Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κ.Ε. έκοψε την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση εννέα ωρών, εν μέσω πρωτοφανούς έντασης και έκδηλης νευρικότητας εκτός της αίθουσας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η οποία μπλόκαρε την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη με 140 ψήφους υπέρ και 12 κατά και σε πλειοψηφία 152 παρόντων, αποτέλεσε, ωστόσο, προϊόν έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων, αλλά και διαφωνιών από πλευράς των «Κασσελίστας», οι οποίοι απείχαν από τη διαδικασία, αμφισβητώντας ως «εκτροπή» την καθυστέρηση μέχρι την απαρτία.

Όταν η απαρτία, ωστόσο, επετεύχθη με την έλευση και των τελευταίων μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την επαρχία νωρίς το μεσημέρι, ο Γιάννης Μαντζουράνης γνωστοποίησε την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για τον αποκλεισμό του κ. Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα.

Από την πλευρά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλε, κατά την ομιλία της πως «όταν αρχίζετε τον εξάψαλμο ότι το mail εξώδικο που ανακλήθηκε με ρητή δήλωση σας έθιξε τον αξιακό κώδικα, του αξιακού κώδικος, ώ αξιακέ κώδικα πόσο είστε υποκριτές που ο εν λόγω κώδιξ σας οδηγεί μεν στον διοικητικό αποκλεισμό προέδρου». Ωστόσο, ένταση επικράτησε στην αίθουσα, όταν η Γραμματέας της ΚΟ ζήτησε να τοποθετηθεί από βήματος, χωρίς, κατά πληροφορίες, να παραλάβει αρχικά τη διαπίστευσή της.

Στην κυρία Τζάκρη απάντησε από βήματος η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί», ενώ στην ομιλία της η Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», για να προσθέσει ότι «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα «Ως εδώ!». Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Η επίμαχη πρόταση

Εν τω μεταξύ, την πρόταση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα για την ηγεσία κατέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν στις ομιλίες τους οι Γιάννης Μπουλέκος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους.

«Ραντεβού στο Συνέδριο»

Κατόπιν αυτών, ένταση σημειώθηκε από πλευράς των «Κασσελίστας» μετά την γνωστοποίηση της αποπομπής του κ. Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να δίνει ραντεβού στο Συνέδριο με τα κομματικά στελέχη. «Η φωνή μας είναι το συνέδριο. Είμαι Εδώ» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας με το κεντρικό του σύνθημα: «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ»

Μέλη της ΚΕ κατά των σχεδίων «ρευστοποίησης του κόμματος από Κασσελάκη και 87»
Έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του ο καθηγητής και πρώην υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σε κείμενό τους δηλώνουν την αντίθεσή τους «στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος, είτε της πλευράς Κασσελάκη είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους».

Το κείμενό τους έχει ως εξής:

Οι παρακάτω συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ´ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων), εργαζόμαστε για την ενότητα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνταχθήκαμε στην εξήγηση της στάσης μας στην ψηφοφορία των τροπολογιών της εισήγησης, όπως αυτή εκφωνήθηκε στην παρακάτω παρέμβαση του σ. Μάρκου Χατζησάββα στην Κ.Ε.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου