Συνεντεύξεις

Στεφανία Παπακωνσταντίνου, προεδρος Φιλοζωικης Οργανωσης Ροδου: «Σκοπός μας είναι η ευζωία των ζώων σε όλες τις μορφές»

Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που απασχολούν συχνά-πυκνά την τοπική επικαιρότητα σοκάρουν την τοπική κοινή γνώμη που παρακολουθεί μουδιασμένη και κατάπληκτη την άσκηση βίας απέναντι σε αθώα πλάσματα.
Για όλα αυτά τα περιστατικά μιλά στη «δ» η νέα πρόεδρος της δραστήριας φιλοζωικής οργάνωσης Ρόδου, κυρία Στεφανία Παπακωνσταντίνου. Αναφέρεται επίσης στους κόπους και στις προσπάθειες της φιλοζωικής οργάνωσης και των εθελοντικών ομάδων να προστατεύσουν τα κακοποιημένα παραμελημένα και αδέσποτα ζώα, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια ή στήριξη από κάποιον επίσημο φορέα.
«Σκοπός μας είναι η ευζωία των ζώων σε όλες τις μορφές. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα είναι το πρώτο βήμα», δηλώνει η κυρία Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει πώς: «γενικότερα η Ρόδος μας και οι Ροδίτες έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη του εθελοντισμού και έχουμε έντονο το συναίσθημα της προστασίας των ζώων αυτών των οποίων η ζωή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
• Κυρία Παπακωνσταντίνου, την επικαιρότητα απασχολούν συχνά περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Τι πραγματικά συμβαίνει; Ποια είναι η εικόνα που έχει σχηματίσει η φιλοζωική οργάνωση;
Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο είναι δυστυχώς συχνό. Τα αλυσοδεμένα βαρελόσκυλα βοσκών, εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα, πυροβολημένες γάτες, ιπποειδή χωρίς φροντίδα, παπαγάλοι να αποτελούν θέαμα σε καταστήματα, παραγωγικά ζώα σε άθλιες συνθήκες και φυσικά πολύ βαριά περιστατικά που η βιαιότητά τους ξεπερνά κάθε φαντασία. Η βία είναι κλιμακούμενη και όταν ασκείται ενάντια στα ζώα θα έπρεπε να ανησυχεί όλους, γιατί είναι αποδεδειγμένο πως ένας κακοποιητής ζώων είναι ένας εν δυνάμει δολοφόνος ανθρώπων.
• Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε αναλαμβάνοντας την προεδρία της Φιλοζωικής Ρόδου;
Το ευτυχές είναι πως κλήθηκα να αναλάβω την προεδρία σε ένα σύλλογο που έχει δράση από το 1990 και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στη διάρκεια των χρόνων. Αυτό που με ενοχλεί, αλλά δεν θα το ονόμαζα δυσκολία, είναι οι συνεχείς συκοφαντίες και κατηγορίες από διάφορους δήθεν φιλόζωους που μόνο κρίνουν και απαιτούν, συνήθως από τον καναπέ τους. Με δυσκολεύει όμως να μην μπορώ να ανταποκριθώ σε έκκληση εθελοντή, για παράδειγμα όταν ζητούν τροφές για τη σίτιση αδέσποτων. Ο σύλλογός μας δεν επιδοτείται από κάποια αρχή και τα μόνα του έσοδα είναι από ελάχιστες χορηγίες. Αναγκαζόμαστε λοιπόν, για να μην μείνουν νηστικά τα αδέσποτα, να παρέχουμε όσες τροφές μπορούμε. Αυτό είναι μια υποχρέωση του Δήμου βάσει του νόμου 4830/21, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί λόγω έλλειψης πόρων σύμφωνα με δηλώσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


• Πέρα από την άσκηση βίας, πολλά ζώα πέφτουν θύμα παθητικής κακοποίησης. Τι εννοούμε με τον όρο παθητική κακοποίηση; Πρόκειται για αδίκημα που διώκεται;
Η παθητική κακοποίηση σημαίνει πως το ζώο ζει σε άθλιες συνθήκες. Μόνιμα αλυσοδεμένο, εγκλωβισμένο σε ταράτσες και μπαλκόνια, με πράσινο ή καθόλου νερό, κακή τροφή, χωρίς σπιτάκι και δίχως προστασία από καιρικές συνθήκες, χωρίς σωστή περίθαλψη, χωρίς κτηνίατρο κλπ. Φυσικά και διώκεται όμως οι ποινές δεν είναι ακόμα όσο δίκαιες θα επιθυμούσαμε.
• Ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η Φιλοζωική Οργάνωση της Ρόδου για την προστασία και τη διάσωση των ζώων που υφίστανται κακοποίηση; Ποια είναι η δράση και ποιοι οι στόχοι της Φιλοζωικής Οργάνωσης;
Ο σύλλογος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με κακοποιήσεις. Ήταν από τους πρώτους συλλόγους πανελλαδικά, αν όχι ο πρώτος, που ασχολήθηκε με υποθέσεις κακοποίησης. Εφόσον έχουμε τον μάρτυρα και φωτογραφικό υλικό, κάνουμε αναφορά στην Εισαγγελία και προχωράμε ανάλογα, είτε σε συστάσεις και επανέλεγχο, είτε σε αφαίρεση των ζώων. Έπειτα ακολουθεί η προσπάθεια επιβολής ποινών και διοικητικών προστίμων.
Σκοπός μας είναι η ευζωία των ζώων σε όλες τις μορφές. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα, είναι το πρώτο βήμα. Οι ενημερώσεις που ετοιμάζουμε στα σχολεία, η εκπαίδευση των παιδιών και το σωστό παράδειγμα από εμάς θα θέσει τις βάσεις για το μέλλον. Αναφορικά, οι κακοποιήσεις, οι διασώσεις, οι έλεγχοι, η νομική υποστήριξη εθελοντών, οι παρεμβάσεις μας, η συνεργασία με τις αρχές και φυσικά οι υιοθεσίες και οι φιλοξενίες είναι στην κορυφή της απασχόλησής μας. Επιπροσθέτως παρακολουθούμε το έργο των αρμόδιων φορέων και παρεμβαίνουμε στα κακώς κείμενα.


• Στη Ρόδο όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι έντονο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Ποια είναι η ρίζα του φαινομένου και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Είναι πασιφανές ποια είναι η ρίζα. Όταν το 90% των αδέσποτων στη χώρα μας είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα, αντιλαμβανόμαστε όλοι από πού προέρχονται. Οι εγκαταλείψεις αυτών των ζώων όταν πλέον δεν είναι χρήσιμα και η εικόνα τους όταν τα βρίσκουμε είναι κάτι που πάντα θα με σοκάρει. Θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι, να στειρώνονται και να τσιπάρονται τα ζώα αυτά. Όποιος γνωρίζει και δεν καταγγέλλει τους υπαίτιους, διότι είναι συγγενείς ή φίλοι, είναι συνυπεύθυνος. Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν σωστούς ελέγχους και να προχωρούν σε διοικητικά πρόστιμα. Συμπερασματικά η στείρωση, το τσιπάρισμα, η καταγραφή ζώων στα χωριά, τα πρόστιμα, ο έλεγχος στις γέννες δεσποζόμενων ζώων και η καλλιέργεια της νέας γενιάς είναι οι τρόποι αντιμετώπισης. Δεν είναι λύση να φυλακίζουμε τα ζώα σε κλουβιά ενός κυνοκομείου. Ακόμα και να εξαφανίσουμε τα αδέσποτα αύριο, σε ένα χρόνο η χώρα θα είναι πάλι γεμάτη αν δεν συμμορφωθούν κάποιοι.
• Κλείνοντας, θα λέγατε ότι στη Ρόδο έχει αυξηθεί το φιλοζωικό κίνημα; Βλέπουμε να αναπτύσσονται συνεχώς νέες ομάδες που ασχολούνται με τη φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων…
Παρατηρούμε μια αύξηση και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αν και τις πρωτοβουλίες ειδικά στις κακοποιήσεις τις έχει ο Φιλοζωικός Σύλλογος, διότι στο δυναμικό μας διαθέτουμε μεταξύ άλλων και εξαιρετικούς νομικούς, όπως η κυρία Γιούλα Διμέλη και ο κύριος Γιώργος Κυπραίος. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την ομάδα Liber Life και την Τριανταφυλλιά Μαύρου, όπου έχουμε μια άριστη συνεργασία στα περιστατικά κακοποιήσεων.
Είμαστε ένας ενεργός σύλλογος και ανταποκρινόμαστε πάντα, ειδικά στα σοβαρά περιστατικά, για παράδειγμα ο Καστέλλος, ένας γάτος που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση στο Καστελλόριζο από εθελόντρια και πλέον βρίσκεται στη Ρόδο όπου φιλοξενείται από μέλος του συλλόγου. Το άλογο που αφαιρέσαμε πρόσφατα, το κουτάβι με το σπασμένο πόδι και πολλά άλλα, επίσης είναι υπό τη σκέπη του συλλόγου. Σκύλοι, γάτες, ιπποειδή (άλογα & γαϊδουράκια), παραγωγικά ζώα, άγρια ζώα, πουλιά, είμαστε παντού παρόντες χωρίς να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους. Όλα αυτά έχουν δυσβάσταχτα έξοδα για εμάς, ωστόσο η προσωπική μας ηθική δεν μας επιτρέπει να τα αγνοήσουμε. Γενικότερα η Ρόδος μας και οι Ροδίτες έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη του εθελοντισμού και έχουμε έντονο το συναίσθημα της προστασίας των ζώων αυτών των οποίων η ζωή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου