Ειδήσεις

Οριστικό «μπλόκο» σε μελλοντική μείωση των μισθών – Με αλγόριθμο θα ορίζεται ο κατώτατος από το 2027

Οριστικό «μπλόκο» σε οποιαδήποτε μελλοντική μείωση του κατώτατου μισθού φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού. Από το 2027 μπαίνει στη ζωή μας ακόμη ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος, όμως, θα καθορίζει κάθε χρόνο το ύψος του κατώτατου μισθού αντλώντας στοιχεία από τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Η αλλαγή του τρόπου καθορισμού έρχεται λόγω της ανάγκης να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια οδηγία που φέρνει ένα νέο πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το νέο σύστημα καθορισμού θα προβλέπει ότι οι κατώτατες απολαβές θα ρυθμίζονται κατά κύριο λόγο βάσει δύο κρίσιμων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας της χώρας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η τελική πρόταση θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, με επίσημα στοιχεία που θα αντλούνται από την ΕΛΣΤΑΤ και δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν εύκολα τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου θα ξεκινήσει το 2027 και η πρώτη αύξηση που θα προκύψει από την εν λόγω διαδικασία θα γίνει το 2028. Υπενθυμίζεται ότι φέτος εκτιμάται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ, ώστε να φτάσει τα 870 ευρώ μικτά. Μέχρι το 2027 ο εργαζόμενος που λαμβάνει τον κατώτατο θα βλέπει κάθε χρόνο αύξηση περίπου 40 ευρώ, που σημαίνει ότι από το 2025 θα λαμβάνει 870 ευρώ, το 2026 το μικτό ποσό των 910 ευρώ και το επόμενο έτος 950 ευρώ.

Από εκεί και έπειτα η αύξηση θα πραγματοποιείται βάσει του νέου τύπου, δηλαδή μέσω του αλγορίθμου που θα διαμορφωθεί από το υπουργείο Εργασίας και τις επιστημονικές επιτροπές, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο δείκτης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από τον επόμενο Απρίλιο αναμένεται και αναμόρφωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Κι αυτό γιατί ο εισαγωγικός μισθός τους εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα φτάσει κι αυτός τα 950 ευρώ έως το 2027. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προβλέπεται ετήσια αύξηση περίπου 3,9% με 4% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που μεταφράζεται σε μέση μηνιαία αύξηση 33 ευρώ.

Πηγή: flash.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου