Αναστολή του καταλογισμού «μαμούθ» στον Δήμαρχο Μεγίστης

Την αναστολή του καταλογισμού ύψους 451.116 ευρώ που επέβαλε με σχετική πράξη ο επιθεωρητής της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Μ. Χριστοδουλάκης σε βάρος του δημάρχου Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρη προς αποκατάσταση της αντίστοιχης ισόποσης θετικής ζημίας του Δήμου από δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες αποφάσισε χθες το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέτασε σχετική προσφυγή.
Ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρουσιάστηκε συγκεκριμένα ο κ Πανηγύρης συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ Μ. Κουτσούκο και εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τον καταλογισμό του οικονομικού επιθεωρητή.
Σε υπόμνημα που υπέβαλε επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι αποδιδόμενες σε εκείνον κατηγορίες στην πορισματική έκθεση του επιθεωρητή εκπορεύονται αποκλειστικά και μόνο από τις αβάσιμες καταγγελίες του επί σειράν ετών πολιτικού του αντιπάλου κ. Γ. Παπουτσή επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος έχει «σαν αποκλειστικό του μέλημα τις ψευδείς καταμηνύσεις και την παρότρυνση τρίτων προσώπων του περιβάλλοντος του σε συκοφαντίες».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα της εκμίσθωσης του «φάρος – μπαρ» στον κ Γ. Λαζαράκη ο κ Πανηγύρης επισημαίνει ότι οι αποφάσεις που ομόφωνα έλαβε το δημοτικό συμβούλιο για την αξιοποίηση του ακινήτου ωφέλησαν τον δήμο διότι το ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο μίσθιο με τις εργασίες ανακαίνισης του και τη συντήρηση του έχει γίνει πόλος έλξης για τους νέους στο νησί και ο δήμος πέραν του μισθώματος εισπράττει τέλη και φόρους. Προσθέτει ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν το θέμα εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκτελέστηκαν όπως ψηφίστηκαν.
Αναφορικά με την συντήρηση αυλάκων κατά τα έτη 2002 έως 2004 που του καταλογίζει ο κ Επιθεωρητής ο δήμαρχος επισημαίνει ότι λειτούργησε με εμπάθεια και μεροληπτικά σε βάρος του υποστηρίζοντας ότι αυτοαναγορεύθηκε γραφολόγος και βεβαίωσε ψευδώς ότι από αντιπαραβολή που έκανε στις διάφορες καταστάσεις απασχόλησης και πληρωμής των εργατών διαπίστωσε ότι έχουν πλαστογραφηθεί υπογραφές προσώπων.
Ο κ Πανηγύρης δηλώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα πρόσωπα που απασχόλησε ο δήμος για το συγκεκριμένο έργο είναι υπαρκτά και έχουν απασχοληθεί ως εργάτες.
Ισχυρίζεται δε ότι όταν ο Οικονομικός Επιθεωρητής συνέτασσε την πορισματική του έκθεση είχε υιοθετήσει πλήρως τις αβάσιμες και ψευδείς καταγγελίες του κ Παπουτσή ο οποίος φρόντισε όπως υποστηρίζει να του αποκρύψει ότι έχει αθωωθεί για όσες καταγγελίες έχει υποβάλει σε βάρος του.
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του προπολεμικού παραδοσιακού κτίσματος της Καζάρμας ο κ Πανηγύρης επισημαίνει ότι από σφάλμα της προηγούμενης αρχής το ρολόϊ της ΔΕΗ έμεινε στο δήμο Μεγίστης και όταν επί θητείας του το πρόβλημα έγινε αντιληπτό ο μισθωτής που πλειοδότησε σε διαγωνισμό κλήθηκε και κατέβαλε το αντίτιμο του ρεύματος με το οποίο είχε χρεωθεί ο δήμος.
Για τον ηλεκτροφωτισμό του λόφου Μύλου ο κ Πανηγύρης επισημαίνει ότι με νόμιμες διαδικασίες τις οποίες απαριθμεί αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου της ηλεκτροδότησης σε συγκεκριμένο μειοδότη αλλά λόγω προβλήματος που ανέκυψε με την αρχαιολογία διατέθηκε το κονδύλι για τον ηλεκτροφωτισμό του παλαιοκάστρου.
Για τις κατηγορίες για παράνομες πληρωμές δημοσίων σχέσεων ο κ Πανηγύρης τονίζει ότι του καταλογίστηκε έλλειμμα ύψους 13.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν τα έτη από 2003 έως 2005 αφορούσαν φιλοξενία προσωπικών φίλων του δημάρχου.
Το ποσό όπως υποστηρίζει δαπανήθηκε για πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου. Επισημαίνει ακόμη ότι η μνεία στην πορισματική έκθεση για φιλοξενία δικαστών αφήνει δόλια και έντεχνα το υπονοούμενο ότι φιλοξενήθηκαν από το δήμο με δολιότητα ενώ επρόκειτο για το πολλαπλώς διαφημισθέν πανελλήνιο συνέδριο των δικαστών.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ανάμεσα στα κονδύλια φιλοξενίας περιλαμβάνονται και τα ποσά που δαπανήθηκαν για την παραμονή στη Μεγίστη του Προέδρου της Δημοκρατίας και δύο επισκέψεων του πρώην Πρωθυπουργού κ Κ. Σημίτη καθώς και επιφανών μουσικών, αθλητών και ηθοποιών.
Αναφερόμενος παραπέρα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να του επιτρέψει να ηλεκτροδοτήσει ενα μικρό οίκημα του για διάστημα 3 μηνών μέχρι η ΔΕΗ να τον συνδέσει στο δίκτυο της τονίζει ότι η παραχώρηση αυτή δεν έγινε δωρεάν αλλά με καταβολή του αντίτιμου κατανάλωσης.
Για την προσπάθεια πληρωμής οικοδομικών υλικών του επισημαίνει ότι για την υπόθεση αυτή μετά από καταγγελίες του κ Παπουτσή είχε παραπεμφθεί σε δίκη και αθωώθηκε.