Ειδήσεις

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ο Χακάν Φιντάν στην Αθήνα τον Νοέμβριο

Την πιθανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα τον Νοέμβριο προανήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του. Η συνάντηση των δύο υπουργών θα επικεντρωθεί στις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση αναζήτησης πλαισίου για τον διάλογο.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν αν οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, το οποίο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην οριοθέτηση, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, στο χρονοδιάγραμμα και στη μορφή του διαλόγου, αλλά και στην πιθανή παραπομπή του ζητήματος στη διεθνή δικαιοδοσία μέσω Συνυποσχετικού.

Η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα προετοιμάσει το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, εάν υπάρξει σύμπτωση απόψεων σε σχέση με την οριοθέτηση, η απόφαση για προώθηση των συζητήσεων θα ληφθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, συνεχίζοντας τη συνεργασία τους σε άλλα επίπεδα.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου