Ιδιαίτερα επικριτική η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα από την παράταξη ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ ο κ. Γεράσιμος Παρασκευάς με αφορμή όχι μόνο τις εκλογές αλλά και τις συνεργασίες .
«Η στάση μας απέναντι σε παρελκυστικές και διαλυτικές συμπεριφορές από τη μία, και ιδεολογικά ανεμοδούρια από την άλλη, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτόνομη πορεία και τη σύμπραξη μόνο με όρους προγραμματικής σύγκλισης και ιδεολογικής συνάφειας με συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το φορέα ως ένα πεδίο «να κάνουν» και όχι ως ένα μέσο «να γίνουν», τιμώντας όσους εμπιστευτήκαν τον καθαρό μας λόγο, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια. Θα είμαστε παρόντες με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των μηχανικών», καταλήγει.
Η ανακοίνωση του αναλυτικά:
Ετεροντροπή. Ένας νεολογισμός που αναδείχθηκε και καθιερώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όρους της σημερινής νεολαίας «cringe». Στις ερμηνείες των ειδικών περιγράφεται ως «second hand embarrassment». Κι όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας, «ντρέπομαι για λογαριασμό σου».
Είναι αυτό το αμήχανο συναίσθημα της ντροπής που νοιώθεις για λογαριασμό του άλλου. Η στιγμή που θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί γιατί δεν αντέχεις τη δυσφορία που σου προκαλεί η ταπείνωσή του. Κυρίαρχο συναίσθημα τις τελευταίες μέρες μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Μετά τη σύμπραξη των παρατάξεων της ΔΚΜ και της «Ανεξάρτητης Κίνησης Μηχανικών Δωδεκανήσου» δυστυχώς επαναλαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο μια ιδεολογικά δυστοπική συνεργασία που έχει προηγούμενα στη χώρα μας. Μια ιδεολογική δυστοπία που προφανώς καθοδηγείται από τον καιροσκοπισμό και τη νομή της όποιας εξουσίας.
Είναι απορίας άξιο πως καταφέρνουν οι συντελεστές να διαγράφουν από τη μνήμη τους τα δικά τους λόγια. Τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όσο και στα ίδια τα όργανα του ΤΕΕ. Ωστόσο ακόμα πιο παράξενο είναι πώς θεωρούν ότι και όλα τα υπόλοιπα μέλη του φορέα διαθέτουν «μνήμη χρυσόψαρου».
Ο κ. Γρύλλης δήλωνε δημόσια προ μερικών ετών : «Η επιλογή αυτή, του μοιράσματος της θητείας της θέσης του προέδρου, είναι πρακτική πρωτόγνωρη από τη σύσταση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου το 1974 μέχρι το σημείο αυτό. Μπορεί μεν, με τον τρόπο αυτό να ικανοποιούνται προσωπικές στοχεύσεις, αλλά ταυτόχρονα η εναλλαγή στη θεσμική εκπροσώπηση πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του φορέα μας, δεδομένης και της βαρύτητας που έχει η θέση του προέδρου σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.»
Ο ίδιος άνθρωπος προ μερικών ημερών στη συνάντηση μεταξύ της ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ και της παράταξής του, πρότεινε στη ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ ακριβώς αυτό το διαμοιρασμό που παλαιότερα «έπληττε το κύρος και την αξιοπιστία του φορέα». Στην ίδια συνάντηση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ αυτών και της ΔΚΜ και υπερθεμάτιζε περί της ιδεολογικής αβύσσου που τους χωρίζει. Τελικά πριν «αλέκτορα φωνήσαι», υπαναχώρησε και στα δύο αυτά θέματα. Το κίνητρο αφήνεται να αξιολογηθεί από τον καθένα.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Ροδιακή» στις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους σχετικά με τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας με θέμα τη Μαρίνα της Ρόδου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ειδικά για τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) που «προβάλλει» με κάθε τρόπο την άρνησή της για την υποβολή προσφυγής, ακολουθούν τρία δημόσια ερωτήματα, ευελπιστούμε σε απάντηση.
1. Πώς κρίνει η ΔΚΜ Δωδεκανήσου, ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής του πανελλαδικού ψηφοδελτίου της ΔΚΜ Στασινός Γιώργος κατά την επίσκεψή του το Φεβρουάριο στη Ρόδο, αφενός απέφυγε να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αφετέρου εξέφρασε δημόσια για ένα έργο τοπικού ενδιαφέροντος, όπως η Μαρίνα της Ρόδου, αντιδιαμετρικές θέσεις με τις ήδη εκφρασμένες απόψεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά δυσμενή εντύπωση και σχόλια ως προς τη συνολική λειτουργία του ΤΕΕ. Είναι αποδεκτές άραγε αντίστοιχες πρακτικές από τον εκάστοτε πρόεδρο του ΤΕΕ;
2. Κατά τη συνεδρίαση της 35μελούς Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στις 19.02.2024 ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και μέλος της ΔΚΜ σε πλήρη ταύτιση με τον επικεφαλής της ΔΚΜ προσπάθησε να εμποδίσει με μεθοδεύσεις την ψηφοφορία του Σώματος για το θέμα της Μαρίνας, ακολουθώντας παρελκυστική και αντικαταστατική πρακτική.
Η αγανάκτηση για τους χειρισμούς αυτούς, είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση μομφής εναντίον του από την παράταξη «Μηχανικών Ένωσις». Η μομφή στηρίχθηκε και από τις 4 παρατάξεις (πλην δηλαδή ΔΚΜ) με αποτέλεσμα την καθαίρεση του προέδρου από τη θέση του για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Θα ζητηθεί, έστω εκ των υστέρων, συγγνώμη για τους χειρισμούς του θέματος προς τους συναδέλφους που μετείχαν στη συνεδρίαση;
3. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης ενημερωθήκαμε από τον επικεφαλής της ΔΚΜ, ότι πριν τη συνεδρίαση πραγματοποίησε συνάντηση «ως πολίτης» με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Μαρίνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις του επί του θέματος.»
Αναρωτιόμαστε, έθεσε άραγε τα ίδια ερωτήματα κατά τη διαπραγμάτευση για τη σύναψη της συμφωνίας για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των «ιδεολογικών αντιπάλων»; Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αν αναλογιστούμε ότι τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται συνεχίζουν να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις και με αυτά ακριβώς τα πρόσωπα διεξήχθη αυτός ο παραγωγικός διάλογος που «δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον» όπως αναφέρουν.
Οι διάλογοι μεταξύ των επικεφαλής αυτής της στρατηγικής σύμπραξης, ειδικά σε αυτήν τη συνεδρίαση με το καυτό θέμα της Μαρίνας της Ρόδου, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ιστορικό χαμηλό» σχετικά με το επίπεδο διαλόγου εντός των συνεδριάσεων των οργάνων του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Όπως επίσης και η κοινή εμπειρία όλων των μελών της αντιπροσωπείας σχετικά με τη συμπεριφορά των θεσμικών εκπροσώπων της ΔΚΜ στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τη διαδικασία (και αφού δεν τα κατάφεραν στην απόπειρά τους να την παρακωλύσουν), ώστε να μην ληφθεί απόφαση περί διερεύνησης της δυνατότητας προσφυγής του φορέα στο ΣτΕ.
Οι συνάδελφοι και γενικά η κοινωνία του τόπου αυτού, πρέπει να αναρωτηθούν, και να προβληματιστούν, υπο ποιές συνθήκες και υπό ποιές συμφωνίες, κατέστη δυνατή αυτή η γεφύρωση των χαοτικών διαφορών των δύο συνεργαζόμενων παρατάξεων, οι οποίες υπόσχονται μια εύρυθμη λειτουργία του φορέα μας. Οι δύο παρατάξεις αυτές, οι οποίες δίχασαν το ΤΕΕ Δωδ/σου με τη στάση τους και τις δημόσιες δηλώσεις τους, εκμεταλλευόμενες αυτήν την πόλωση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου του Μαΐου, τελικά κατάφεραν, μπροστά στον κοινό κίνδυνο απώλειας της όποιας θέσης εξουσίας, να παραμερίσουν όλα όσα τους χωρίζουν και να επικεντρωθούν στην εύρεση διεξόδου στο αδιέξοδο με κάθε κόστος ηθικής και αξιοπρέπειας.
Η στάση μας απέναντι σε παρελκυστικές και διαλυτικές συμπεριφορές από τη μία, και ιδεολογικά ανεμοδούρια από την άλλη, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτόνομη πορεία και τη σύμπραξη μόνο με όρους προγραμματικής σύγκλισης και ιδεολογικής συνάφειας με συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το φορέα ως ένα πεδίο «να κάνουν» και όχι ως ένα μέσο «να γίνουν», τιμώντας όσους εμπιστευτήκαν τον καθαρό μας λόγο, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια.
Θα είμαστε παρόντες με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των μηχανικών.
Για την Παράταξη του ΤΕΕ Δωδ/σου
ΔΩ.ΠΡΩ.ΜΗ
Γεράσιμος Παρασκευάς