Ρεπορτάζ

Ασκηση αντέφεσης του Δήμου Ρόδου κατά αποφάσεως που δικαίωσε εν μέρει πλημμυροπαθή

• Είχε επέλθει με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εν μέρει εξωδικαστικός συμβιβασμός μαζί της!

Να εγκρίνει την άσκηση αντέφεσης κατά μίας κατοίκου της Ιαλυσού και της υπ’ αριθμ. A317/2022 απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κατά την δικάσιμο της 5ης Νοεμβρίου 2024 στο ΣΤ’ Τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς καλείται από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου η δημοτική επιτροπή που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα.
Η κάτοικος της Ιαλυσού, πλημμυροπαθής, άσκησε εναντίον του Δήμου και εναντίον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την από 24 Δεκεμβρίου 2018 και με αγωγή της ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, επί της οποίας, συζητήσεως γενομένης εκδόθηκε η ως άνω απόφαση που έκανε δεκτή εν μέρει την αγωγή της.
Την παραπάνω απόφαση εξεκάλεσαν τόσο η ενάγουσα όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με εφέσεις τους.
Ο Δήμος Ρόδου αμφισβητεί την αρμοδιότητά του για τις φερόμενες ως ζημιογόνες παραλείψεις οργάνων του όσο και λόγω έλλειψης ευθύνης λόγω απρόβλεπτων περιστατικών ανωτέρας βίας αλλά και λόγω ικανοποίησης της ενάγουσας.
Την 4η Δεκεμβρίου 2023 με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου είχε επέλθει εν μέρει συμβιβασμός με την κάτοικο της Ιαλυσού, η κατοικία της οποίας κατεστράφη ολοσχερώς από την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ειδικότερα τον συμβιβασμό του Δήμου Ρόδου κατά τα επιδικασθέντα ποσά κεφαλαίου και τόκων, συνολικά 37.413,63€, ενώ για τα υπόλοιπα κονδύλια που ασκήθηκαν εφέσεις θα αναμένεται η εκδίκαση από το Εφετείο.
Η κάτοικος της Ιαλυσού με άλλη αίτησή της που δεν ικανοποιήθηκε αποδέχτηκε την καταβολή του συνολικού ποσού των 105.000€ για την αποζημίωση της ολοκληρωτικά κατεστραμμένης κατοικίας της, παραιτούμενη από τις λοιπές ένδικες αξιώσεις της συνολικού ποσού 265.480 € και παραιτούμενη επίσης από την έφεση που έχει ασκήσει σε βάρος του Δήμου.
Η αγωγή είχε υποβληθεί, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Φώτη Ρωμαίου και με αυτήν διεκδικείτο αποζημίωση συνολικού ύψους 265.480 € (235.480 € για αποκατάσταση θετικής ζημίας και 30.000 € για ηθική βλάβη) νομιμότοκα από την επομένη της επιδόσεώς της.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε απέρριψε την αγωγή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να καταβάλουν, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, στην ενάγουσα το ποσό των 24.846 ευρώ, νομιμοτόκως, με επιτόκιο 6% ετησίως από την επίδοση της κρινόμενης αγωγής στα εναγόμενα και με επιτόκιο υπολογιζόμενο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 παρ. 1 του ν. 4607/2019 από 1.5.2019 και μέχρι την εξόφληση.
Η ενάγουσα διέμενε μέχρι τις 23-11-2013 σε μονοκατοικία 120 τ.μ. πλήρους κυριότητάς της στην Ιαλυσό, στην οδό Αγ. Γεωργίου, μαζί με τα δύο ενήλικα τέκνα της.
Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 στη Ρόδο σημειώθηκαν ισχυρότατες καταιγίδες και βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες σε ολόκληρο το νησί, αλλά και ειδικότερα είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν άδοξα τη ζωή τους παρασυρόμενοι από χείμαρρο.
Μάλιστα, μέσα σε μία ημέρα έγιναν περισσότερες από 350 κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς, καθώς και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που οφείλονταν σε πτώσεις κεραυνών, ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Συνολικά δε υπέστη σημαντικές ζημίες η περιουσία περισσοτέρων από 400 οικογενειών και 300 επιχειρηματιών. Δυστυχώς, όπως ανέφερε στην αγωγή της, ένα από τα θύματα ήταν και η ίδια, καθότι η οικία της και το περιεχόμενο αυτής καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η οικία της βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, σε παράδρομο της οδού Αγίου Γεωργίου.
Οπως κρίθηκε από το δικαστήριο η μεν εναγόμενη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όφειλε και μπορούσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να είχε προβεί στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων, ο δε εναγόμενος Δήμος Ρόδου όφειλε να είχε προβεί δια των αρμοδίων υπηρεσιών του στη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των ιδιοκτησιών των πολιτών κατά τη διάρκεια των πιο πάνω βροχοπτώσεων, όπως στην καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων και των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών της αρμοδιότητάς του, όπως εκείνοι εντός της πόλης του Ιαλυσού και ιδίως πλησίον της οικίας της ενάγουσας.

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη των αρμόδιων οργάνων αμφότερων των εναγομένων, η οποία συνίσταται στη μη κατασκευή των αναγκαίων έργων διευθέτησης των χειμάρρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αύξηση της διατομής της κοίτης τους, ώστε να επιτευχθεί η διαπλάτυνση και εκβάθυνση αυτών, με σκοπό τη διοχέτευση των υδάτων προς τη θάλασσα και τη βελτίωση των υδρολογικών συνθηκών της περιοχής προς αποφυγή πλημμυρών.
Επιπροσθέτως, κρίθηκε πως στοιχειοθετείται παράνομη παράλειψη των αρμόδιων οργάνων αμφότερων των εναγομένων, η οποία συνίσταται ειδικότερα στην παράλειψη πραγματοποίησης των κατάλληλων έργων καθαρισμού των επίμαχων χειμάρρων πριν το επίδικο συμβάν, ενόψει και του ό,τι η περιοχή της Ιαλυσού θεωρείται από αντιπλημμυρική άποψη μια από τις ευρισκόμενες σε πλέον δυσμενή θέση της νήσου Ρόδου, ιδίως στις εκτάσεις πλησίον των χειμάρρων, όπως εν προκειμένω η ιδιοκτησία της ενάγουσας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου