Αλλαγές στη δόμηση των παραλιακών οικοπέδων

Καταλυτικές αλλαγές στη δόμηση όλων των παραλιακών οικοπέδων, καθώς και ανατροπές στην αξιοποίηση εκτάσεων σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών της νησιωτικής χώρας φέρνει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που τίθεται με κοινή υπουργική απόφαση σε εφαρμογή. Με την ίδια ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα έκδοσης αδειών για να αλλάξουν χρήση ξενοδοχεία που έχουν απαξιωθεί, ενώ προβλέπεται διατήρηση της ζώνης των 500 μέτρων με την αρτιότητα των 2 στρεμμάτων γύρω από όλους τους μειονεκτικούς οικισμούς της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθούν για μονάδες φιλοξενίας.
Από τις σημαντικότερες αλλαγές θεωρείται η ελάχιστη απόσταση των 50 έως 100 μέτρων για την κατασκευή νέων οικοδομών από τη ζώνη του αιγιαλού. Μια ζώνη, όμως, που δεν έχει οριοθετηθεί και στο 90% των παράκτιων περιοχών της χώρας ορίζεται μέχρι εκεί που σκάει το χειμέριο κύμα ή μέχρι εκεί που αρχίζει η φυσική βλάστηση ή εμφανίζεται φυσικό εμπόδιο.
Πλέον οι ιδιοκτήτες των παραλιακών οικοπέδων θα πρέπει εκτός από τον υπολογισμό της ζώνης του αιγιαλού να υπολογίζουν και την απόσταση απ’ αυτόν προκειμένου να χτίσουν. Στο σχετικό άρθρο της νέας ρύθμισης ορίζεται:
«Για το σύνολο του παράκτιου χώρου και τα νησιά ορίζεται, για τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ελάχιστη απόσταση (Ε) τοποθέτησης των κτισμάτων, που εξυπηρετούν υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής, από τη γραμμή αιγιαλού πενήντα (50,00μ.) μέτρα. Σε περίπτωση που η υψομετρική στάθμη του φυσικού εδάφους (Υ) στο πλησιέστερο στην ακτογραμμή σημείο τοποθέτησης του κτιρίου είναι μικρότερη των δέκα (10,00) μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας, η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων (Ε1) από την ακτογραμμή δίδεται από τη σχέση Ε1=50+(10-Υ)Χ5».
Επισημαίνεται ακόμα ότι «σε τμήματα με υψομετρική στάθμη εδάφους μικρότερη των δύο μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κτισμάτων».
Επιπρόσθετα στις παράκτιες περιοχές και στα μεγάλα νησιά εφαρμόζεται ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 350μ. από τον αιγιαλό και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη του τουρισμού. Στη ζώνη αυτή που παρατηρείται προβλέπεται:
– Ο περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων – χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτίρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων). Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η χωροθέτηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, που εξυπηρετούν άμεσες τοπικές ανάγκες ή είναι σημαντικές για την εθνική οικονομία.
Εκτός από την αύξηση των αρτιοτήτων από τα 4 στα 8 και 15 στρέμματα για την κατασκευή νέων καταλυμάτων στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές που καθιερώνονται για παρόμοιες εγκαταστάσεις στα νησιά.
Σε 76 νησιά με σχετικά μικρή γεωγραφική έκταση, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά κανόνα σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, επιτρέπονται μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (μέχρι 100 κλινών) εντός ορίων οικισμών.
Ο αριθμός των νέων κλινών δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 5% του αριθμού των υφιστάμενων κλινών στην αρχή του έτους, με ελάχιστο όριο τις 30 κλίνες.