Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκινάνε οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακής Συνεργασίας – RhodesMRC 2024

Αύριο, Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου ξεκινάνε οι εργασίες της πανεπιστημιακής έκδοσης του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακής Συνεργασίας – RhodesMRC 2024 και με αφορμή την έναρξη των εργασιών δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ρόδου.

Παρόντες ήταν ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, η Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Γεώργιος Πάττας, η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Φαίδρα Σπανού και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου, Χρήστος Μπάρδος. Μαζί τους ήταν και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της πανεπιστημιακής έκδοσης, Χρήστος Καλτσάς, και η Γενική Γραμματέας της μαθητικής έκδοσης, Μιχαέλα Φουρναράκου.

Ο Μιχάλης Καβουκλής αναφέρθηκε στην δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο για την προετοιμασία του συνεδρίου, μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις νέων ηγετών στη Μεσόγειο, τις οργανωτικές πτυχές του συνεδρίου και τη σημασία που έχει για την εξωστρέφεια της Ρόδου σε ένα διεθνές κοινό. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι το RhodesMRC 2024 τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET και το Ίδρυμα Anna Lindh. Μάλιστα, ο κος Καβουκλής, αναφέρθηκε στην παρουσία ειδικού εμπειρογνώμονα του ΝΑΤΟ στη Ρόδο, αλλά και τη συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Anna Lindh μίας μεγάλης εκδήλωσης, ανοικτής για το κοινό, για θέματα ανάπτυξης νεολαίας, την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, στις 19:30 στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με ομιλητές από Ελλάδα, Αίγυπτο, Εσθονία και Ιταλία.

Τέλος, έκανε αναφορά στο τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, τον Καθηγητή Mustafa Aydın από την Τουρκία. Ο Mustafa Aydın είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπουλη, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας και Συντονιστής του Global Academy. Ο Καθηγητής Mustafa Aydın θα βρεθεί στη Ρόδο και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής κατά την Τελετή Έναρξης της πανεπιστημιακής έκδοσης του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η Χαρούλα Γιασιράνη με τη σειρά της, αφού σημείωσε τη διαχρονική συμβολή και συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γιώργου Χατζημάρκου, αλλα και την προσωπική της στήριξη στον θεσμό του RhodesMRC, τόνισε ότι η κορυφαία επιβράβευση για τα άτομα που δουλεύουν τόσο σκληρά για να πραγματοποιηθεί μία αντίστοιχα απαιτητική διοργάνωση και τους φορείς που τους στηρίζουν είναι οι κορυφαίες αναγνωρίσεις που λαμβάνει κάθε χρόνο το συνέδριο από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, με πιο πρόσφατη και κορυφαία την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Πάττας, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι το φυσικό σπίτι του συνεδρίου. Μέσα στο Δημαρχείο εδώ και 14 χρόνια συνέρχονται νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που καθίστανται φίλοι και πρεσβευτές της Ρόδου και της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Το RhodesMRC αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση για νέους που πραγματοποιείται ετήσια στο νησί μας και ο Δήμος Ρόδου στέκεται δίπλα σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Η Φαίδρα Σπανού, μίλησε για τη σημασία της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης που επιδεικνύουν οι διοργανωτές και οι συνεργαζόμενοι φορείς διαχρονικά, στοιχείο που κατέστησε το RhodesMRC έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό για την πόλη και το νησί της Ρόδου. Επιπλέον, η κα Σπανού έκανε ειδική αναφορά στη θεματολογία του συνεδρίου, καθώς μέσα από τους οργανισμούς που προσομοιώνονται και τις θεματικές που καλούνται να συζητήσουν, οι νέοι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα του πραγματικού κόσμου και καλούνται να διαβουλευθούν για να τα επιλύσουν, γεγονός που τους επιτρέπει να σκέφτονται πιο ανοικτά, πιο δημιουργικά, αλλά και τους διαμορφώνει ως τους ηγέτες του μέλλοντος.

Ο Χρήστος Μπάρδος σημείωσε την διαχρονική στήριξη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου στο θεσμό του RhodesMRC. Ο κος Μπάρδος έκανε ειδική αναφορά στον καθαρά Ευρωπαϊκό προσανατολισμό που δίνει στους νέους επιστήμονες το RhodesMRC, αλλά και για την υψηλή εκπαιδευτική αξία που έχει η σχετική εμπειρία για τους συμμετέχοντες φοιτητές και μαθητές, καθώς τους προσφέρει πρόσβαση σε νέες ιδέες αλλά και επαγγελματικούς προσανατολισμούς που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση. Τέλος, σημείωσε την σημασία που έχουν δράσεις σαν το RhodesMRC για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Από τη μεριά τους, ο Χρήστος Καλτσάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη φετινή θεματολογία της πανεπιστημιακής έκδοσης του συνεδρίου και η Μιχαέλα Φουρναράκου αντίστοιχα στη θεματολογία της μαθητικής εκδοχής του. Να σημειώσουμε ότι η πανεπιστημιακή εκδοχή πραγματοποιείται 09-13 Οκτωβρίου 2024 και η μαθητική 31 Οκτωβρίου με 03 Νοεμβρίου 2024. Οι εγγραφές για τη μαθητική έκδοση συνεχίζονται μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.

Το RhodesMRC 2024 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, τη ΔΕΡΜΑΕ, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Τη διοργάνωση στηρίζουν η Διεύθυνση ΔΟΠΑΡ, η Διεύθυνση Τουρισμού και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Ίδρυμα Σταματίου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και άλλοι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις.

 

Περισσότερα για το RhodesMRC: www.rhodesmrc.org

Για την πανεπιστημιακή εκδοχή του 2024: www.rhodesmrc.org/2024/

Για τη μαθητική εκδοχή του 2024: www.rhodesmrc.org/2024-high-school/

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου