Ρεπορτάζ

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανεκάλεσε την μήνυση εις βάρος του Σάββα Πεταλά

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προχώρησε σε ανάκληση της μηνύσεως που άσκησε εις βάρος του περιβαλλοντολόγου κ. Σάββα Πεταλά κατηγορούμενου χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για δημόσια και διαδικτυακή συκοφαντική δυσφήμησή του.
Ο τελευταίος αποδέχθηκε την ανάκληση και χθες ενώπιον του δικαστηρίου και τυπικώς έπαυσε οριστικά η δίωξη εις βάρος του.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Πεταλάς εξέδωσε και απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ δήλωση αποκατάστασης του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, καταμήνυσε τον κ. Πεταλά, που στο παρελθόν είχε διατελέσει ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του τέως προέδρου της “Ενεργειακής Α.Ε.”, ισχυριζόμενος, ότι ενώ ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού SkyRodos, αναφερόμενος στην εταιρεία και στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου, τον παρουσίασε ως ιδιοκτήτη της Ενεργειακής Α.Ε, ότι την διοικεί ως προσωπική του εταιρία, κατά το δοκούν και αδιαφανώς, χρησιμοποιώντας την ως “Μαύρο Κουτί” και “Μαύρο Κουβά”, εντός του οποίου διοχετεύονται παρανόμως εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί ο προβλεπόμενος εποπτικός έλεγχος, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων και πού καταλήγουν.
Η αλήθεια είναι πως η Ενεργειακή Α.Ε ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθότι μέτοχοί της είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω και ο Δήμος Νισύρου, και σκοπό έχει τα αναφερόμενα στο καταστατικό της. Διοικείται από εκλεγμένο από τη Γ.Σ. πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, που την εκπροσωπεί νομίμως, ο εγκαλών δεν διατηρεί ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρίας, ούτε και στη λήψη των αποφάσεών της, για την υλοποίηση δε του έργου και των σκοπών της εταιρείας συνάπτονται νομότυπα προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της εταιρίας και της Περιφέρειας.
Παράλληλα, ως έχουσα τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας έχει την υποχρέωση σύνταξης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για κάθε οικονομική χρήση, έλεγχο αυτών από ορκωτούς ελεγκτές και κατόπιν δημοσίευση των ελέγχων στο ΓΕΜΗ.
Ακόμη, λόγω του ό,τι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οιαδήποτε πράξη της ανωτέρω εταιρίας, που έχει ως αντικείμενο την σύναψη μίσθωσης έργου, την ανάθεση έργου ή υπηρεσίας, καθώς και όλες οι συναφείς διακηρύξεις υπόκεινται δεσμευτικά στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες τυπικότητας, δημοσιότητας και διαφάνειας, με τους οποίους λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και αναρτώνται υποχρεωτικά, κατά περίπτωση, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, στο “ΚΗΔΜΗΣ”, στον Τύπο και εν γένει όπου εκ του νόμου προβλέπεται η δημοσίευση, άλλως είναι άκυρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου