι καλλιέργειες του επόμενου καλοκαιριού.«Η απόφαση θα έχει επιπτώσεις κυρίως στους παραγωγούς πατάτας, οι οποίοι σταματούν την καλλιέργειά της», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η Απολακκιά τροφοδοτεί με πατάτα το νησί της Ρόδου κατά 80%. Ο αγωγός παροχής νερού του Φράγματος θα ανοίγει κάθε 15νθήμερο μόνο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Στο Φράγμα της Απολακκιάς, αφού έχει τόσο καιρό να βρέξει, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με τη χαμηλή στάθμη νερού. Η απόφαση ελήφθη από τον Αύγουστο για την ελεγχόμενη λειτουργία του Φράγματος και οι ίδιοι οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις καλλιέργειες και τις ποσότητες άρδευσης.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής θα αυξηθεί αυτομάτως και η τιμή της πατάτας το χειμώνα, ο κ. Καραγιάννης, τόνισε ότι «αυτό θα φανεί στην πορεία με την άνοδο της τιμής της ντόπιας πατάτας στην τσέπη του καταναλωτή.
Η ζημιά θα φανεί. Οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές από το κλείσιμο του Φράγματος. Από κει που πωλείται π.χ. 1 ευρώ η πατάτα, θα πωλείται παραπάνω το προϊόν και θα είναι π.χ. 1,5 ευρώ. Μπορεί μια καλλιεργητική περίοδος να είναι δύσκολη τώρα, όμως με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να προφυλάξουμε τις επόμενες, π.χ. για την παραγωγή καρπουζιού το καλοκαίρι.
Είναι δύσκολο σε μια περιοχή όπως στη Νότια Ρόδο, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες καλλιέργειες και τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχει βροχοπτώσεις, με περιορισμένο υδάτινο απόθεμα. Σε λίγο θα αρχίσει να εξαντλείται ο πρωτογενής τομέας, επισημαίνει ο Κοινοτάρχης Απολακκιάς. “Με τη βοήθεια του Θεού και με κάποιες παρεμβάσεις που έχουμε ληφθεί και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια το Φράγμα. Αν φέτος πιάσει νερό, θα αρχίσουμε να κάνουμε αντικαταστάσεις των δικτύων γιατί είναι μία από τις αιτίες που το Φράγμα δεν έχει τις απαραίτητες ποσότητες», έχει δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλ. Ζαννετίδης.
Σημειώνεται ότι το Φράγμα το διαχειρίζεται ο τοπικός Οργανισμός ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), την υψηλή εποπτεία την έχει από το 2022 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το συμβούλιο αποτελείται από αγρότες της περιοχής, και είναι εκείνοι που διαχειρίζονται αυτό το μεγάλο έργο. Το Φράγμα της Απολακκιάς όταν έγινε τη δεκαετία του ’80 ήταν το μεγαλύτερο έργο που είχε γίνει ποτέ στα Δωδεκάνησα. Είναι μικρότερο του φράγματος Γαδουρά, γεμίζει με 8.000.000 κυβικά νερού και αρδεύει 9.000 στρέμματα, ενώ απαραίτητη είναι η αντικατάστασή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου