Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Θεοδωράτος: «Στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής Ρόδου οφείλεται η απώλεια επτά γαλάζιων σημαιών»

Στην πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής να διορθώσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις ακτές του νησιού οφείλεται η αφαίρεση των γαλάζιων σημαιών, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Θεοδωράτο, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνου του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Όχι μία, αλλά τρεις ευκαιρίες είχε η δημοτική αρχή να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον δήλωσε, ο κ. Θεοδωράτος στον TOP FM!
«Γνωρίζω τη Ρόδο καλά. Έχω έρθει 7-8 φορές για αξιολογήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε ότι φέτος, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, τρεις διαφορετικοί αξιολογητές ήρθαν στο νησί. Αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε επτά όχι έξι γαλάζιες σημαίες. Στην αρχή της σεζόν είχε αφαιρεθεί ακόμη μία που δεν περιλαμβανόταν στο τελευταίο δελτίο τύπου. Δυστυχώς η κατάσταση δεν ήταν καλή. Υπήρχαν προβλήματα οργάνωσης, πληροφόρησης, καθαριότητας. Δεν υπήρχαν-και αυτό το τονίζω-προβλήματα με τα νερά. Δεν ήταν ακατάλληλα τα νερά», ανέφερε ο κ. Θεοδωράτος και πρόσθεσε ότι:
«Όταν ένας αξιολογητής διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, ότι κάτι δεν πάει καλά, επικοινωνεί με τον διαχειριστή, εν προκειμένω με το δήμο και δίνουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί το όποιο πρόβλημα. Αυτό δεν έγινε. Παρόλο που εξαντλήσαμε τα χρονικά περιθώριο, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση. Υποθέτω ότι μπορεί η πολιτική του δήμου να έχει αλλάξει απέναντι στο πρόγραμμα. Μπορεί να μην έχει τους πόρους να το υποστηρίξει κοκ. Τα σεβόμαστε όλα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι η γαλάζια σημαία αφορά πάντα την προηγούμενη χρονιά, γι’ αυτό και δεν θα μπορούν οι συγκεκριμένες ακτές να είναι υποψήφιες προς βράβευση το 2025 για να βραβευτούν το 2026».
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Θεοδωράτος δήλωσε ότι δεν συνηθίζεται να έρχονται τρεις διαφορετικοί αξιολογητές σε ένα προορισμό. Καθώς όμως η Ρόδος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να παραμείνουν όλες οι ακτές στο πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών, πράγμα που όπως όλα δείχνουν δεν …συγκίνησε τη δημοτική αρχή.
«Όταν έγινε η πρώτη αξιολόγηση, στείλαμε τα πορίσματα των αξιολογήσεων και δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών. Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Βρέθηκε δεύτερος αξιολογητής και έγινε το ίδιο πράγμα… χωρίς καμία ανταπόκριση από το δήμο Ρόδου και αυτή τη φορά. Φτάσαμε στο Σεπτέμβριο που είναι ο τελευταίος μήνας του προγράμματος. Ήρθα την 1η Σεπτεμβρίου στη Ρόδο και ήταν σαν τον Δεκαπενταύγουστο, είχε τόσο πολύ κόσμο στις ακτές. Έπρεπε το πρόγραμμα να λειτουργούσε στην εντέλεια, κάτι που δεν ίσχυε. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε άλλα περιθώρια. Υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που ισχύουν σε όλο τον κόσμο. Όσο καλή διάθεση και αν έχουμε, υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Οι πρώτοι που στενοχωριόμαστε είμαστε εμείς. Κοιτάξτε το πρόγραμμα είναι εθελοντικό. Μπορεί η νέα δημοτική αρχή να μη θέλει το πρόγραμμα. Κανείς δεν υποχρεώνει κανένα να έχει γαλάζια σημαία στις ακτές. Είναι ένα χρήσιμο στοιχείο η γαλάζια σημαία για τους κατοίκους του εξωτερικού κυρίως. Βλέποντας ο επισκέπτης μία παραλία με γαλάζια σημαία ξέρει ότι θα βρει κάποια πράγματα. Όταν δεν τα βρίσκει, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα. Προτιμότερο να μην έχριε η παραλία γαλάζια σημαία. Αν αποφασίζουμε ως τόπος να έχομε γαλάζια σημαία, πρέπει όλα να είναι άψογα. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να μην την έχουμε», είπε ο κ. Θεοδωράτος, σημειώνοντας ότι εξαρχής δεν ήταν οργανωμένες οι επτά παραλίες από τις οποίες αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία. Δόθηκε το χρονικό περιθώριο όμως δεν έγινε η οργάνωση. «Όταν φτάσαμε στο μη παρέκει, δώσαμε μία τελευταία ευκαιρία και ήρθα κι εγώ, ενώ δεν είχα σκοπό να έρθω. Και πάλι όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράτος.
Τέλος είπε ότι η Ρόδος έχει φέτος συνολικά 54 βραβευμένες ακτές (ο δήμος διαθέτει 15-16). Οι περισσότερες βρίσκονται σε ξενοδοχεία και είναι άψογες. «Το ερώτημα είναι αν αντέχει η Ρόδος τις 54 βραβευμένες ακτές. Αν όχι είναι προτιμότερο να μειωθεί ο αριθμός έτσι ώστε να έχει ο διαχειριστής τη δυνατότητα να φροντίσει για τη συντήρησή τους προκειμένου να ανέβουν σταδιακά τα νούμερα και πάλι», κατέληξε ο κ. Θεοδωράτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου