Τοπικές Ειδήσεις

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης τα κτίρια για τα 13 νέα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας – Πού θα γίνουν

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η αγορά 13 περιφερειακών κτιρίων πολιτικής προστασίας. Μετά την ματαίωση του διπλού διαγωνισμού ΣΔΙΤ από την ΚΤΥΠ, το έργο θα γίνει με μέριμνα του ΤΕΕ προκειμένου να προχωρήσει η αγορά πλέον των απαραίτητων κτιρίων για την στέγαση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας ανά Περιφέρεια. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με διπλή τροποποιητική απόφαση που έλαβε το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση 120,74 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη απόφαση αφορά την αγορά επτά κτιρίων ύψους 62,83 εκατ. ευρώ. Οι επτά Περιφέρειες που εντάσσονται είναι οι κάτωθι: 1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 4. Περιφέρεια Θεσσαλίας, 5. Περιφέρεια Ηπείρου, 6. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 7. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Με την δεύτερη απόφαση εξασφαλίζει 57,9 εκατ. ευρώ για την αγορά κτιρίων στις υπόλοιπες έξι Περιφέρειες δηλαδή σε: 1. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 2. Περιφέρεια Αττικής, 3. Περιφέρεια Πελοποννήσου, 4. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5. Περιφέρεια Κρήτης, 6. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εκτός από την αγορά των 13 κτιρίων, χρηματοδοτείται και ο εξοπλισμός για την λειτουργία του κάθε Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή θα είναι “με το κλειδί στο χέρι”.

Επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την απόκτηση των κτιρίων βάσει κριτηρίων που θα τεθούν. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για ανέγερση κτιρίων αλλά για αγορά κτιρίων.

To προφίλ του έργου
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε εφαρμογή του ν. 4662/2020, θα προχωρήσει στη σύσταση δεκατριών (13) Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ενός σε κάθε Περιφέρεια με λειτουργία επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Κύριο αντικείμενό τους είναι:
α. ο συντονισμός, σχεδιασμός, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής τους αρμοδιότητας,

β. η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα.

Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), τα οποία πρόκειται να στεγαστούν σε κτίρια με συγκεκριμένες προδιαγραφές στις 13 περιφέρειες της χώρας, θα αποτελέσουν την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Πιο αναλυτικά, το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί η αγορά έξι (6) μέλλοντος να ανεγερθούν κτιρίων με τα οικόπεδα που θα βρίσκονται και θα στεγάσουν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, στις έξι Περιφέρειες της Χώρας. Συγκεκριμένα, θα είναι τα επιχειρησιακά κέντρα από τα οποία θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες, θα αποτελούν το σημείο εισόδου όλων των σχετικών πληροφοριών, το σημείο ανάλυσής τους και λήψης απόφασης και τέλος το σημείο εξόδου όλων των απαραίτητων εντολών – ενεργειών για την αντιμετώπιση – διαχείριση του συμβάντος.

Στα πλαίσια αυτά, εντός ενός Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θα στεγάζονται οι οργανωτικά υπεύθυνες δομές διαχείρισης κρίσεων – συμβάντων, καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών. Αν και βασική λειτουργία τους θα είναι η διαχείριση συμβάντων, τα ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. θα αποτελούν και την καρδιά της Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες, στεγάζοντας μόνιμα λειτουργούσες διοικητικές δομές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν και πόλο αλληλεπίδρασης του κοινού με τον θεσμό και
τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τα κτίρια που θα στεγάζονται τα Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. θα ακολουθούν τις εξής προδιαγραφές:
• θα υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – από άποψη λειτουργίας και κατασκευαστικής υποδομής – τη χρήση για την οποία προορίζονται, ενώ συγχρόνως με τη μορφή και τη διάρθρωσή τους θα είναι «φιλικά» προς το κοινό που θα εξυπηρετούν,
• θα συνεισφέρουν θετικά στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα με την εξωτερική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους και θα αποτελούν σημείο αναφοράς στην πόλη ή περιοχή όπου ανήκουν,
• θα κατασκευασθούν εξαρχής σύμφωνα με τη σύγχρονη τεχνολογία και θα αποτελέσουν υπόδειγμα σύγχρονων σύνθετων εγκαταστάσεων, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές,
• θα διαθέτουν κατασκευαστική δομή που θα επιτρέπει την τεχνικά και οικονομικά προσιτή συντήρηση και διαχείριση τους, • θα συμβάλουν στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Π.Π. προσβλέπει σε μία σειρά από συνέργειες και οφέλη που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων και τη μείωση συνεπειών έκτακτων αναγκών:
• Συστέγαση όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων (επιχειρησιακοί φορείς, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, εθελοντικοί φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι ΟΤΑ, κλπ.).
• Δυνατότητα άμεσης συλλογής, σε πρώτο χρόνο, ανάλυσης, διαχείρισης και μεταβίβασης της πληροφορίας στον Κεντρικό πυρήνα επιχειρησιακής διαχείρισης (ΕΣΚΕΔΙΚ).
• Κλιμάκωση του επιπέδου συνήθους ετοιμότητας και ενεργοποίησης συγκεκριμένων επιπέδων απόκρισης με αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.
• Μείωση συνεπειών έκτακτων αναγκών (κόστος ανθρώπινων ζωών, υλικών και άυλων καταστροφών) μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.
• Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Πηγή: ypodomes.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου