Ειδήσεις

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχεται το πορτοκαλί, προαιρετικό το πράσινο και πιο φθηνό… το μεσημέρι

Ενα διαφορετικό τοπίο στη χρωματική γεωγραφία των χρεώσεων ρεύματος, με προσθέσεις και αφαιρέσεις τιμολογίων, αλλά και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη ζώνη της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και τις καθημερινές συνήθειες σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους. Οι αλλαγές καθιστούν προαιρετικά τα πράσινα τιμολόγια και δίνουν έμφαση στα σταθερά που προσφέρουν ασφάλεια στην τιμολόγηση χωρίς αιφνιδιασμούς. Ανοίγουν την αγορά των πορτοκαλί τιμολογίων που απευθύνονται πρωτίστως σε επιχειρήσεις και διαφοροποιείται η χρέωση ακόμη και ανά ώρα (με τη χρήση έξυπνου μετρητή) και μετακινούν το νυχτερινό τιμολόγιο τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ΑΠΕ είναι το κλειδί για τη φθηνότερη ενέργεια, όμως για την πλειοψηφία του κόσμου η αυξημένη διείσδυση στην ηλεκτροπαραγωγή, που φτάνει το 57%, δεν έχει φανεί ακόμη στις χρεώσεις ρεύματος. Η άσκηση δεν είναι εύκολη και η δυσκολία της κυβέρνησης είναι να εξηγήσει πώς ενώ έχουμε πιάσει τους στόχους του 2030 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γεμίζοντας τις πεδιάδες με ηλιακά πάρκα και τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, εντούτοις το κόστος στο ρεύμα παραμένει υψηλό για μια σειρά από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Το πλεονέκτημα της ηλιακής ενέργειας θα επιχειρήσει να «κεφαλαιοποιήσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το επόμενο διάστημα μετακινώντας τη νυχτερινή χρέωση το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που τα φωτοβολταϊκά παράγουν περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια και τη φθηνότερη της ημέρας. Σε αυτή την επιλογή οδηγούν και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία μετά την πανδημία και αφορούν όσους εξακολουθούν να κάνουν τηλεργασία, άρα μένουν πολλές ώρες στο σπίτι, αφορούν όμως και συνταξιούχους, άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες των οποίων η απασχόληση είναι εποχική, καθώς επίσης και περίπου 150.000 νοικοκυριά που έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι και χρειάζεται να τα φροντίσουν. Ολοι αυτοί, που σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας, είναι δυνητικά το target group του μεσημεριανού τιμολογίου που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές για να μαγειρέψει, να πλυθεί, να καθαρίσει και να ζεσταθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

 

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου