Τοπικές Ειδήσεις

ΠΟΕΕΤ: Απεργούν στις 23 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Τη διακήρυξη για τη συμμετοχή των εργαζομένων στον τουρισμό στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 23 Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΕΤ. Αναλυτικα αναφέρονται τα εξής:

Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την χώρα μας.Κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η εμπειρία από την επίσκεψη τους στην Ελλάδα να τους
μείνει αξέχαστη και να είναι σίγουροι πως αυτό θα πράττουμε κάθε χρόνο.Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για ποιους λόγους ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις23 Οκτωβρίου 2024.

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η φύση της δουλειάς μας είναι εποχική. Δουλεύουμε κατά μέσο όρο 5 μήνες και με αυτό το εισόδημα προσπαθούμε να βιοποριστούμε για όλο τον χρόνο. Η Ελληνική πολιτεία για δεκαετίες είχε θεσμοθετήσει κάθε χρόνο να μας επιδοτεί με το εποχικό επίδομα ανεργίας για 5 μήνες και έτσι καταφέρναμε να επιβιώνουμε.
Δυστυχώς η χώρα μας πτώχευσε το 2010 και μέσα στον ρημαγμό των μνημονίων το επίδομα ανεργίας το 2013 περιορίστηκε στους 3 μήνες.

Το 2018 που υποτίθεται πως βγήκαμε από τα μνημόνια ξεκίνησε ο αγώνας μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα κάτι που μετά από σχεδόν 6 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας, παρόλο που και προτάσεις έχουμε καταθέσει και λύσεις αλλά δυστυχώς οι Κυβερνώντες δεν
συμμερίζονται το πρόβλημα επιβίωσης του αντιμετωπίζουμε!

Τρανή απόδειξη των όσων λέμε είναι και των όσων βιώνουμε με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας (15 ώρες την ημέρα) 7 ημέρες την εβδομάδα με μέσο μισθό τα 1200€. Ζούμε στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης και εννοείται πως οι απολαβές αυτές δεν φτάνουν για να ζήσουμε και επαναλαμβάνουμε πως είναι μόλις για 5 μήνες εργασίας.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως τρανή απόδειξη των όσων λέμε είναι οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ο τζίρος φέτος στον κλάδο μας θα προσεγγίσει τα 20 δις και η ίδια η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 7 δις το πρώτο εξάμηνο του 2024, επομένως ο μύθος για έλλειψη
δημοσιονομικού χώρου έχει καταρρεύσει προ πολλού. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ λοιπόν για αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας και μισθούς αλλά και για την εξάλειψη των
κενών θέσεων εργασίας γιατί βλέπετε σε αντίθεση με την Κυβέρνηση και την εργοδοσία

ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
 Εμμένουμε και απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση όλους τους μήνες για τους
εποχικούς εργαζόμενους.
 Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.
 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές, πενθήμερο οχτάωρο
ώστε να υπάρξουν επιτέλους ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις.
 Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία.
 Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των
εργαζομένων.
 Επαναφορά των ΒΑΕ στις ειδικότητες που απεντάχθηκαν από αυτές.
 Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής εκπαίδευσης.
 Στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών.
 Μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων κατά της ακρίβειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου