«Κατ’ αρχήν θετικός» ως προς την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου για τον εκσυγχρονισμό του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. εμφανίσθηκε χθες με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. «Εμείς δεν έχουμε καμία νέα πρόταση για το θέμα. Δεν είμαστε αδιάλλακτοι και γι’ αυτό όταν υπάρχουν προτάσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τις υιοθετήσουμε. Η πρόταση του Δημάρχου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευτυχώς περάσαμε από τη θέση του ΅δε συζητάμε τίποτα και με κανένα’ -χωρίς να αναφέρομαι στο δήμαρχο Ροδίων- στο να υιοθετούμε έστω και ένα μέρος των θέσεων και των παρατηρήσεων του ΕΒΕΔ. Κι αν θέλετε, το εκλαμβάνουμε και το αντιλαμβανόμαστε ως θετική ένδειξη σε μια περαιτέρω συνεργασία» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Η πρόταση Χατζηευθυμίου
Όπως έγραψε η ΅δ’ η πρόταση του Δημάρχου αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με κατάργηση συγκεκριμένων προβλέψεων που είναι πράγματι δυσμενείς για τους επιχειρηματίες και που δημιουργήθηκαν λόγω στρεβλώσεων του πνεύματος του νομοθέτη στην πορεία εφαρμογής του νόμου από το 1994. Ο Δήμαρχος Ροδίων δεν είναι διαλλακτικός στην απαίτηση του ΕΒΕΔ για ολοσχερή κατάργηση του φόρου πλην όμως σε συνεργασία με οικονομικούς συμβούλους της παράταξης και στελέχη της δημοτικής αρχής εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει προς συζήτηση στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου τις ακόλουθες προτάσεις που έρχονται να βελτιώσουν το υπάρχον σύστημα φορολόγησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ:
– Μείωση του τόκου για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5% που είναι σήμερα σε 1%.
– Ολοσχερή κατάργηση της υποχρέωσης των Ξενοδόχων να φορολογούνται με ΔΗΦΟΔΩ σε δάνεια των επιχειρήσεων τους και σε επιδοτήσεις που λαμβάνουν από αναπτυξιακά προγράμματα καθώς δεν κρίνεται σωστό οι πόροι αυτοί να λογίζονται ως έσοδα των χρήσεων τους.
– Οριστική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. των εργαζόμενων με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Όπως είχε τονίσει με δηλώσεις του στη ΅δ’ ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζηευθυμίου «ο νέος ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ως άμεσος φόρος του ελληνικού φορολογικού συστήματος, δεν εισάγει διακριτική μεταχείριση σε βάρος κοινοτικών επιτηδευματιών που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια του Νομού Δωδεκανήσου, είναι απολύτως σύννομος προς το Κοινοτικό Δίκαιο. Παράλληλα ο νέος ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ευρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την αρχή της φορολογικής ισότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το άρθρο 4 & 5 του Συντάγματος καθώς εξυπηρετεί το τοπικό συμφέρον και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου των δημοτών και επιβάλλεται βάσει της φορολογικής ικανότητας των επιτηδευματιών, χωρίς να εισάγει παράνομες διακρίσεις. Το γεγονός, ότι οι πόροι του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. καλύπτουν όχι μόνο λειτουργικές δαπάνες των Δωδεκανησιακών Ο.Τ.Α., αλλά κυρίως επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα της προβολής και διαφήμισης του νησιού και στο έργο της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ο νέος θεσμός του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών».
Ο κ. Χατζημάρκος, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία που είχε προσφάτως με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Κώστα Ταρασλιά, ο οποίος διαβίβασε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πλήρη φάκελο με στοιχεία γύρω από τα έσοδα των ΟΤΑ από τον Δημοτικό Φόρο. Μάλιστα, έσπευσε να τον ευχαριστήσει δημόσια αφού του παρέδωσε αμέσως τα στοιχεία, ενώ από άλλους δήμους που ζητήθηκαν τα στοιχεία του ΔΗΦΟΔΩ όπως της Κω, Καλύμνου, Λέρου και Καρπάθου δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμία ανταπόκριση, όπως ειπώθηκε. «Εμείς περιμένουμε να έρθει η πρόταση του κ. Χατζηευθυμίου για συζήτηση στην ΤΕΔΚ και μετά θα τοποθετηθούμε» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Η θέση της ΤΕΔΚΔ
Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος άφησε σαφείς αιχμές ΅δυσαρέσκειας’ ως προς την αντιμετώπιση από την ΤΕΔΚ, που έστειλε ως απάντηση την ακόλουθη επιστολή με ημερομηνία 15.5.09 -στην οποία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου για το θέμα:
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί εγγράφου ΕΒΕΔ σχετικά με το ΔΗΦΟΔΩ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Δ/σου Μ. Κορδίνας εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο ΅Έγγραφο ΕΒΕΔ σχετικά με το ΔΗΦΟΔΩ’ ανέγνωσε προς τα μέλη του το με αριθμ. πρωτ. 1425/Γ1/9-2/30-03-2009 έγγραφο του ΕΒΕ Δωδ/σου με το οποίο αφού επισημαίνεται για μία ακόμη φορά το πρόβλημα του τρόπου φορολόγησης των επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης καπνικών προϊόντων από τον ΔΗΦΟΔΩ. Στη συνέχεια τίθεται θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος επιβολής του φόρου αυτού στα πλαίσια του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, όπως υποστηρίζεται, με απώτερο στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. ο Πρόεδρος στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους. Επιπρόσθετα με τους πόρους αυτούς οι ΟΤΑ της Δ/σου έχουν οργανώσει τους τομείς τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες τουρίστες, κι αυτό συνεπάγεται αυξημένο οργανωτικό κόστος. Οι πόροι λειτουργούν ανταποδοτικά και φυσικά τα οφέλη δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν μόνο με αριθμητικά δεδομένα, και με συγκεκριμένη σχηματοποιημένη εικόνα. Είναι η συμπληρωματικότητα της αυτοδιοίκησης, η ποιότητα που επέλεξε -χρόνια τώρα- η τοπική κοινωνία να έχει στη λειτουργία και τη συμπεριφορά της. Είναι το θετικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί με τις υποδομές και την αναπτυξιακή προοπτική. Τα χρήματα αυτά αποτελούν συστατικά στοιχεία στην λειτουργία των ΟΤΑ. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι ανελαστικές δαπάνες μας -σε επίπεδο Δ/σου- φθάνουν τα 115εκ. Ε, ενώ η κρατική επιχορήγηση μόλις ανέρχεται στα 35εκ. Ε και ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε μείωση των εσόδων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης αφού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Τέλος, εκάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. όπως αποφασίσουν σχετικά. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΔ μετά από μακρά και διαλογική συζήτηση
Ομόφωνα αποφασίζουν
1) Απορρίπτουν κάθε διάλογο για ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΔΗΦΟΔΩ που θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων της Α’ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σε συνδυασμό με την απώλεια πόρων από το τέλος παρεπιδημούντων θα κατέληγε σε ολική οικονομική κατάρρευσή της.
2) Ορισμένες διευθετήσεις που θα εξομαλύνουν ενδεχόμενες αδικίες του συστήματος μπορούν να εξετασθούν μελλοντικά με πνεύμα συνεργασίας.
3) Ζητούν από την Κεντρική Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και Τουρισμού όπως εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους στήριξης, των επιχειρήσεων του Νομού σε τρόπον ώστε να μην πληγεί η οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καταλήγοντας για το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο τέλος θα δικαιωθεί η θέση του ΕΒΕΔ».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/vrethike-vasi-sinennoisis-gia-to-dimotiko-foro/