Τοπικές Ειδήσεις

Δεν καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών το Ειδικό Σχολείο Λάρδου – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γονείς και ζητούν παρεμβάσεις άμεσα

Σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζει το Ειδικό Σχολείο Λάρδου. Τα προβλήματα δημοσιοποίησαν οι γονείς με επιστολή που φωτογραφίζει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν και επισημαίνει την ανάγκη παρεμβάσεων και μάλιστα άμεσα.

“Η πρόσβαση στον πρώτο όροφο κρίνεται ακατάλληλη για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες και δυσλειτουργίες καθώς η μόνη πρόσβαση είναι μια σκάλα χωρίς κάγκελα,το μάρμαρο που καλύπτεται δεν είναι αντιολισθητικό με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής κίνδυνος πτώσεων ειδικά σε βροχερές ημέρες και ένα ηλεκτρικό αναβατώριο – κάθισμα που σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί”, επισημαίνουν.

Όπως αναφέρουν οι γονείς εκτός από τα προβλήματα στις υποδομές υπάρχουν ελλείψεις και σε εκπαιδευτικό υλικό.ο Οι φωτογραφίες που έχουν παραθέσει μαζί με την επιστολή μιλούν από μόνες τους για τις ελλείψεις και την ανάγκη εργασιών για την βελτίωση των υποδομών του σχολείου.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Σε μια εποχή όπου η παιδεία υποβαθμίζεται και τα προβλήματα στα σχολεία και την εκπαίδευση γιγαντώνονται, εμείς ως γονείς που οφείλουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον ,δεν μπορούμε παρά να διεκδικήσουμε όσα δικαιούνται για την παιδεία τους και ένα καλύτερο μέλλον…

Ως γονείς με αυτό το έγγραφο-επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και να εκφράσουμε τους εύλογους προβληματισμούς ,την ανησυχία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας και την δυσαρέσκεια μας για τα χρόνια σοβαρά τεχνικά , κτιριακά προβλήματα και υλικοτεχνικές ελλείψεις.

Πιο συγκεκριμένα τα κυριότερα προβλήματα αφορούν:

 Την έλλειψη υποδομών για άτομα με αναπηρία και αναπτυξιακές δυσκολίες δυσλειτουργίες.

Το σχολείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετήσει και να εκπαιδεύσει όπως πρέπει τους μαθητές καθώς το ειδικό σχολείο Λίνδου συστεγάζεται στον 1° όροφο του Δημοτικού Λάρδου, οι αίθουσες που συστεγάζονται είναι 4 αλλά πάρα πολύ μικρές(είναι μια αίθουσα διδασκαλίας για όλα τα παιδιά των τάξεων, μια μικρή αίθουσα πληροφορικής ,ένα μικρό δωμάτιο ηρεμίας και χαλάρωσης, ένα γραφείο για τους εκπαιδευτικούς και μια κουζίνα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση μαθητών σε περιορισμένο χώρο διδασκαλίας, κάτι που δυσχεραίνει εντελώς την εκπαιδευτική διαδικασία ,καθώς δεν γίνεται απρόσκοπτα και επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων .

Επιπλέον, καθώς οι μαθητές μας έχουν αυξηθεί οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν για να στεγάσουν τα τμήματα και τις ειδικότητες που δημιουργούνται. Το πρόβλημα αυτό όμως αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στον υπάρχοντα χώρο και όροφο που στεγάζεται το σχολείο δεν υπάρχει πλεονάζων χώρος για κατασκευή έστω νέων αιθουσών .

Επίσης η πρόσβαση στον πρώτο όροφο κρίνεται ακατάλληλη για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες και δυσλειτουργίες καθώς η μόνη πρόσβαση είναι μια σκάλα χωρίς κάγκελα,το μάρμαρο που καλύπτεται δεν είναι αντιολισθητικό με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής κίνδυνος πτώσεων ειδικά σε βροχερές ημέρες και ένα ηλεκτρικό αναβατώριο – κάθισμα που σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί.

Στα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα που θυμίζουν περισσότερο φυλακή ,παρά σχολείο..

Επίσης υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα στο κτίριο και τις αίθουσες όπως σπασμένη γυψοσανίδα, πυροσβεστικό κουτί με σπασμένο-βγαλμενο το σιδερένιο πορτάκι με σωλήνα πυρόσβεσης που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων των παιδιών.

Έλλειψη Χώρων Υγιεινής: Οι διαθέσιμοι χώροι υγιεινής είναι ανεπαρκείς και δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας αφού υπάρχει μόνο μία τουαλέτα . Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο παρόλο που είναι ειδικό σχολείο δεν διαθέτει καθόλου τουαλέτα για ΑμεΑ.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου και στην υγιεινή των μαθητών. · Ο αύλειος χωρος είναι επικίνδυνος καθώς δεν υπάρχει πουθενά προστατευτικό δάπεδο για παιδιά ΑμεΑ που είναι επιρρεπή σε πτώσεις και κατά την έξοδο τους στην αύλειο χώρο στο σχόλασμα υπάρχει ένας φωταγωγός όπου έχει σπάσει το γυάλινο καπάκι και παραμένουν τα σπασμένα γυαλιά εδώ και αρκετούς μήνες ακουμπισμένα στον τοίχο με κίνδυνο τραυματισμού των παιδιών .

Τέλος υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό , υλικοτεχνικό υλικό και αναλώσιμα που δυσχεραίνει τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς ένα ειδικό σχολείο είναι επιβεβλημένο να τα διαθέτει για την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των παιδιών.

Ως γονείς και σχολική κοινότητα, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων με τη δημιουργία νέου κτιρίου που θα στεγάζει το ειδικό σχολείο ή τη μετεγκατάσταση τους με όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία για μαθητές με αναπηρία. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αξίζουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον μάθησης, το οποίο θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να προοδεύσουν. Μπορεί να είμαστε «όλοι διαφορετικοί» αλλά είμαστε «όλοι ίσοι»;;

Σας ευχαριστούμε οι γονείς του Ειδικού σχολείου Λίνδου στην Λαρδο

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου