Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών

Παλιά και νέα μέλη της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν στη Ρηγίλλης για να γιορτάσουν την επέτειο των 50 ετών του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία στους συγκεντρωμένους για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην ιδρυτική διακήρυξη, αυτό το κείμενο θεμέλιο, στο οποίο αναφερόμαστε συχνά, αξίζει τον κόπο να θυμόμαστε ότι λέει πως η παράταξή μας συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα, ενώ προχωράμε τολμηρά και με ασφαλή βήματα στις νέες συνθήκες, υπηρετώντας το έθνος, όπως προφητικά γράφει, πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι εντολές στάθηκαν πυξίδα για τη Νέα Δημοκρατία επί μισό αιώνα. Κυρίως μένοντας σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μόνιμα απέναντι στο σαράκι του διχασμού και το δηλητήριο του λαϊκισμού.


»Μιλάω για τις αρχές του ιδρυτή μας, για την ευγένεια του Γεώργιου Ράλλη, για το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, για την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ορμή του Μιλτιάδη Εβερτ και τη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, όπως μιλώ και για το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά και τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας, όλους παρόντες και απόντες» (σ.σ. από την εκδήλωση απουσιάζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, για τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σε μεσημεριανή συνέντευξή του, ότι «έκανε το καθήκον του» και τους κάλεσε προσωπικά στους εορτασμούς).

«Η Νέα Δημοκρατία γεννήθηκε ταυτόχρονα με την επιστροφή στην ομαλότητα. Η παράταξη που ταυτίστηκε με ένα εξαιρετικά προοδευτικό σύνταγμα. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αλλά και με τον αρχικό σχεδιασμό μεγάλων έργων, που έμελλε να αλλάξουν τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα του για τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες. «Εμείς ήμασταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, πληρώνοντας το κομματικό τίμημα για να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον. Εμείς είμαστε το κόμμα που το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο και στη συνέχεια δώσαμε ένα τέλος στο ψέμα και την καθήλωση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση «μεταναστευτικών εισβολών στον Εβρο» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «έμεινε όρθια» μέσα στην πανδημία, σημειώνοντας παράλληλα τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.

«Αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις, θωρακίσαμε την εθνική μας άμυνα, κάναμε γρήγορα ψηφιακό το κράτος μας, μαζί με αλλαγές – από το 112 και την πολιτική προστασία μέχρι την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το κτηματολόγιο, τη μάχη για νομιμότητα παντού, στις συνοικίες, στα πανεπιστήμια, στα γήπεδα, στις παραλίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως «εγώ, δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμούς, ώστε να επιλέγω κάθε φορά τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου». «Πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια γιατί ο ιδρυτής μας δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν «αντι-λαϊκιστής» που «δεν κολάκευσε ποτέ την κοινή γνώμη». «Ηταν ένας πολιτικός ανοιχτός, που συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες».

«Αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι πιστεύω η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μια περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή, συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουμε τα παράθυρα της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες και σε νέους συμμάχους».

«Στερήσαμε από άλλα κόμματα το πολιτικό τους οξυγόνο. Ηρθε στο φως η κυβερνητική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι δικές μα επιλογές που έχουν αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι. Είναι το κόμμα μας το οποίο ακύρωσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι επί δικής του θητείας η Νέα Δημοκρατία «επικράτησε σε όλες τις μάχες και μάλιστα στην τελευταία πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες», σχολιάζοντας πως η παράταξη «δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά». Υπενθύμισε πως ο οδικός χάρτης για την Ελλάδα του 2027 έχει στον πυρήνα της μία χώρα με ανάπτυξη 3%, με πληθωρισμό 2%, με ανεργία 8%, με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ και με βασικό τα 950 ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου