Συνεντεύξεις

Ορφέας Γεωργίου, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ: Η Νέα Δημοκρατία έχει ικανότητα προσαρμογής σε νέες προκλήσεις

«Η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή, όμως η παράταξη οφείλει να υιοθετεί τις συνθήκες των ημερών» υποστηρίζει στην συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, αναφερόμενος στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του κόμματος που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής κι έκλεισε πριν λίγες μέρες 50 χρόνια.
Ο κ. Γεωργίου μιλάει για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της ΟΝΝΕΔ, την προσπάθεια της φιλελεύθερης παράταξης να προσελκύσει νέους στην πολιτική, ενώ απαντά και στο δίλημμα για τα δημόσια ή μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε πρόεδρε, η ΝΔ συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης. Πώς φαντάζεστε το μέλλον του κόμματος και ποιες θεωρείτε τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της παράταξης στον μισό αιώνα παρουσίας;
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. Το μέλλον του κόμματος φαίνεται να είναι γεμάτο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Με την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η Παράταξη συνεχίζει να προβάλει αξίες όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ανάπτυξη. Από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας ξεχωρίζω την ίδρυση το κόμματος από τον εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974, τον κομβικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγα χρόνια αργότερα και τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας μας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα χρόνια αυτά αποδείξαμε έμπρακτα, όντας επιφορτισμένοι με την ευθύνη διαχείρισης πολλών και παράλληλων κρίσεων, ότι έχουμε την ικανότητα προσαρμογής σε νέες προκλήσεις, πηγαίνοντας τη χώρα μπροστά. Στο μέλλον το κόμμα θα συνεχίσει να εστιάζει στην καινοτομία, τη διαφάνεια και τη συνεχή επαφή με την κοινωνία προκειμένου να συντηρήσει την εμπιστοσύνη που έχει χτίσει με τους πολίτες.
• H ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ αυτή την περίοδο μοιάζει να βρίσκεται σε περιδίνηση, καθώς τόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, όσο και παλιοί βουλευτές του κόμματος, ασκούν έντονη κριτική ως προς την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος. Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί για να μην αλλοιωθεί η πολιτική της φυσιογνωμία;
Η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερή και καθορισμένη από την ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος μέχρι και σήμερα.
Αυτό που είναι ευμετάβλητο είναι οι προκλήσεις της εκάστοτε εποχής κι επειδή το κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, οφείλει να ακολουθεί τις επιταγές των καιρών και τις ανάγκες των πολιτών.


• Ποιες είναι σήμερα οι βασικές προτεραιότητες της ΟΝΝΕΔ;
Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια και από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Οι προτεραιότητες της Οργάνωσης στοχεύουν διαχρονικά, αφενός στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νέες και τους νέους και αφετέρου στην ενίσχυση της συμμετοχής τους στην πολιτική.
Διοργανώνουμε πολιτικές ακαδημίες, εκδηλώσεις και συνέδρια, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα η νέα γενιά τις πολιτικές διαδικασίες και τις αξίες της Παράταξής μας. Δημιουργούμε δίκτυα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ μας. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την κοινωνία όπως εθελοντικές εργασίες, κοινωνικές εκστρατείες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Αναδεικνύουμε με προτάσεις, πολλές εκ των οποίων γίνονται νόμοι του κράτους, ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η υγεία και η ψηφιακή τεχνολογία. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, η ΟΝΝΕΔ ενδυναμώνει τη νέα γενιά και τη βοηθάει να διαδραματίσει ενεργό στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.
• Η αποχή των νέων από την πολιτική σας προβληματίζει; Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή της νεολαίας; Γιατί η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και βλέπουμε την εμφάνιση της νέας γενιάς σπανίως και μόνο σε προεκλογικές περιόδους.
Η αποχή των νέων από την πολιτική είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό φαινόμενο που χρήζει σοβαρής προσοχής. Είναι κατανοητό ότι πολλοί νέοι αισθάνονται αποξενωμένοι από την πολιτική, είτε λόγω απογοήτευσης, είτε επειδή νιώθουν ότι οι απόψεις και οι ανάγκες τους δεν εκπροσωπούνται. Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση στη συμμετοχή των νέων. Αυτό συμβαίνει γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρούν συνεχή επαφή με τους νέους, ακούνε τις ανησυχίες τους, ενσωματώνοντάς τες στις πολιτικές αποφάσεις.
Αλλά παρότι έχουν υπάρξει θετικά σημάδια, η συνολική συμμετοχή της νέας γενιάς στην πολιτική διαδικασία χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Έτσι, στην ΟΝΝΕΔ πρωταρχικό μας μέλημα είναι να συμμετέχουν οι νέοι και οι νέες ενεργά, χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο σε προεκλογικές περιόδους.
• Κύριε Γεωργίου τι απαντάτε στις αντιρρήσεις όσων υποστηρίζουν πως η Παιδεία θα έπρεπε να επικεντρώνεται στη θωράκιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι στη θέσπιση ιδιωτικών;
Η θέση μας για την Παιδεία στη χώρα είναι ίδια εδώ και δεκαετίες. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια δεν είναι μία συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά.
Η θωράκιση των δημόσιων Πανεπιστημίων είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται. Η θέσπιση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως. Το δίλημμα «ή το ένα ή το άλλο» είναι χωρίς περιεχόμενο.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι ό, τι ακριβώς συμβαίνει. Συγχρονισμένα, ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων. Ήρθε ο καιρός να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην ανώτατη εκπαίδευση και να ενισχυθούν οι επιλογές για όλους τους φοιτητές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου