Συνεντεύξεις

Γιώργος Πόκκιας: Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από μια μακρά πορεία εσωστρέφειας και αναζήτησης βηματισμού

Το όνομα του Γιώργου Πόκκια είναι ταυτισμένο με το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου. Παράλληλα με μακρόχρονη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας περάσει από τα έδρανα και του Α’ αλλά και του Β΄ βαθμού, την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και προγενέστερα της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
«Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από μια μακρά πορεία εσωστρέφειας και αναζήτησης βηματισμού», τονίζει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας βέβαιος ότι την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει φόβος διάσπασης ή αποχωρήσεων από το Κίνημα, όπως διαφαίνεται ότι θα συμβεί σε άλλα κόμματα εξουσίας. «Η ποιοτική υπεροχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους άλλους ιδεολογικοπολιτικούς μας αντιπάλους διαφαίνεται και από την αξιοποίηση στελεχών προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που αποδεικνύει την δική τους πολιτική ένδεια» αναφέρει ο κ. Πόκκιας, εκτιμώντας ότι με την εκλογή προέδρου η επομένη μέρα θα δώσει στην χώρα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες, καθώς η διακυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει «φοβερά αδιέξοδα», όπως υποστηρίζει εμφατικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Το debate των υποψηφίων Προέδρων για την αρχηγία, απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την πολιτική κουλτούρα να συζητήσει δημόσια με ευπρέπεια σε σχέση με άλλα κόμματα και βεβαίως σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι αυτή η εικόνα θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στις σημερινές κάλπες από το 2021;
Η τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ πραγματικά απέδειξε το υψηλό επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου που έχουμε κατακτήσει στον χώρο, τη δυνατότητα να συγκλίνουμε σε θέσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις και στοχεύσεις, ξεκινώντας από διαφορετικές πολλές φορές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά και αποδεικνύοντας την πολυσυλλεκτικτότητα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής έκφρασης του κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η ποιοτική υπεροχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους άλλους ιδεολογικοπολιτικούς μας αντιπάλους αναδεικνύεται συνεχώς και με πολλούς τρόπους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κατά τις κυβερνητικές τους θητείες, στηρίχθηκαν ως επί το πλείστον σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ αναδεικύοντας ταυτόχρονα τη δική τους πολιτική ένδεια σε στελεχιακό δυναμικό.
Το debate έδωσε τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες να συγκρίνουν τις θέσεις και τις προτάσεις κάθε υποψηφίου μας, τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις και το ιδεολογικό τους στίγμα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όποιος ή όποια αναδειχθεί στη θέση του προέδρου στις 13 του Οκτώβρη, μια νικηφόρα και ελπιδοφόρα πορεία θα ξεκινήσει για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα, με ενότητα, ξεκάθαρες θέσεις, ανανέωση αλλά και εμπειρία, ελπίδα και προοπτική.
Παράλληλα, με τον τρόπο που το debate αυτό διεξήχθη με ουσιαστικά ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων προέδρων έδειξε για άλλη μια φορά ότι στο επίπεδο της δημοκρατικής, εσωκομματικής λειτουργίας, το ΠΑΣΟΚ πάντα βρίσκεται μπροστά και ανοίγει δρόμος σε ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες. Θυμίζω ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στην από τη βάση, εκλογή προέδρου το 2004 και βέβαια ακολούθησαν τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας.
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην εκλογή των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών με άμεση ψηφοφορία των μελών του και βεβαίως ακολούθησαν τα υπόλοιπα κόμματα, και τώρα πάλι πρώτο το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ανοικτή και ελεύθερη τηλεμαχία των υποψηφίων Προέδρων, κάτι που εύχομαι να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα.
Και ναι, πιστεύω ότι η απόλυτα διαφανής διαδικασία εκλογής προέδρου, σε συνδυασμό με την καταστροφική για τη χώρα διακυβέρνηση της ΝΔ και την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει χιλιάδες συμπατριώτες μας στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ κι αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στο Κίνημά μας, ώστε από τη νέα κιόλας χρονιά, να δείξει και δημοσκοπικά ότι βρίσκεται σε πορεία κυβερνητικής προοπτικής για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
• Αντιλαμβάνομαι ότι στο Κίνημα δεν έχετε αγωνία για το φόβο αποχωρήσεων μετά το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης της 13ης Οκτωβρίου, αλλά ως μέλος της ΕΔΕΚΑΠ άγχος ως προς την άρτια οργάνωση των εκλογών;
Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από μια μακρά πορεία εσωστρέφειας και αναζήτησης βηματισμού, μετά την οξεία οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και την οποία μαεστρικά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φόρτωσαν δυσανάλογα των ευθυνών του, στο ΠΑΣΟΚ.
Ξεπεράσαμε αυτή την περίοδο και το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι ενωμένο και δυνατό.
Άρα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει φόβος διάσπασης ή αποχωρήσεων όπως διαφαίνεται ότι θα συμβεί στα άλλα κόμματα εξουσίας.
Με τον νέο ή την νέα πρόεδρό του, και με ενεργό ρόλο και συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων και όλων των στελεχών και μελών του, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα προχωρήσει δυναμικά και με καθαρό λόγο και στίγμα στην επόμενη μέρα του πολιτικού μας χώρου για να δώσει την αναγκαία και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που τόσο ανάγκη έχουν η χώρα και οι πολίτες.
Η ανάγκη αυτή φαίνεται μέσα από τα φοβερά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η διακυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη αλλά και της αδυναμίας συγκρότησης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τώρα τη διαδικασία αυτή καθαυτή, ως εκλεγμένο μέλος της ΕΔΕΚΑΠ που έχει την κεντρική ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών πραγματικά εργαζόμαστε σκληρά, νυχθημερόν θα έλεγα, είμαστε κάθε μέρα τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ σε ανοικτή συνεδρίαση, για την άρτια, διαφανή και αξιόπιστη οργάνωση των εκλογών κι αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα όλων μας. Και των 17 μελών της ΕΔΕΚΑΠ (11 εκλεγμένα και έξι εκπρόσωποι των υποψηφίων μας).
Πάνω από το 90% των αποφάσεών μας ήταν ομόφωνες κι αυτό λέει πολλά για τη δουλειά και για τις συγκλήσεις που γίνονται μέσα στο όργανο. Άρα, βεβαίως είμαι αισιόδοξος και σας διαβεβαιώνω ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με άρτιο, δημοκρατικό, υποδειγματικό τρόπο.
• Πόσες κάλπες θα στηθούν σήμερα στα Δωδεκάνησα και ποια είναι η εκτίμηση σε επίπεδο νόμου για προσέλευση στην κάλπη;
Οι εκλογές στα Δωδεκάνησα θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά. Θα υπάρχει κάλπη σε κάθε νησί, ενώ στη Ρόδο θα στηθούν κάλπες σε επτά διαφορετικά σημεία σε όλο το νησί, συνολικά εννιά εκλογικά τμήματα.
Τρεις κάλπες θα είναι στο Ροδίνι, που θα εξυπηρετήσουν τα μέλη, τους φίλους και γενικά όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες και μένουν στην πόλη της Ρόδου.
Θα υπάρχουν επίσης κάλπες στον Αρχάγγελο, στ’ Αφάντου, στο Γεννάδι,
στην Κρεμαστή, στην Ιαλυσό και στον Εμπωνα.
Παράλληλα για τα νότια Δωδεκάνησα θα υπάρχουν κάλπες και στη Χάλκη, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στην Τήλο, στη Σύμη και στη Μεγίστη.
Θα είναι μια δημοκρατική γιορτή για τον πολιτικό μας χώρο, για τη δημοκρατική παράταξη και μέσα από αυτή τη διαδικασία είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενωμένο και δυνατό. Εκτιμώ ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει την προσέλευση του 2021.
Υπενθυμίζω ότι το 2021 στα Δωδεκάνησα ψήφισαν περίπου 3.500 φίλοι και μέλη εκ των οποίων 2.500 στη Ρόδο και 1.000 περίπου στα υπόλοιπα νησιά.
Πιστεύω ότι η συμμετοχή, παρότι η τουριστική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 2021.
• Πώς και με ποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ, που κάποιοι εκτιμούσαν ότι έκλεισε ο κύκλος του και τώρα εμφανίζεται ως μια αξιόπιστη πολιτική παράταξη, μπορεί να μπει σε δυναμική διεκδίκησης της κυβέρνησης και όχι απλά να περιοριστεί σε ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές και στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία και γι΄αυτό το λόγο κρατήθηκε στα πολύ δύσκολα χρόνια της σκληρής οικονομικής κρίσης και βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και δυναμικής προοπτικής.
Παρόλη την οργανωμένη, από συμφέροντα, αντιπάλους και ΜΜΕ προσπάθεια να φορτωθούν δυσανάλογα στο ΠΑΣΟΚ όσα προβλήματα υπήρχαν στη χώρα, το Κίνημά μας επανακάμπτει με ταχύτητα γιατί οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι όσα θετικά έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, όλα μα όλα έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να θυμίσουμε μερικά: Εθνικό Σύστημα Υγείας, ΑΣΕΠ, Νέο Οικογενειακό Δίκαιο, Μόνιμες και Μεγάλες Αυξήσεις Μισθών και Συντάξεων, Συνεχής Θεσμική Θωράκιση της Αυτοδιοίκησης και με Ισχυρούς Πόρους, Συνεχής Αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Τα μεγάλα έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, τα Αεροδρόμια, οι μεγάλοι Οδικοί Αξονες, Γέφυρες.
Η περήφανη και πατριωτική εξωτερική πολιτική, η ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, τα δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα με πρώτο τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα περίφημα Μ.Ο.Π.
Η εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία, τα εκατοντάδες νέα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Η ένταξη της Κύπρου μας στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό Πρόβλημα, Συλλογικές Συμβάσεις και διασφάλιση της αξιοπρεπούς απασχόλησης των εργαζομένων, το Κοινωνικό Κράτος, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΥ και χιλιάδες άλλες παρεμβάσεις που μετέτρεψαν την Ελλάδα από μια μικρή βαλκανική χώρα σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή.
Άρα, ναι, στηριζόμενοι στο ιστορικά καταγεγραμμένο και διακριτό σημαντικό έργο, διορθώνοντας παραλείψεις και με την ηγεσία που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία, με ενότητα, ανανέωση, αυτόνομη πορεία, πατριωτισμό, καθαρό πολιτικό λόγο και το νέο προγραμματικό συμβόλαιο που θα υπογράψουμε με το λαό, το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι πολίτες της χώρας θα εμπιστευτούν για την μελλοντική τους επόμενη κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου