Συνεντεύξεις

Γιώργος Αυτιάς στη «δ»: «Θα φέρουμε τους ευρωπαϊκούς νόμους στα μέτρα της Ελλάδος. Η μάχη στην Ευρώπη είναι καθημερινή»

Μια πρώτη μεγάλη νίκη πέτυχε η Ελλάδα στον τομέα των αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών. Η επιτροπή προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τις προτάσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή Γ. Αυτιά, που πρότεινε γρηγορότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πληγέντες λόγω φυσικών καταστροφών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», ο κ. Γιώργος Αυτιάς μιλά για την πετυχημένη πορεία των 34 ετών που διένυσε στη δημοσιογραφία, για το νέο του ρόλο ως ευρωβουλευτής και δηλώνει ότι στόχος του είναι να προσαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί νόμοι στα μέτρα της Ελλάδας.
«Θα φέρουμε τους ευρωπαϊκούς νόμους στα μέτρα της Ελλάδος. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσω. Η μάχη στην Ευρώπη είναι καθημερινή. Χαίρομαι να αλλάζω τους ευρωπαϊκούς νόμους και να τους προσαρμόζω στην ελληνική πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
• Κύριε Αυτιά, έπειτα από μία μακρόχρονη και εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία ως δημοσιογράφος, συνεχίζετε τη σταδιοδρομία σας ως ευρωβουλευτής. Πώς ήταν αυτή η μετάβαση, έχετε προσαρμοστεί στο νέο σας ρόλο;
Ξεκινήσαμε με αρκετές επιτυχίες σε οικονομία, εθνικά θέματα και σημαντικές αλλαγές σε ευρωπαϊκούς νόμους. Αλλωστε το είχα πει στην παρουσίαση των ευρωβουλευτών στον πρωθυπουργό. Θα φέρουμε τους ευρωπαϊκούς νόμους στα μέτρα της Ελλάδος. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσω. Η μάχη στην Ευρώπη είναι καθημερινή. Άλλο να αποφασίζεις και άλλο να σχολιάζεις. Χαίρομαι να αλλάζω τους ευρωπαϊκούς νόμους και να τους προσαρμόζω στην ελληνική πραγματικότητα.


• Τι σημαίνει για εσάς η πρωτιά που σημειώσατε στις Ευρωεκλογές; Ποια ευθύνη συνεπάγεται αυτή η πρωτιά απέναντι στους πολίτες που απέδειξαν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας;
Είναι η πιο μεγάλη ευθύνη. Είναι εντολή διεκδίκησης για την Πατρίδα μας. Αυτό το αποτέλεσμα είναι προϊόν μεγάλων προσπαθειών δίπλα στον πολίτη επί 34 έτη στην τηλεόραση. Είναι διαβατήριο για συνεχή αγώνα δίπλα στους συμπατριώτες μου. Είναι η πιο μεγάλη τιμή ο ελληνικός λαός να σε βγάζει πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή!
• Mε τη δική σας συμβολή, η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική νίκη στον τομέα των αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών. Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τις προτάσεις σας για γρηγορότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πληγέντες λόγω φυσικών καταστροφών. Αυτή σας η πρωτοβουλία, φανερώνει το στίγμα των προτεραιοτήτων σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και σε ποιους τομείς δίνετε έμφαση;
Πετύχαμε κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο! Να υπερψηφισθεί η πρότασή μου από σχεδόν όλα τα κόμματα της Ευρώπης. Ευχαρίστησα για τη συνεργασία τους εισηγητές των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας ότι «Η κλιματική αλλαγή δε γνωρίζει σύνορα και επομένως πρέπει όλοι μαζί, πέρα από τις πολιτικές και κομματικές διαφορές να εργαστούμε σκληρά και να βρούμε τρόπους για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. 1. Επέκταση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται. Να αυξηθεί το αποθεματικό Αλληλεγγύης και Βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο να μην είναι σε βάρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ. Η οικονομική ενίσχυση του ταμείου να μην συμψηφίζεται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και να μειωθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των προκαταβολών. Οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν άμεσα και έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές. Αυτά δεν υπήρχαν έως την ελληνική παρέμβαση


• Στην προεκλογική σας περιοδεία στη Ρόδο, δηλώσατε πως αν εκλεγείτε, θα αγωνιστείτε για τα προβλήματα των νησιών. Ως νησιώτης που είστε και ο ίδιος, έλκοντας την καταγωγή σας από τη Σάμο, ποιες θα είναι οι διεκδικήσεις σας για τα νησιά μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Είναι εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά. Τρεις προτάσεις ανάσα για την ελληνική οικονομία έθεσα στον υποψήφιο επίτροπό Άμυνας από τη Λιθουανία κ. Andrius Kubilius. Ζήτησα να αφαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό, της Ελλάδας, εξέλιξη που θα δώσει πραγματική ανάσα στην οικονομία της χώρας μας. Επεσήμανα μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αμυντικές δαπάνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Πρότεινα ακόμη να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες οικονομικής στήριξης των ελληνικών συνόρων και να δρομολογηθεί γρήγορα η ενισχυμένη φύλαξη και από την Frontex, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
Αυτή η διαδικασία απαιτεί πόρους που πρέπει να αποφασιστούν άμεσα προς τη χώρα μας. Ζήτησα ακόμη, την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να στηριχθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία .Αυτό θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και σημαντική οικονομική ανακούφιση στα οικονομικά της χώρας καθώς θα έχουμε παραγωγή ανταλλακτικών και εξαγωγές σε χώρες που έχουν ανάγκη αυτού του εξοπλισμού.
Ο υποψήφιος επίτροπος άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μου και υποσχέθηκε ότι θα τις συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τον στρατό της Ευρώπης. Στα εθνικά ζήτησα την φύλαξη των ελληνικών συνόρων και από την Φρόντεξ με ευρωπαϊκούς πόρους, και την χρηματοδότηση της Αμυντικής μας Βιομηχανίας, για νέες θέσεις εργασίας και μεγάλη ωφέλεια για την ελληνική οικονομία.
• Κλείνοντας κύριε Αυτιά, θα ήθελα να μου πείτε, πώς βλέπετε το πολιτικό και το δημοσιογραφικό σας μέλλον. Είναι ανθεκτικότατο το μικρόβιο της δημοσιογραφίας ή της πολιτικής;
Μέχρι στιγμής υπάρχει μία ισορροπία. Για 34 χρόνια έδινα μάχη για την καθημερινότητα. Τώρα είμαι στο κέντρο των αποφάσεων. Αποφασίζω. Είναι αλλαγή ιδιότητας με τεράστιο ενδιαφέρον. Η ζωή θα δείξει. Οδηγός μου η Κοινωνία και μόνο σε κάθε μου κίνηση. Είμαι πάντως χαρούμενος που κάθε Παρασκευή είμαι στον ΣΚΑΪ στις 9 το πρωί για ενημέρωση των Ελλήνων τί κάνω στην Ευρώπη! Υποσχέθηκα στους Έλληνες ότι θα τους ενημερώνω για ό,τι θα κάνω στην Ευρώπη και αυτή την υπόσχεση την τήρησα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου