Ειδήσεις

Ενωτικό τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Καραμανλή, Σαμαρά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Αιτία του τηλεφωνήματος από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ήταν να τους προσκαλέσει προσωπικά στη γιορτή του κόμματος, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή μπροστά από τα ιστορικά γραφεία του στην οδό Ρηγίλλης, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση μεταξύ του νυν και των δύο προκατόχων του ήταν σύντομη μεν, σε καλό κλίμα δε.

Το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στους κ. Καραμανλή και Σαμαρά ήρθε τρεις μήνες μετά την ομιλία των δύο πρώην πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο, όπου είχαν ασκήσει –ο καθένας με τον δικό του τρόπο– κριτική στην κυβέρνηση για διάφορες επιλογές της, δίνοντας έμφαση κυρίως στα εθνικά θέματα, αλλά και επιλογές που «δεν συνάδουν με το DNA της παράταξης» κατά την προσφιλή προσέγγιση όσων δεν συμφωνούν με πολιτικές του Μαξίμου. Η χθεσινή επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη δείχνει την πρόθεση να «σπάσει ο πάγος» και αρχής γενομένης από τη γιορτή για το ιωβηλαίο του κόμματος να εκπεμφθεί μήνυμα ενότητας που χωρίς τους δύο πρώην «παρόντες» θα είναι θολό. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποτυπώνει ωστόσο και κάτι ακόμη: την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του κόμματος, κάτι που αποκτά ενισχυμένη σημασία λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

Εκδήλωση από το Ιδρυμα Καραμανλή
Στη γιορτή της Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο –«φορώντας και το κομματικό καπέλο»–, καθώς, όπως είπε, «θα πάμε όλοι Ρηγίλλης». «Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε κάνει ένα συνέδριο για τα 50 μας χρόνια, στο οποίο μιλήσαμε αναλυτικά και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία άντεξε τόσο πολύ στους κλυδωνισμούς της Μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή». Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε πως «θα είναι μια ωραία ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο».

Το ευρωπαϊκό μομέντουμ
Αν παρατηρούσε χθες κάποιος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, πόση έκταση έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε θέμα του υπουργικού συμβουλίου, θα διαπίστωνε πως στο ζήτημα της παραβατικότητας ανηλίκων έδωσε τη μεγαλύτερη. Τούτο γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, καθώς τα χθεσινά θέματα του υπουργικού συμβουλίου ήταν όλα ιδιαίτερα σημαντικά: νέες προσλήψεις, δημογραφικό, αγροτικά ζητήματα, μείωση διοδίων. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας πιο εκτενώς για την παραβατικότητα ανηλίκων, έδειξε τη βαρύτητα που έχει το συγκεκριμένο θέμα και τον κοινωνικό της αντίκτυπο καθώς αφορά σχεδόν κάθε σπίτι. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο θέμα της εγκληματικότητας των Ρομά. Τα δύο αυτά θέματα επηρεάζουν πολύ την κυβέρνηση και όπως ομολογεί κυβερνητική πηγή, «όσο καλά και να πηγαίνουν τα υπόλοιπα, το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι που αποτελεί βασικό κριτήριο για τους πολίτες», όπως φαίνεται σε όλη την Ευρώπη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε όλα άλλωστε τα γκάλοπ που έχουν γίνει, το θέμα της εγκληματικότητας έχει ανέβει ξανά πολύ ψηλά, ενώ η παραβατικότητα των νέων έχει κάνει την εμφάνισή της στα προβλήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα τους πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου