Τοπικές Ειδήσεις

Εκλογή του Μιχαήλ Θ. Παπαγεωργίου ως επίκουρου καθηγητή Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου στην νομική σχολή του Δ.Π.Θ.

O συμπατριώτης μας, Μιχαήλ Θ. Παπαγεωργίου εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. από ακαδημαϊκή δεκαπενταμελή Εκλεκτορική Επιτροπή, με μέλη Καθηγητές Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου και από τις 3 Νομικές Σχολές της Χώρας (Ε.Κ.Π.Α., Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ.), αλλά και από άλλες Σχολές και Πανεπιστήμια. Κατά μία μακρόσυρτη χρονικά εκλογική διαδικασία με συνολικά, κατά το τελευταίο στάδιο της σχετικής κρίσης, άλλους 12 αξιόλογους συνυποψήφιους, Διδάκτορες Νομικής, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, ο κ. Παπαγεωργίου εξασφάλισε την ψήφο και την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του ως άνω ακαδημαϊκού Εκλεκτορικού Σώματος.

Ο κ. Μ. Παπαγεωργίου είναι Δικηγόρος με βαθμό παρ’ Αρείω Πάγω & ΣτΕ, ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της «Δικηγορικής Εταιρείας Μιχαήλ Θ. Παπαγεωργίου & Συνεργάτες», Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών, με ειδίκευση στο Συνταγματικό & Διοικητικό Δίκαιο. Έχει διατελέσει και εργαστεί επί τρία συναπτά έτη από το 2021 μέχρι και σήμερα (2024) ως Επιστημονικός Συνεργάτης – Εντεταλμένος Διδάσκων στον Τομέα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και στον Τομέα του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκοντας και στις δύο Νομικές Σχολές, αντίστοιχα, μεταξύ άλλων: Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο, Εθνική και Ενωσιακή Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Φορολογικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Διοικητική Δικονομία, Δίκαιο Περιβάλλοντος, Δίκαιο Διοικητικών Συμβάσεων, Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο και Ασκήσεις/Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου.

Παράλληλα, ο κ. Μ. Παπαγεωργίου διδάσκει Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δίκαιο Περιβάλλοντος, Δίκαιο της Ενέργειας και Οικονομική Ανάλυση του Δημοσίου Δικαίου και σε Μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών ως Ε. Συνεργάτης – Εντ. Διδάσκων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα στο Π.Μ.Σ. «Δημόσιο Δίκαιο & Δημόσιες Πολιτικές».

Επίσης φέρει την ερευνητική και ακαδημαϊκή ιδιότητα του “V. College Research Associate/V.S.R. Fellow” στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Wolfson College – Faculty of Law) και του “Visiting Fellow” στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Ε.Ε. και ειδικότερα στη «Σχολή Διεθνικής Διακυβέρνησης» (“School of Transnational Governance” /E.U.I.), με έδρα την Φλωρεντία.

Είναι κάτοχος διετούς κύκλου Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Μ.Δ.Σ./LLM) Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης (με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο) (2012-2014) της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., με βαθμό Άριστα και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου σπουδών  (PhD) Δημοσίου Δικαίου (με ιδιαίτερη εμβάθυνση στο Συνταγματικό, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο) (2015-2020) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης με βαθμό Άριστα («Ομόφωνα»), κατόπιν υπότροφης ακαδημαϊκής έρευνας (Scholarship/Fellowship) και μετεκπαίδευσής του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου και παρακολούθησε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (L.L.M.) του οικείου Τμήματος Νομικής (Faculty of Law) στα πεδία: του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Δικαίου των Επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια δε των βασικών πανεπιστημιακών του σπουδών ο κ. Παπαγεωργίου στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. (2008-2012) έχει λάβει επί τρία (3) συναπτά έτη «Βραβεία Πρωτεύσαντα» από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών («Ι.Κ.Υ.») (2008-2011).

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει συνολικά τριάντα (30) εκτενείς επιστημονικές Μελέτες, Άρθρα, Ανακοινώσεις και Σχολιασμούς-Παρατηρήσεις επί δικαστικών αποφάσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων του Δημοσίου Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, αλλά και με συγγραφική συμμετοχή σε Συλλογικούς και Τιμητικούς Τόμους, ενώ η Μονογραφία-Βιβλίο του σχετικά με το Δίκαιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη θετική εναρμόνιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Δημόσιο Συμφέρον με τίτλο: «Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Οικονομική Ελευθερία, από τη σύγκρουση συμφερόντων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη: η αρχή της εναρμονισμένης ενσωμάτωσης στο εθνικό και ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο» (884 σελ.) έχει δημοσιευθεί από τις νομικές εκδόσεις «Σάκκουλας» και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (E.P.L.O.).

Στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής του έρευνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπονεί νέο συγγραφικό εγχείρημα-έργο αναφορικά με: το Δίκαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αρχή της Επικουρικότητας στο Οργανωτικό Διοικητικό Δίκαιο και στον ευρωπαϊκό Συνταγματισμό, τον έλεγχο νομιμότητας και τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. υπέρ της Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπό έκδοση επίσης από τις νομικές εκδόσεις Σάκκουλας.

Επιπρόσθετα, ο κος M. Παπαγεωργίου έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές διαλέξεις, εισηγήσεις και ομιλίες σε Μεταπτυχιακά, Ερευνητικά και Επιμορφωτικά Προγράμματα και “Workshops” και των τριών Νομικών Σχολών (Ε.Κ.ΠΑ., Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ.), όπως και σε Ερευνητικά Ινστιτούτα και Α.Ε.Ι. στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (University  of Cambridge: Faculty of Law/Wolfson College), καθώς και σε πανελλήνια νομικά Συνέδρια και Ημερίδες.

Από το 2023 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του νομικού περιοδικού «Περιβάλλον & Δίκαιο» των ελληνικών νομικών εκδόσεων της «Νομικής Βιβλιοθήκης». Ενώ το διάστημα 2021-2024 είχε οριστεί από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή Έκδοσης ως Επιστημονικός Συνεργάτης Συντακτικής Επιμέλειας του Τιμητικού Τόμου για τον Ομότιμο Καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη, “Liber Discipulorum in honorem Spyridon Flogaitis” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Κ.Π.Α., 2024).

Ως προς την ευρύτερη επιστημονική του παρουσία και δραστηριότητα:

– Τον Οκτώβριο του 2019 ορίστηκε Επιστημονικός Σύμβουλος – Ειδικός Συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη Θ΄ Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος.

– Από τον Ιανουάριο του 2021 έχει ενταχθεί στο «Κύριο Διδακτικό Προσωπικό» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας και στο «Μητρώο Εισηγητών» της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

– Το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2021 συμμετείχε ως Τακτικό Μέλος στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδας για το νομοσχέδιο της Μετάπτωσης του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο (Ν. 4934/2022).

– Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021 ήταν Τακτικό Μέλος στην Άτυπη Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της προστασίας των Δασών και της περαιτέρω διαφύλαξης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων κατά την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών (άρθρα 148 επ. του Ν. 4819/2021 και άρθρο 110 του Ν. 4821/2021).

– Από τον Μάρτιο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2024 ήταν Τακτικό Μέλος της Επιστημονικής Νομικής Ομάδας Υποστήριξης της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής σύνταξης Εθνικού Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας (Υ.Α./ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/68041/2965/13-07-2020).

– Από τις 11.09.2023 έως και σήμερα είναι Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων του άρθρου 12 του Ν. 3870/2010 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2023.

Πέρα από Διευθύνων Εταίρος της «Δικηγορικής Εταιρείας Μ.Θ.Π. & Συνεργάτες», ο κ. Μ. Παπαγεωργίου είναι Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Συνεργάτης Δήμων και Αναπτυξιακών Οργανισμών Τ.Α., της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, της Ι. Μητρόπολης Σύμης, Τήλου Χάλκης, Καστελορίζου και της Ι.Μ. Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη.

Είναι δε μέλος στις Επιστημονικές Ενώσεις – Ομίλους όπως:

α) η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος, β) η Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, γ) το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου -“Syntagma Watch”, δ) το Cambridge Union Society, ε) η Ένωση Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σε κοινωνικό επίπεδο έχει διατελέσει επί τρία συναπτά έτη Πρόεδρος του Συλλόγου Δωδεκανησίων Φοιτητών Θράκης (2008-2011) με κοινωνική δράση και έργο και έχει διακριθεί ως ερασιτέχνης αθλητής Καλαθοσφαίρισης και Ιστιοπλοΐας.

Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις, υπηρετώντας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014, καταταγείς στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (Τρίπολη, Πεζικό, Ικανός Ι1) και απολυθείς από την παραμεθόριο και το νησί της Ρόδου, ως Στρατιώτης Διαβιβάσεων από το 3/1/471 Τάγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Ο κος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, 34 ετών, είναι υιός του γνωστού Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω & ΣτΕ, Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τ. Προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Θεόδωρου Παπαγεωργίου και της πρώην Διευθύντριας των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, κας Βιβής (Παρασκευής) Θεοδόση-Παπαγεωργίου. Είναι έγγαμος, με την κα Κωνσταντίνα Ζούτη-Παπαγεωργίου, σπαρτιάτικης καταγωγής, επίσης Δικηγόρο και Εταίρο στην Δικηγορική Εταιρεία «Μ.Θ.Παπαγεωργίου & Συνεργάτες», με Μ.Δ.Ε. (Άριστα) στην Εθνική και Ενωσιακή Δημόσια Διοίκηση και ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη εκλογή μέλους Δ.Ε.Π. στο Τομέα του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., του μεγαλύτερου Περιφερειακού Δημόσιου Πανεπιστημίου της Χώρας, μετά το 2010 και την κρίση των Μνημονιακών χρόνων, όταν τότε είχε εκλεγεί ο νυν Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Στ. – Ι. Κουτνατζής.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου