Ρεπορτάζ

Τρεις κρατούμενοι κι ένας ελεύθερος με όρους σε τρεις υποθέσεις διακίνησης μεταναστών

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ αφέθηκε χθες μετά την απολογία του ένας 58χρονος Αιγύπτιος σε βάρος οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών.
Την 10η Οκτωβρίου 2024 το ΑΤ Ιαλυσού ενημερώθηκε για ύποπτο όχημα μάρκας «Hyundai», το οποίο εφέρετο να παραλαμβάνει και να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες από τον Μονόλιθο.
Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε την 18:30 ώρα περίπου να κινείται επί της επαρχιακής Οδού Μονόλιθου – Σιαννών, με κατεύθυνση από Μονόλιθο προς Σιάννα, όπου και ακινητοποιήθηκε.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγός του ανωτέρω οχήματος ήταν ο 58χρονος, ο οποίος τυγχάνει και ιδιοκτήτης αυτού. Επιπλέον, εντός του οχήματος επέβαιναν έξι αλλοδαποί, υπήκοοι Αιγύπτου. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, 4 εκ των ανωτέρω την 14:00 ώρα περίπου της 9ης Οκτωβρίου 2024 ευρισκόμενοι στην Τουρκία επιβιβάστηκαν από κοινού με τους άλλους δύο σε ιστιοφόρο σκάφος και εισήλθαν παράνομα στη χώρα.
Υποστήριξαν ότι κατέβαλαν σε δύο μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών χρηματικό ποσό ύψους από 5.000 έως 6.000 ευρώ προκειμένου να μεταφερθούν από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και με τους οποίους επικοινωνούσαν μόνο μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής WHATSAPP.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι αφού αφίχθηκαν στο νησί της Ρόδου, επικοινώνησαν με τον δεύτερο κατηγορούμενο κοινοποιώντας του την τοποθεσία τους, μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής WHATSAPP.
Επιπρόσθετα, ανέφεραν ότι συνάντησαν τον 58χρονο πλησίον της εκκλησίας Μονόλιθου και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του και πως εκείνος ζήτησε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ από τον καθέναν, προκειμένου να τους μεταφέρει στην πόλη της Ρόδου, ενώ συμφώνησαν η καταβολή του ποσού να πραγματοποιηθεί όταν έφταναν στον προορισμό τους.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Ανθούλα Καραολάνη και Μαρία Κρικοπούλου.
-Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ένας 45χρονος από την Ουκρανία κατηγορούμενος για μεταφορά μεταναστών στο Χαράκι.
Την 11η Οκτωβρίου 2024 και περί ώρα 11:00 έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, ένα σκάφος στο Χαράκι, να αποβιβάζει μετανάστες και ακολούθως να αναστρέφει, να αναπτύσσει ταχύτητα και να προσπαθεί να διαφύγει προς τα έναντι τουρκικά παράλια.
Ακολούθησε καταδίωξη και ακινητοποιήθηκε.
Στην ακτή εντοπίστηκαν 16 μετανάστες οι οποίοι κατέθεσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ, έκαστος, για την μεταφορά τους.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο κ. Γιώργος Κακακιός.
– Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ακόμη και δύο Αζέροι ηλικίας 23 και 29 ετών.
Ο πρώτος είχε επιχειρήσει μάλιστα να αποδράσει όντας κρατούμενος έξω από το γραφείο του τακτικού ανακριτή Ρόδου.
Είχαν συλληφθεί στον Μαραθούντα της Σύμης για διακίνηση 21 αλλοδαπών μετά από καταδίωξη.
Σε περαιτέρω έρευνες που διενεργήθηκαν από την ξηρά στην περιοχή Μαραθούντα εντοπίστηκαν 7 άντρες, 5 γυναίκες και 9 ανήλικοι, κατά δήλωση των οποίων είχαν εκκινήσει από την περιοχή Μποζμπουρούν της Τουρκίας και είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 2.000€ έκαστος για τη μεταφορά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου