Τοπικές Ειδήσεις

Ομαδικά πυρά για το χωροταξικό του Τουρισμού

Η υπερδόμηση, η παντελής έλλειψη της έννοιας της φέρουσας ικανότητας (πόσες κλίνες αντέχει μια περιοχή), η μονοκαλλιέργεια των μεγάλων και σύνθετων καταλυμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και o περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb) είναι μερικές από τις κόκκινες γραμμές που βάζουν οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας εν όψει της θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε νέα δεκαήμερη παράταση στη διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενδιαφέρον για υποβολή απόψεων και παρατηρήσεων στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές της αγοράς που εκτιμούν ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό χρειάζεται να τροποποιηθεί καθώς κινδυνεύει να προσβληθεί, όπως και τα προηγούμενα, στο ΣτΕ και η χώρα να συνεχίσει να αναπτύσσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας χωρίς σχεδιασμό. Οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού στηρίζουν αυτή την άποψη στο υπόμνημα που έχει υποβληθεί ήδη από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το οποίο αποδομεί πλήρως όλο τον σχεδιασμό λέγοντας ότι στερείται επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης, προωθεί χωρίς προϋποθέσεις τις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ συνεχίζει «το καταστροφικό μοντέλο της εκτός σχεδίου δόμησης».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου