Τοπικές Ειδήσεις

Ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Σύμης για τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Σύμης σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ΔΕΥΑ της χώρας, μέσω αναγκαστικών συνενώσεων (Μία επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης ανά Περιφέρεια).
Το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη. Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους και κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και υιοθετεί την πρόταση της ΠΕΔ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύμης, που διατυπώνεται και έχει ως εξής:
Το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023, με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α., στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη. Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους. Τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην απόφαση που αποτελεί ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύμης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου