Τοπικές Ειδήσεις

Επίδομα 300 ευρώ θα χορηγήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε νοσηλευτές για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία των νησιών

• 80 θέσεις θα επιδοτηθούν για το νοσοκομείο της Ρόδου

Tην παροχή οικονομικών κινήτρων σε νοσηλευτές/τριες για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων εισήγαγε στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νίκος Τσουκαλάς.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, η απόφαση έρχεται σε συνέχεια μίας πρωτοπόρου πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΠΝΑΙ το 2015 δείχνοντας το δρόμο πώς ένας οργανισμός ΤΑ Β’ βαθμού μπορεί να είναι κοντά στον πολίτη και σε θέματα που άπτονται της υγείας. «Επιδοτήσαμε τότε 100 επικουρικούς γιατρούς που θήτευσαν στα νησιά του Ν. Αιγαίου με ποσό 450 ευρώ μηνιαίας καλύπτοντας δαπάνες στέγασης και σίτισης. Αυτό λειτούργησε ως κίνητρο ούτως ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά. Ενισχύσαμε την επιθυμία των γιατρών να έρθουν ακόμη και στα μικρά απομακρυσμένα νησιά.
Τα χρήματα δεν προέρχονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά από ίδιους πόρους της ΠΝΑΙ. Μετά από 10 χρόνια ερχόμαστε να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας ότι πλέον λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι δυσεύρετες και ακριβές οι κατοικίες στα νησιά. Για το λόγο αυτό, οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, αποβαίνουν σχεδόν πάντα άγονες.
Η παροχή κινήτρων θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των νοσηλευτών-τριών να καλύψουν τις κενές θέσεις στα νησιά.


Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να διαθέσει το ποσό των 720.000 ευρώ από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού για την παροχή «επιδόματος» ύψους 300 ευρώ σε 170 νοσηλευτές/τριες και παραϊατρικό προσωπικό και σε 30 διασώστες του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα, θα επιδοτηθούν 80 θέσεις νοσηλευτών/τριών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, 15 στην Κάρπαθο,15 στη Σύρο, 15 στην Κω, 15 στη Λέρο και 15 σε Νάξο και Θήρα.
«Ενώ γίνονται προκηρύξεις δεν μπορούν να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό, που είναι ένα σημαντικό γρανάζι για την υγεία. Επιθυμία toy περιφερειάρχη είναι να βοηθήσουμε με κάποια κίνητρα έτσι ώστε να καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις. Θα πριμοδοτήσουμε με 300 ευρώ το κόστος διαμονής και σίτισης των νοσηλευτών-τριών και διασωστών του ΕΚΑΒ», είπε ο κ. Τσουκαλάς και σημείωσε ότι θα συνεχίσει η ΠΝΑΙ να χορηγεί επίδομα 450 ευρώ σε επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν εντάσσονται στα κίνητρα του Υπουργείου Υγείας (σ.σ. το επίδομα του υπουργείου αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών).
Η απόφαση, όπως σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, στη Β’ ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ. Θα κοινοποιηθεί επίσης σε όλους τους δήμους της επικράτειας Ν. Αιγαίου. Κάθε χρόνο, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, θα αποφασίζεται η συνέχιση και ενδεχομένως η επέκταση του μέτρου, ανάλογα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες.


Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που έλαβε η ΠΝΑι το 2015 και εφάρμοσε από το 2016 για την χορήγηση επιδόματος σε γιατρούς που προτιμούσαν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα νησιά, η οποία «αντιγράφηκε» από άλλους φορείς και δήλωσε ότι: «Η νομοθεσία χτίστηκε από εμάς. Είμαστε οι εμπνευστές της νομοθεσίας. Είμαστε το παράδειγμα με το οποίο ξεκίνησε η νομοθεσία Η πρώτη διάταξη που πέρασε στη Βουλή, γράφτηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θα προκηρυχθούν 50 θέσεις νοσηλευτών-τριών για το νοσοκομείο της Ρόδου στο προσεχές διάστημα. Το επίδομα της ΠΝΑι αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου