Ειδήσεις

ΠΑΣΟΚ: Μειωμένη κατά 5,5% η συμμετοχή στις εκλογές σε σχέση με την πρώτη Κυριακή

Σε εξέλιξη είναι ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος. Αντιμέτωποι στις κάλπες είναι ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν σε Ίλιον και Αθήνα, στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι τις 11:00 το πρωί ψήφισαν 62.023 φίλοι και μέλη του κόμματος, με τη συμμετοχή να είναι κατά 5,55% μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 11:30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 75.000, με συμμετοχή που εκτιμάται μειωμένη κατά περίπου 6%.

Η σημερινή ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00 και λίγη ώρα αργότερα θα γίνει γνωστός ο νικητής. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή η οποία στο β’ γύρο αναμένεται να είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών του 2021.

Το 2021 στον β’ γύρο μέχρι τις 11:00 είχαν ψηφίσει 59.247, ενώ τώρα έχουν ψηφίσει 62.023, γεγονός που δείχνει ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2021 (206.000).

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ ο Χάρης Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12%, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

Ψήφισε η Άννα Διαμαντοπούλου 
Σε εκλογικό κέντρο στην Παλλήνη ψήφισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Σήμερα το βράδυ το ΠΑΣΟΚ θα έχει τον εκλεγμένο πρόεδρο του. Την επόμενη μέρα δεν χωράνε ούτε μελλοντικοί αρχηγοί, ούτε παράπονα», δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου.

Ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος 
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά σημαντική εσωκομματική διαδικασία που εξελίχθηκε εξαιρετικά ομαλά και συντεταγμένα. Καλώ όλους τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να έρθουν και σήμερα να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα σεβαστό.

Αύριο ξεκινά μία καινούρια ημέρα, όποιος και αν κερδίσει. Αύριο πρέπει να ξεκινήσουμε τη δουλειά της αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ και συντεταγμένη πορεία για να νικήσουμε τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου 
Σε εκλογικό κέντρο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Σήμερα με τη μαζική μας συμμετοχή και την ψήφο μας κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ισχυρό. Διαμορφώνουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει και ενώνει πλατιά προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας. Από αύριο συνεχίζουμε τον διαρκή μας αγώνα, έναν αγώνα όπου η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μία λέξη αλλά καθημερινή αξία και πράξη. Για μία Ελλάδα καλύτερη, διαφορετική, προοδευτική. Μία Ελλάδα πράσινης μετάβασης και δίκαιης μετάβασης για τον ελληνικό λαό», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου.

Ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου
Στο Περιστέρι ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος δήλωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή τη διαδικασία βγαίνει πιο δυναμωμένο, πιο ενωμένο προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και την απαίτηση της κοινωνίας: Να είναι ισχυρή αντιπολίτευση από αύριο, με μία νέα αλλαγή, με νέα ορμή. Και κυρίως να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κοινωνίας να είναι η εναλλακτική προοδευτική δύναμη που θα μπορέσει να αποτελέσει την επόμενη άξια κυβέρνηση της χώρας απέναντι στα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη».

 
Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης: Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον

Λίγο μετά τις 10:00 ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δηλώσεις του από το Ίλιον, ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος στις εσωκομματικές σημείωσε:

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο, προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω για αυτό τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας. Για τη μεγάλη, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού. Για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη».
Ψήφισε ο Χάρης Δούκας: Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή

Λίγο μετά τις 09:00 ψήφισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

«Η συμμετοχή είναι η δύναμή μας και σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία αρκεί να το κάνουμε μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, νικηφόρο. Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Δίνουμε Ελπίδα στη χώρα. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Ψήφισε ο Μ. Κατρίνης: Στόχος να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και δύναμη αλλαγής
«Από αύριο υπάρχει ένας και μόνο στόχος, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, πλειοψηφικό και δύναμη αλλαγής» σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης σε δηλώσεις του αφού ψήφισε το πρωί στο Δημαρχείο Πύργου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την κάλπη, δήλωσε πως περιμένει από τους πολίτες να ψηφίσουν με βάση το ποιος πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος πρόεδρος για το κόμμα.

«Συνεπής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Από αύριο υπάρχει ένας και μόνο στόχος. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα ισχυρό, πλειοψηφικό, μία δύναμη αλλαγής. Ξεκάθαρα τοποθετήθηκα δημόσια και είπα να πάνε να ψηφίσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι ψηφοφόροι μας, να διαλέξουν αυτόν που θεωρούν πως είναι καλύτερος. Αυτό έκανα και αυτό πιστεύω. Είναι στάση αρχής» δήλωσε.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία έχουν μόνο οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Επίσης δεν χρειάζεται να καταβάλουν εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δεν θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Πηγή: liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου