Πολιτιστικά

Αναδρομική έκθεση της Κατερίνας Μουράτη «40 χρόνια Αιγαίο»

Η Κατερίνα Μουράτη γιορτάζει 40 χρόνια δημιουργικής πορείας μέσα από μια αναδρομική έκθεση στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., με την έκθεση να προλογίζει η σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Ευτυχία Φράγκου.

Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έχει  τη στήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου.

Ο λογοτέχνης και θεωρητικός του πολιτισμού Χρήστος Τσανάκας, που μελετά το έργο της καλλιτέχνιδας χρόνια, εμβαθύνει στην τέχνη της, γράφοντας:

«Με τον διάσημο ισχυρισμό του ότι “το κάλλος είναι η πύλη προς το τρομερό”, ίσως ο Ρίλκε να υπαινίχθηκε ότι η τέχνη δεν κομίζει παρά την αλήθεια του εσωτερικού σύμπαντος του ανθρώπου. Το σύμπαν αυτό είναι ομοούσιο σε μοριακό ή κβαντικό επίπεδο με τα στοιχεία της φύσης: τα νερά, τους ανέμους, τα λουλούδια, τα σύννεφα ή τα ορυκτά. Κατά συνέπεια, είτε ως “Ανησυχαστική Μούσα”, είτε σαγηνεύοντας τη συνείδηση με παιγνιώδη εικαστικά ποιήματα, η άκρως ιδιοσυγκρασιακή και ενδοσκοπική τέχνη της Μουράτη, όπως και κάθε ουσιώδης Τέχνη γενικώς, ίσως μας αποκαλύπτει την αλήθεια για τον άνθρωπο-νερό, τον άνθρωπο-άνεμο, τον άνθρωπο-λουλούδι, τον άνθρωπο-σύννεφο, τον άνθρωπο-ορυκτό».

 Σύντομο Βιογραφικό της Κατερίνας Μουράτη

Η Κατερίνα Μουράτη γεννήθηκε στη Βέροια το 1962 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Στην ηλικία των 20 ετών, ήρθε στην Πάτμο, όπου ανακάλυψε το καλλιτεχνικό της ταλέντο και το ανέπτυξε με πειθαρχία, πραγματοποιώντας την πρώτη της ατομική έκθεση το 1987. Το έργο της αναγνωρίστηκε ως μέρος της Art Brut και έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά από δέκα χρόνια στη Γερμανία, επέστρεψε στην Πάτμο το 2010, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα. Το έργο της εντάσσεται στην Outsider Art και μελετάται από τον λογοτέχνη Χρήστο Τσανάκα. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές ανά τον κόσμο.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου