Τοπικές Ειδήσεις

«Φρέναραν» απότομα οι αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ στη Ρόδο

• Μαζικές οι ακυρώσεις των πτήσεων μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου

Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έπειτα από τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια εξέδωσε οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μ. Ανατολή.

Πράγματι, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις, πράγμα που έχει συνέπειες όσον αφορά στον τουρισμό. Βέβαια, οι αεροπορικές εταιρείες του Ισραήλ Arkia, El Al, Israir, συνεχίζουν κανονικά το πτητικό τους πρόγραμμα, συνεχίζοντας τη σύνδεση του Ισραήλ με τη Ρόδο, ωστόσο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου τουλάχιστον έχουν ανασταλεί όλες οι άλλες προγραμματισμένες πτήσεις.
Σημειώνεται ότι την 28η Οκτωβρίου θα ολοκληρωνόταν επίσημα το πρόγραμμα του ισραηλιτικού τουρισμού στη Ρόδο. Όπως όλα δείχνουν, η λήξη του ήρθε κάπως πρόωρα. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση ή όχι των εχθροπραξιών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ωστόσο ότι τα αεροπλάνα που αποσύρθηκαν από το Ισραήλ, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλες «γραμμές» και ότι δεν θα επιστρέψουν τόσο εύκολα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλη την έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ δεν επηρεάστηκε καθόλου ο τουρισμός. Μάλιστα οι αφίξεις στη Ρόδο παρουσιάζουν αύξηση. Συγκεκριμένα, από την αρχή της σεζόν μέχρι και τις 31 Αυγούστου αφίχθησαν στη Ρόδο 105.924 Ισραηλινοί επισκέπτες, 1200 περισσότεροι σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το 2023 μέχρι και την 31η Αυγούστου, είχαν αφιχθεί στη Ρόδο συνολικά 135.000 Ισραηλινοί τουρίστες.
Αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα τελευταία γεγονότα, η Ρόδος θα είχε ξεπεράσει με ευκολία τον αριθμό αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες. Πλέον όμως όλα είναι στον …αέρα.
«Ο τουρισμός από το Ισραήλ εξελίχθηκε ικανοποιητικά τη φετινή σεζόν αν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στη Μέση Ανατολή. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις μέχρι την 8η Οκτωβρίου τουλάχιστον, ενώ το πρόγραμμα του ισραηλίτικού τουρισμού λήγει στις 28 Οκτωβρίου. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις, γύρω στο 80% των αφίξεων. Κανονικά συνεχίζουν όμως τις πτήσεις προς τη Ρόδο οι ισραηλιτικές αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε στη «δ» η ταμίας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Πρακτορείων Δωδεκανήσου, Γιολάντα Κάππα.
Αν εξαιρέσει κανείς τα προβλήματα που παρουσιάζει η τουριστική αγορά του Ισραήλ, η τουριστική σεζόν στη Ρόδο εξελίσσεται δυναμικά με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να παραμένουν υψηλές. «Το πρόσημο της φετινής σεζόν είναι θετικό.
Η πορεία ήταν ανοδική από την πρώτη στιγμή. Παρόλο που έχουμε μπει στον Οκτώβριο, οι πληρότητες είναι υψηλές. Στο βόρειο τρίγωνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς ελεύθερο δωμάτιο», είπε η κα Κάππα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου