Τοπικές Ειδήσεις

Λίνα Μενδώνη: «Ανακριβή και παραπλανητικά» δημοσιεύματα περί «αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικού χώρου» για τοποθέτηση ανεμογεννητριών

«Ανακριβή και παραπλανητικά» χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί «αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικού χώρου» για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή Ιτριώνας, πλησίον του χωριού Απόλλωνα Ρόδου.

Για το θέμα, που είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ρόδο, υπέβαλε ερώτηση στην βουλή ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Στην απάντηση της Υπουργού αναφέρονται τα εξής:

«Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 6646/11.9.2024 Ερώτηση με θέμα:

«Αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου στη Ρόδο λόγω ανεμογεννητριών;»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6646/11.9.2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες ανακαθορισμού αρχαιολογικών χώρων δεν υπαγορεύονται από τα εκάστοτε αιτήματα για συγκεκριμένη χρήση των περιοχών που εντάσσονται στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά από την παρουσία και μόνο αρχαιοτήτων και μνημείων στις περιοχές αυτές. Η δε διαδικασία ανακαθορισμού των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων καθορίζεται στο άρθρο 13 παρ. 3 του ν. 4858/2021.

Όσον αφορά στο αίτημα τοποθέτησης δύο ανεμογεννητριών σε δύο δημόσια ακίνητα, έκτασης 28,5 περίπου στρεμμάτων έκαστο, στην περιοχή Ιτριώνας, πλησίον του χωριού Απόλλωνα Ρόδου, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στην περιοχή δεν υφίσταται κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Η Εφορεία προέκρινε τη διενέργεια αυτοψίας, από κοινού με εκπρόσωπο της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν στην εγγύς περιοχή της προτεινόμενης εγκατάστασης αρχαιότητες, και προκειμένου να απαντηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας το αίτημα. Από μία πρώτη έρευνα αρχείου είχε ήδη διαπιστωθεί ότι στην περιοχή οι μόνες γνωστές αρχαιότητες που σημειώνονται αφορούν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή Λέλος και λίγο ανατολικότερα αυτής, όπου σημειώνονται υπολείμματα πολυγωνικού τοίχου και ελληνικής νεκρόπολης. Η αυτοψία προγραμματίστηκε για τις 20/08/2024, αλλά ανακόπηκε λόγω της αθρόας συγκέντρωσης διαμαρτυρόμενων, που εμπόδισαν τη διέλευση του κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ενώ, αργότερα, δεν κατέστη δυνατός από τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρείας ο εντοπισμός της ακριβούς θέσης των οικοπέδων.

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι τόσο οι ισχυρισμοί του κ. Βουλευτή, όσο και τα σχετικά

δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί «αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικού χώρου» για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή Ιτριώνας, πλησίον του χωριού Απόλλωνα Ρόδου, είναι απολύτως ανακριβή και παραπλανητικά.

Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ»

Στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της Ρόδου, σφόδρα εξοργισμένοι είναι εξαιτίας της διακίνησης φημών ότι επίκειται αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου στη Ρόδο, προκειμένου σε αυτόν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Την υποθετική κι ενδεχομένως επικείμενη προοπτική να επαληθευτούν οι ανησυχίες των εν λόγω κατοίκων ενίσχυσε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου και πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων της νήσου, δια ηλεκτρονικής ανακοίνωσης ως εξής: «Ενημερώθηκα ότι η εταιρεία που προτίθεται να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες – αιολικά – υβριδικά πάρκα στην τοποθεσία Ιτρυώνας [Πρόποδες του βουνού Προφήτη Ηλία Ρόδου, κτήση της Κοινότητας Απολλώνων με κατεύθυνση προς περιοχή Λέλος (Απόλλωνα Ρόδου)], ετοιμάζεται εν νέου και μάλιστα τις επόμενες μέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα μεταβεί στην περιοχή για αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου της συγκεκριμένης περιοχής. Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, με κάθε “καλή πρόθεση”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ότι η περιοχή από την τοποθεσία Ιδρυώνας περιβάλλεται από τα Κυκλώπεια τείχη (300 m ΒΔ από το Μοναστήρι των Ασωμάτων) και τον αρχαίο Δήμο Λελίων, όπου μετά από δικές σας ανασκαφές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ξίφη, περικεφαλαίες, αγγεία, αγαλματάκια βοοειδών, πολλοί τάφοι, όλα της Αχαϊκής Εποχής. Επίσης, στην ίδια περιοχή (τοποθεσία – στους Αγιούς) ανακαλύφθηκαν χαλάσματα 2 παλαιότερων εκκλησιών…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Ισχύουν οι φήμες ότι το ΥΠΠΟ προτίθεται να αποχαρακτηρίσει τον αναφερόμενο αρχαιολογικό χώρο, ώστε να τοποθετηθεί αιολικό πάρκο ανεμογεννητριών κι αν όχι, προς τι η σπουδή του ΥΠΠΟ να τον αποχαρακτηρίσει;

2. Διατίθεται το ΥΠΕΝ όπως αποτρέψει την όποια τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην εν λόγω περιοχή της Ρόδου, δεδομένου ότι αφενός η τοπική κοινωνία έχει εξεγερθεί στην προοπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος κι αφετέρου η περιοχή, η οποία έχει επιλεχθεί να τοποθετηθούν, είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος;»

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου