Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, στην αρχή της ομιλίας του, εξέφρασε τη βαθιά οδύνη για τις δύο ανθρώπινες απώλειες στη φωτιά στην Κορινθία. «Ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος, ελπίζω σύντομα να τελειώνουμε», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Φτάσαμε στη δεκαετία του ’90 να πιάσουμε το νήμα, αλλά αδράνειες έφεραν την Ελλάδα να είναι το μόνο κράτος χωρίς κτηματολόγιο. Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφορικά με το θέμα του κτηματολογίου.

Κτηματολόγιο: Οι αλλαγές υπέρ των ιδιωτών για τα αποχαρακτηρισμένα και τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
Οσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου «επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός του 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων».

Κατά τον ίδιο, επιταχύνονται επίσης οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Tα οφέλη του κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον –θα σταματήσει τις καταπατήσεις– αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι, με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής, θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο», τόνισε ο επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε στις «μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», όπως το gov.gr, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο και το μετρό Θεσσαλονίκης, και τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ό,τι υποσχέθηκε το κάνει πράξη.

Ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε: «Δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει μια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει, και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ό,τι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε και εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίστε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου