Τοπικές Ειδήσεις

Ηλίας Τσέρκης: Σε έξαρση οι ιώσεις στη Ρόδο

Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις στη χώρα μας, καθώς οι εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε να κάνουμε κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορωνοϊό και την Covid-19. Για μια ακόμη φορά πάντως στο επίκεντρο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν άτομα είτε μεγαλύτερων ηλικιών, είτε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.
Από ιούς γρίπης και κρυολογήματος μέχρι τον κορωνοϊό και κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι οι αιτίες που μας ρίχνουν στο κρεβάτι αυτή την περίοδο. Συχνά μοιράζονται κοινά συμπτώματα, όμως είναι διαφορετικές και πρέπει να αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο.
Ο παθολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης δηλώνει στη «δ» «ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αρκετά κρούσματα που πάσχουν από γαστρεντερίτιδα ιογενούς αιτιολογίας.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι νοροϊοί, οι ροταϊοί, οι αδενοϊοί, οι αστροϊοί και οι σαποϊοί αποτελούν τους συχνότερους αιτιολογικούς παράγοντες ιογενούς γαστρεντερίτιδας.
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και πυρετό. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν μετά το 2ο 24ωρο.
Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα και για μεγαλύτερη διάρκεια.
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κατά κανόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού, καθώς και από άτομο σε άτομο» τονίζει ο κ. Τσέρκης.
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να νοσήσετε από ιογενή γαστρεντερίτιδα, εχει ως εξης:
«Α) Να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:
• Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων). Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
• Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
• Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, εσωρούχων, πετσετών κ.ά.).
• Αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
Β) Να καταναλώνετε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή)
• Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα.
• Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα.
• Αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών
Τέλος, σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους:
α) να απέχετε από το χειρισμό τροφίμων,
β) να μην επισκέπτεστε χώρους με συγχρωτισμό,
γ) να μην επισκέπτεστε χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ.
Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συγκεκριμένα υπάρχει η Covid-19 όπου υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα του ιού που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο και φαίνεται να αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιστατικά στην περιοχή μας, για αυτό κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση rapid test σε όσους εμφανίσουν συμπτώματα από το (ανώτερο ή κατώτερο) αναπνευστικό», καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου