Συνεντεύξεις

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

• «Ζητώ από τους πολίτες των Δωδεκανήσων να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021»

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης μιλά στη «δημοκρατική» για το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής και για το μέλλον του Κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες μετά από την ομιλία του στη Ρόδο, στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ» κάνει τον απολογισμό των 2,5 ετών, θέτει τους στόχους για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας το οποίο όπως λέει αποτελεί πλέον τον ισχυρό αντίπαλο της ΝΔ με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, μιλά για τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών και τις θέσεις του Κινήματος και στέλνει μήνυμα στους Δωδεκανήσιους ζητώντας ανανεωθεί η σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης «που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021».

• Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν να ανοίξουν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ και μιας και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μία κυβέρνηση που καταγράφει τη μία αποτυχία μετά την άλλη, στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, την υγεία και την παιδεία, αυξάνοντας τις ανισότητες. Έχουμε το χρέος να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτικής στους πολίτες, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους, να ενισχύσουμε τον ρόλο της πατρίδας μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το κόμμα που ήταν το 2021, αυτό που όλοι περιμέναν να εκβιάσουν πριν τις εκλογές για να στηρίξουν τις δικές τους φιλοδοξίες, αλλά έχει μπει σε τροχιά διακυβέρνησης. Όμως, η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ξανά μεγάλη με αξιακό και πολιτικό τρόπο, όχι με την επιστροφή όσων έφυγαν για τις καρέκλες και τώρα που τις έχασαν θέλουν να γυρίσουν πίσω. Η παράταξή μας μεγαλούργησε όταν ο κόσμος ερχόταν σε αυτή για να αλλάξει την Ελλάδα και όχι για να αποκτήσει εξουσία. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς σήμερα να κάνουμε σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι σε μία αλαζονική κυβέρνηση που περιφρονεί τα προβλήματά τους και αύριο να γίνουμε η προοδευτική κυβέρνηση που θα γυρίσει σελίδα στην πατρίδα μας. Στις 6 και 13 Οκτωβρίου, δεν επιλέγουμε μόνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ήθος, το ύφος και τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.


• Με ποια κριτήρια θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ;
Όλοι αξιολογούμαστε για την προσφορά και τη συνέπειά μας απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Στη δική μου πολιτική πορεία πυξίδα ήταν πάντα η ενότητα και η πολιτική αυτονομία της παράταξής μας για το καλό της πατρίδας. Ήμουν πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή του αγώνα και πάλεψα ως απλό μέλος, γραμματέας, ευρωβουλευτής και πρόεδρος. Αγωνία μου ήταν να ανατάξω τη γνώμη του λαϊκού κόσμου της χώρας για το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όσα έχει προσφέρει στον τόπο, αλλά μη επαναλαμβάνοντας τα λάθη που έφεραν το κόμμα μας στα όρια της πολιτικής του επιβίωσης, με θεσμικό σεβασμό, πολιτικό ήθος και αυτονομία από την εγχώρια διαπλοκή.
• Μετά το debate της Τρίτης, θα λέγατε ότι υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για την ατζέντα του κάθε υποψηφίου Προέδρου;
Η ανοιχτή συζήτηση της περασμένης Τρίτης ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Ότι είναι ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, με στελέχη που μπορούν να συζητούν με πολιτικό πολιτισμό και να προτείνουν λύσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή του λαού μας. Από τη δική μου πλευρά, προσπάθησα με υπεύθυνο τρόπο να αποτυπώσω τις θέσεις μου και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
• Πριν από μερικές ημέρες βρεθήκατε στη Ρόδο για την ομιλία σας, την οποία έχετε επισκεφθεί αρκετές φορές. Ποια μηνύματα πήρατε από τους πολίτες; Ποια θέματα σας έθεσαν;
Πράγματι οι πολιτικοί αλλά και οι ανθρώπινοι δεσμοί μου με τη Ρόδο είναι σταθεροί εδώ και πολλά χρόνια. Στην πρόσφατη περιοδεία μου, όπως και σε όλες τις επισκέψεις μου ανά την Ελλάδα, το μήνυμα που λαμβάνω είναι πως η κοινωνία αναγνωρίζει πλέον ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει, συσσωρεύοντας περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η απαξίωση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας απογοητεύουν τους πολίτες, που αναζητούν προοδευτική διέξοδο και πραγματικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε στον δρόμο της «εικονικής πραγματικότητας» που ζει ο κ. Μητσοτάκης, όταν τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Εμείς έχουμε προτείνει εξαρχής μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, πολλούς ελέγχους στην αγορά και ενιαία αρχή καταναλωτών, για να εισπράξουμε τελικά την άρνηση της κυβέρνησης, η οποία προτιμά να αφήνει τα μεγάλα συμφέροντα να κερδοσκοπούν στην πλάτη των πολιτών. Οφείλουμε να ανατάξουμε το ΕΣΥ που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαξιώνει συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια, όπως φαίνεται στις δομές υγείας της Ρόδου και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Αντί να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση, τις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, τις ελλιπείς υποδομές, κλείνει το μάτι στους ιδιωτικούς ομίλους. Και βέβαια, αδυνατεί να δώσεις λύσεις στις υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων, ειδικά στα πιο τουριστικά νησιά μας, καθιστώντας πια αδύνατο για τον δάσκαλο, τον γιατρό, τον φοιτητή και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας να βρουν αξιοπρεπή στέγη. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε το κρίσιμο αυτό ζήτημα στη δημόσια συζήτηση, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την κατάργηση της Golden Visa. Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στην παρακμή που έχει προκαλέσει η σημερινή κυβέρνηση, γιατί ελπίζουν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ανταγωνιστική οικονομία με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη για όλους. Μόνο ένα ενωμένο, αυτόνομο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει ελπίδα στο λαό και διέξοδο από τις καταστροφικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.
 
Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις και τις αλλεπάλληλες κρίσεις είναι εμφανής, όσο κι αν προσπαθεί να πετάξει την ευθύνη στην Ευρώπη ή στο διεθνές περιβάλλον. Δεν έχει παρουσιάσει, για παράδειγμα, έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης λειψυδρίας, με τα νησιά μας να είναι τα πιο ευάλωτα, ειδικά σε περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο ενεργειακό δίκτυο, με ενεργειακές κοινότητες και όχι όρους σύνδεσης μόνο για τους ισχυρούς, ώστε να διασφαλίσουμε και φθηνότερο ρεύμα αλλά και επάρκεια για πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να μην έχουμε περιοχές που βυθίζονται το σκοτάδι εν μέσω τουριστικής σεζόν. Ως προς το μεταναστευτικό, η αύξηση αφίξεων στα νησιά μας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Έχω δώσει προσωπικό αγώνα ως ευρωβουλευτής για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην σηκώνει μόνη της το βάρος η χώρα εισόδου. Με ευθύνη, όμως, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, δεν άλλαξε ο κανόνας της πρώτης χώρας, τον οποίο εκμεταλλεύεται σήμερα η Γερμανία.


• Κάνοντας τον απολογισμό των 2,5 ετών περίπου που είστε την Προεδρία του κόμματος τι κρατάτε εσείς και τι θέλετε να κρατήσει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια πετύχαμε όσα δεν είχαμε κάνει μία ολόκληρη δεκαετία. Διαψεύσαμε όσους προμήνυαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβόταν μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας στην πράξη το ερώτημα «με ποιόν θα πάτε;». Αλλάξαμε πίστα βάζοντας την παράταξή μας στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και σήμερα είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πλέον το ΠΑΣΟΚ λογίζεται ως κόμμα-εγγυητής και πυλώνας για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Αυξήσαμε τη δύναμή μας κατά 50%, είμαστε δεύτερη δύναμη σε όλη την περιφέρεια, βάλαμε ξανά το πράσινο χρώμα στον πολιτικό χάρτη σε δύο νομούς, κερδίσαμε 108 Δήμους, μεταξύ τους και οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας, καθώς και δύο Περιφέρειες. Ήταν οι δικές μας πρωτοβουλίες που επέφεραν στρατηγικές ήττες στη Νέα Δημοκρατία, όπως με την πρόταση δυσπιστίας για τις χαλκευμένες συνομιλίες της τραγωδίας των Τεμπών. Για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης, το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα έκανε πρόταση δυσπιστίας, ακολούθησαν τα υπόλοιπα κόμματα και το ίδιο βράδυ ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Πρωθυπουργός αποπέμποντας το μισό Μέγαρο Μαξίμου. Πιστεύω πως συνεχίζοντας στον δρόμο της πολιτικής αυτονομίας, της συνέπειας, της ανανέωσης, με αξιοπιστία και πολιτικό ήθος, μπορούμε να πάμε μόνο μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.
• Παρόλα αυτά σηκώσατε το γάντι απέναντι σε όσους σας αμφισβήτησαν ανακοινώνοντας προσφυγή στις κάλπες…
Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχω την ευθύνη να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια και να μην αφήσω το κόμμα μας να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που δυστυχώς ξεκίνησε το ίδιο βράδυ των Ευρωεκλογών. Κάποιοι θέλησαν στον βωμό προσωπικών φιλοδοξιών να υποβαθμίσουν αυτό τον αγώνα, που δεν είναι δικός μου, αλλά χιλιάδων απλών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους χαμένους, τη Νέα Δημοκρατία που έχασε 13 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισε την καθοδική του πορεία.
• Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Δωδεκανήσιους ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου;
Τα δυόμισι τελευταία χρόνια κάναμε μαζί μόνο βήματα μπροστά. Με αγώνα και μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στο κέντρο των εξελίξεων. Αυτός ο αγώνας δεν έχει ταβάνι, όσο κι αν κάποιοι εξυφαίνουν αφήγημα ήττας στον βωμό προσωπικών φιλοδοξιών, γιατί ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μία δύναμη που θα βελτιώσει τη ζωή του και θα δώσει προοπτική στις νέες γενιές. Ζητώ από τους πολίτες των Δωδεκανήσων να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021. Να συνεχίσουμε μαζί στην πορεία του πολιτικού ήθους, της αξιοπρέπειας, του προγραμματικού λόγου, ώστε το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το κόμμα που θα αγκαλιάσει όλο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας και θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου στη Νέα Δημοκρατία. Μαζί κάναμε τα πρώτα στέρεα βήματα και μαζί μπορούμε να κάνουμε το επόμενο άλμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου