Τοπικές Ειδήσεις

Πολύκαρπος Κ. Καραμούζης: Ο αγαπητός μας Γιώργος Παπαντωνάκης θα ζει στις καρδιές και την σκέψη μας

Συγκινητικό το κείμενο που υπογράφει ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής  κ. Πολύκαρπος Κ.Καραμούζης για τον εκπαιδευτικό  Γιώργο Παπαντωνάκη που έφυγε από τη ζωή. Περιγράφει  μοναδικά  την προσωπικότητα  και το έργου του. Αναφέρει τα εξής:

Ο αγαπητός σε όλες και όλους μας Γιώργος Παπαντωνάκης έφυγε από κοντά μας πριν από έναν περίπου μήνα, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της Λογοτεχνίας, την οποία σθεναρά θεράπευσε, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί της Ρόδου, το οποία πιστά υπηρέτησε, αλλά και στην καρδιά των συναδέλφων, των φοιτητών του και όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Στην ιδιαίτερα δημιουργική ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, από το 2001 μέχρι το 2013, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Γιώργος Παπαντωνάκης εκπαίδευσε πολλές γενιές φοιτητών  και φοιτητριών, διδάσκοντας τα μαθήματα «Παιδική Λογοτεχνία», «Παιδική Λογοτεχνία και Λογοτεχνία», «Θεωρίες Λογοτεχνίας», «Εισαγωγή στο Παιδικό Μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας», «Η παιδική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου», «Ο χώρος στην ελληνική παιδική/νεανική λογοτεχνία», «Λαϊκό παραμύθι» και «Συγκέντρωση και επεξεργασία λαογραφικού υλικού». Επίσης επί σειρά ετών δίδαξε σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Υπήρξε μέλος της ένωσης παιδικής λογοτεχνίας των Η.Π.Α., της Ένωσης Φιλολόγων, του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο κινείται κυρίως γύρω από τη Θεωρία της Λογοτεχνίας και συγκεκριμένα τη Θεωρία της Αναγνωστικής Ανταπόκρισης.

Το σύνολο του πολυσχιδούς έργου του αριθμεί: 10 βιβλία, μονογραφίες στην πλειονότητά τους, 3 επιμέλειες συλλογικών τόμων, 45 μελέτες σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, 35 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και 20 άρθρα σε εφημερίδες.

Για τη σημαντική προσφορά του στην Παιδική Λογοτεχνία, τού απονεμήθηκε το 2011 το Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα», ενώ το 2014 το ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας του απένειμε τιμητική πλακέτα για τη συνεργασία του.

Το 2020 η ακαδημαϊκή/επιστημονική κοινότητα του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο συνάδελφο, πανεπιστημιακό δάσκαλο και διαπρεπή φιλόλογο, τού αφιέρωσε τόμο, με τον τίτλο Ερανίσματα φιλίας: τιμή στον Γιώργο Παπαντωνάκη.

Ο Γιώργος Παπαντωνάκης για πολλά χρόνια εργάστηκε με πίστη και αφοσίωση στο Ακαδημαϊκό Έργο του και πρόσφερε πολλά στην έρευνα, στην διδαχή και την ανάδειξη νέων επιστημόνων. Ήταν πάντα αγαπητός και φιλικός προς όλους. Πάντα απλός και προσηνής, έφυγε αφήνοντας σ’ όλους μας ως παρακαταθήκη την εντιμότητα, το ήθος και την ανθρωπιά, ανεκτίμητες αξίες στη σημερινή μας εποχή. Το Έργο του, Επιστημονικό και Διδακτικό, θα μας εμπνέει αλλά και θα μας λείψει πολύ.

Για όλους εδώ στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί τύχη αγαθή και εξαιρετική τιμή ότι συνεργαστήκαμε με μία τόσο εμβληματική προσωπικότητα, ένα εξέχοντα Δάσκαλο, προικισμένο με σπάνιες δεξιότητες και αρετές, πνευματικές, ψυχικές και ηθικές. Η λαμπρή διαδρομή του έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της με την ανεκτίμητη προσφορά του στο επιστημονικό του πεδίο.

Πέραν όλων των παραπάνω, ο Γιώργος Παπαντωνάκης ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη με πραγματική στοργή και αγάπη προς την άξια σύζυγό του Δέσποινα και τα δυο του επίσης άξια παιδιά, τον Γιάννη και τον Δημήτρη.

Ο αγαπητός μας Γιώργος θα ζει στις καρδιές και την σκέψη μας πάντα με αγάπη και εκτίμηση.

 

Ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πολύκαρπος Κ. Καραμούζης

Καθηγητής

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου