Ειδήσεις

Τουρκικές διπλωματικές πηγές (Hurriyet): Στη Χάγη πακέτο θεμάτων αν δεν υπάρξει συμφωνία και για ζητήματα πέραν της ΑΟΖ

Την πρόθεση της Τουρκίας να θέσει περισσότερα ζητήματα πέραν της ΑΟΖ στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα εκφράζουν τουρκικές διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα της Hurriyet. “Για την Τουρκία, είναι αδύνατο να περιοριστούν οι διαφωνίες σε ένα μόνο ζήτημα” σημειώνουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και προσθέτουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για αυτά τότε η Τουρκία προτίθεται να θέσει πακέτο ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις με την Ελλάδα στη διεθνή δικαιοδοσία, εφόσον βέβαια η ελληνική πλευρά αποδεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Hurriyet έχει ως εξής:

Σύμφωνα  με υψηλόβαθμες τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του, και έχουν συζητήσει για όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εστίαση σε θετική ατζέντα. Αυτό αποτυπώθηκε στη δήλωση των Αθηνών, που υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Χακάν Φιντάν θα βρεθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Στις συζητήσεις, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα προετοιμαστεί και η 6η Συνάντηση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025 στην Άγκυρα.

Γιατί είναι απαραίτητη η συνεργασία
Υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί ο διάλογος. Οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν τα εξής:

Για να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή, οι αρχές της Τουρκίας και της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν.

Αν και οι δύο χώρες δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στα οποία μπορούν να βρουν κοινό έδαφος.

Χωρίς αλλαγή στις θέσεις στο Αιγαίο
Οι θέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν έχουν αλλάξει.

Για την Τουρκία, είναι αδύνατο να περιοριστούν οι διαφωνίες σε ένα μόνο ζήτημα. Τα περισσότερα θέματα της θάλασσας και του αέρα συνδέονται νομικά, και πρέπει να εξεταστούν συνολικά.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου