Τοπικές Ειδήσεις

Η ΔΕΥΑΡ ωφελήθηκε και δεν ζημιώθηκε από τους διακανονισμούς οφειλών 23 ξενοδόχων, λένε οι ύποπτοι για κατηγορούμενοι!!!

• Κατέστησαν και χθες σαφές ότι οι οφειλές είχαν παραγραφεί!

Υπομνήματα έγγραφων εξηγήσεων ενεχείρισαν χθες στον Προανακριτή Ρόδου και οι τελευταίοι ύποπτοι για κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για τους διακανονισμούς οφειλών 23 ξενοδοχείων στην ΔΕΥΑ Ρόδου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται εξάλλου στην πορεία να κληθούν σε χωρίς όρκο εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας στην υπηρεσία, τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών εταιρειών που αναφέρονται σε κάθε επιμέρους αναφορά που υπέβαλε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Θυμίζουμε πως με την ποινική δικογραφία διερευνάται η εκ μέρους των 8 μελών τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 κατ’ εξακολούθηση, πράξη.
Ανωμοτί καταθέσεις έχουν ζητηθεί από τους κ.κ. Δημ. Τσίκκη, Παντελή – Κωνσταντίνο Προυσάλογλου, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Αθανάσιο Στάμο, Παράσχο Κουλουμπρή, Δημήτριο Ζανεττούλλη, Αγαπητό Πάλλα και Ελευθέριο Καρανικόλα, μέλη απελθούσης διοίκησης της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο δήμαρχος Ρόδου ενεχείρισε ειδικότερα 23 αυτοτελείς αναφορές για ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες τονίζοντας, εξεταζόμενος, ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν και ειδικότερα τι έγινε, πότε, από ποιον και πώς, αποδεικνύονται από τον φάκελο με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο κ. Σωτήρης Βαγιανός.
Το συνολικό όφελος των 23 επιχειρήσεων από τους “διακανονισμούς” σύμφωνα με τις αναφορές ανήλθε στα 2.816.050 ευρώ περίπου.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΚΚΗ
Προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», ο κ. Δημήτρης Τσίκκης κατέστησε και χθες εγγράφως σαφές ότι η επιχείρηση όχι μόνο δεν ζημιώθηκε, αλλά ωφελήθηκε καθώς οι οφειλές των ξενοδόχων ήταν παραγεγραμμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι αποφάσεις ρύθμισης των οφειλών, φαινομενικά και μόνο εμφανίζονταν να εξυπηρετούν τους ιδιώτες.
Πλην όμως με μία πιο προσεκτική εξέταση προέκυπτε το αδιαμφισβήτητο όφελος της ΔΕΥΑΡ.
Αυτό καθόσον το μεγαλύτερο μέρος των επίδικων οφειλών, κατά τον χρόνο λήψης των εν λόγω αποφάσεων είχε ήδη υποπέσει σε παραγραφή!
Επιπλέον για το σύνολο των επίδικων οφειλών, είχαν υποβληθεί τεκμηριωμένες αντιρρήσεις τόσο ως προς τα κυβικά κατανάλωσης που καταγράφηκαν όσο και ως προς την αξία χρέωσης του νερού.
Έτσι με την υποβολή των εν λόγω ρυθμίσεων στον φαινομενικά «ζημιογόνο» για την επιχείρηση διακανονισμό, η τελευταία εξασφάλιζε έγγραφη ρητή και ανεπιφύλακτη αναγνώριση του συνόλου της αξίωσής της από τον καταναλωτή. Η αναγνώριση αυτή στην ουσία αντιμετώπιζε το αντικειμενικό πρόβλημα της παραγραφής της οφειλής όπως επίσης και το αντικειμενικό πρόβλημα της αμφισβήτησης της χρέωσης.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα είναι προφανές ότι η ΔΕΥΑΡ, όχι μόνο δεν βγήκε ζημιωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά έτι περισσότερο εξασφάλισε έσοδα τα οποία με σίγουρη νομική βεβαιότητα θα είχε απωλέσει.
Το γεγονός αυτό προκύπτει μαθηματικά από τις έγγραφες καταστάσεις που προσκόμισε η ίδια η ΔΕΥΑΡ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την 4/2018 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι απαιτήσεις έναντι της ΔΕΥΑΡ, υπάγονται στην συνήθη πενταετή παραγραφή των άρθρων 250, 251, 253 ΑΚ. Κατά τις εν λόγω διατάξεις η παραγραφή της αξίωσης της ΔΕΥΑΡ, είναι πενταετής και ξεκινάει την τελευταία ημέρα του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε η αξίωση.
Ως εκ τούτου, κατά τον χρόνο σύνταξης των επίδικων διακανονισμών με τους οποίους διέγραψαν και δήθεν «χάρισαν» οφειλές, στην πραγματικότητα διέγραψαν το εν πολλοίς παραγεγραμμένο από χρόνια μέρος της οφειλής που αναγόταν σε χρόνο προγενέστερο της 31-12-2017, εξασφάλισαν την αναγνώριση και την πληρωμή του υπολοίπου με επιταγές, ενώ σε κάθε περίπτωση μη τήρησης της ρύθμισης θα αναβίωνε το σύνολο του χρέους και του παραγεγραμμένου το οποίο οι καταναλωτές πλέον είχαν ρητά αναγνωρίσει!
Οι εν λόγω ρυθμίσεις, όπως επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης, ήταν άκρως ευνοϊκές και συμφέρουσες για την ΔΕΥΑΡ, της εξασφάλισαν σημαντικά έσοδα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ελάμβανε και τα οποία εάν κινούνταν δικαστικά για να τα διεκδικήσει ως προς το μεγαλύτερο μέρος της αγωγής θα έχανε τον δικαστικό αγώνα αφού θα προσέκρουε στις αντικειμενικές διατάξεις της παραγραφής, ενώ κατά το λοιπό ενεργό μέρος της αξίωσης θα δεινοπαθούσε μέχρι να αποδείξει την απαίτησή της.
Σε ό,τι αφορά στις καρτέλες πελάτη που προσκόμισε ο δήμαρχος Ρόδου εξήγησε πως ξεκινούν από την 1-1-2015 και όλες εμφανίζουν ήδη από την ημερομηνία αυτή υπόλοιπα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στη συνέχεια όλες οι χρεώσεις οι οποίες αποτυπώνονται από την 1-1-2015 έως και τις 31-12-2017, κατά τον χρόνο κατάρτισης της εκάστοτε ρύθμισης, το έτος 2023, είχαν ήδη υποπέσει σε παραγραφή!
Εντούτοις και ενώ οι οφειλές αυτές ήταν ήδη παραγεγραμμένες, η διοίκηση Τσίκκη τις είχε υπολογίσει στο ακέραιο στο συνολικό οφειλόμενο ποσό επί του οποίου στη συνέχεια έγινε η ρύθμιση και η διαγραφή.
Ο κάθε συμβαλλόμενος της ΔΕΥΑΡ, που πέτυχε τον φερόμενο ως ευνοϊκό δικανονισμό:
1. αναγνώρισε πλήρως και ανεπιφύλακτα το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής του που αναγόταν σε χρόνο ακόμα και προ του έτους 2015, ήτοι θεράπευσε την παραγραφή της αξίωσης της ΔΕΥΑΡ.
2. αναγνώρισε πλήρως και ανεπιφύλακτα το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής του, ακόμα και εάν είχε σαφείς αντιρρήσεις ως προς τις μετρήσεις που οδήγησαν σε αυτό.
3. παρέδωσε αξιόγραφα, ήτοι τραπεζικές επιταγές που εξασφάλιζαν έτι περισσότερο την είσπραξη της απαίτησης από την ΔΕΥΑΡ.
4. συνομολόγησε κατ’ ουσία το βέβαιο, εκκαθαρισμένο και ληξιπρόθεσμο της αξίωσης της ΔΕΥΑΡ, ώστε να καταστεί ευχερής η εκ μέρους της έκδοση διαταγής πληρωμής κατά αυτού σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο διακανονισμός.
5. αποδέχθηκε ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί έστω για 8 ημέρες ο διακανονισμός, θα οφείλει στο σύνολό της την οφειλή του, παραγεγραμμένη ή μη, αμφισβητούμενη ή μη. Η οφειλή αυτή θα μπορούσε πλέον να εισπραχθεί τόσο με την έκδοση διαταγής πληρωμής για τα αξιόγραφα που ήδη παρέδωσε, όσο και με την έκδοση διαταγής πληρωμής από το συμφωνητικό του διακανονισμού που πλέον αποτελούσε αιτιώδη αναγνώριση χρέους.
Σε ό,τι αφορά στη λήψη των επιταγών επεσήμανε πως η εκ μέρους της διοίκησης λήψη των επιταγών δυνάμει των οποίων έγινε ο διακανονισμός είχε αποκλειστικά και μόνον εξασφαλιστικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε εξόφληση των λογαριασμών. Η εξόφληση των λογαριασμών γινόταν μόνο μετά την αποπληρωμή των επιταγών, ότε και εκδιδόταν το αντίστοιχο παραστατικό εξόφλησης. Η λήψη επιταγών, στο πλαίσιο των υπό διερεύνηση διακανονισμών ήταν πάγια και συνήθης τακτική της ΔΕΥΑΡ, η οποία εξασφάλιζε απλά την πληρωμή και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούσε σε πρόωρη και κυρίως μη πραγματική εξόφληση της οφειλής.
ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ «ΥΠΟΠΤΟΙ»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι καταθέσεις και των λοιπών που υπέβαλαν έγγραφες εξηγήσεις χθες.
Κατέστησαν σαφές ότι η ΔΕΥΑΡ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου και πως ένα πρόβλημα που προϋπήρχε ήταν η δυσκολία είσπραξης των εκδιδόμενων λογαριασμών αλλά κυρίως των υπολοίπων από συνδρομητές που αναγόταν σε βάθος σχεδόν εικοσαετίας.
Η ΔΕΥΑΡ όπως κατέθεσε και μάρτυρας υπάλληλος πάντα ελάμβανε επιταγές μεταχρονολογημένες για διασφάλιση των υπολοίπων, τις οποίες εμφάνιζε κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
Μετά το 2018, υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τις ΔΕΥΑ, ορίζοντας ότι ήταν η πενταετία. Τα οφειλόμενα ποσά, ιδιαίτερα από τις ξενοδοχειακές μονάδες ήταν μεγάλες και η εφαρμογή της πενταετίας θα ζημίωνε ιδιαίτερα την εταιρία. Ο πρόεδρος του Δ.Σ, παρουσία και της νομικού συμβούλου της εταιρίας, εισηγήθηκε τη παράταση της δυνατότητας διακανονισμού σε 100 δόσεις και την διαγραφή των τόκων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Η εισήγηση αυτή, όπως ενημερώθηκαν και εκείνοι, έδινε τη δυνατότητα στην εταιρία να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές, πολλές εκ των οποίων ήταν παραγεγραμμένες, με την υπογραφή συμφωνητικού διακανονισμού και το βασικότερο, αναγνώρισης του χρέους.
Η ψήφιση αυτής της δυνατότητας ρύθμισης, ήταν προς όφελος της εταιρίας και όχι προς ζημίαν αυτής.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου