Τοπικές Ειδήσεις

Οι θέσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την τροποποίηση της σύμβασης της νέας μαρίνας Ρόδου

Η διαδικασία της τροποποίησης της σύμβασης για τη νέα μαρίνα Ρόδου, που προβλέπει τη χρονική παράταση της παραχώρησης κατά 30 έτη, είναι  ζήτημα που αφορά ένα σημαντικό έργο για την πόλη και είναι αναμενόμενο να απασχολεί τους πολίτες της Ρόδου.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 07.10.2024, ζήτησε τη λήψη απόφασης  σε μεταγενέστερο  χρόνο της συνεδρίασης, ώστε να υπάρξει χρόνος για να προετοιμαστούν προτάσεις τροποποίησης επί του σχεδίου της σύμβασης. Προτείναμε μάλιστα,  τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με το Δήμο Ρόδου, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 08.10.2024, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τη συμμετοχή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Ο φορέας μας υπέβαλε τις προτάσεις του προς το Δήμο Ρόδου (αρ. πρωτ. 2/54687 08.10.2024), ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου:

«Αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης για τη Νέα Μαρίνα Ρόδου οι κυριότερες παρατηρήσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου είναι οι ακόλουθες:

1.  Το κρίσιμο χρονικό ορόσημο που πρέπει  υποβληθεί το αίτημα χρηματοδότησης του μισθωτή στο Υπουργείο Τουρισμού είναι η 30.10.2024, άρα ο Δήμος Ρόδου έχει το χρονικό περιθώριο έως τότε να επεξεργαστεί και να προτείνει προτάσεις βελτίωσης της σύμβασης.

2.Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προτίθεται να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση με τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με τον Δήμο Ρόδου, ούτως ώστε μέσα σε δεσμευτικό χρονικό διάστημα να κατατεθούν προτάσεις.

3.   Θα πρέπει να ελεγχθεί εάν προκύπτει ο κίνδυνος απένταξης της χρηματοδότησης, σε περίπτωση που δεν ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δήμο Ρόδου.

4.  Το σχέδιο της προτεινόμενης σύμβασης θα πρέπει να διασφαλίζει ισόρροπα τους συμβαλλόμενους.

5. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την περίπτωση που ο μισθωτής δεν θα ανταποκριθεί στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου έως την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται.

6. Τα αντισταθμιστικά οφέλη δε πρέπει μόνο να αναφέρονται περιγραφικά. Επιπλέον να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που θα ανέλθουν. Τα αντισταθμιστικά οφέλη δε μπορεί να περιλαμβάνουν έργα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Νέας Μαρίνας Ρόδου.

7. Για τα αντισταθμιστικά οφέλη θα πρέπει να προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας που οφείλεται  να υλοποιηθούν»

Είναι προφανές, ότι η λήψη της πολιτικής απόφασης επί του θέματος, αποτελεί αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Ρόδου. Δεδομένης της  ενεργούς συμμετοχής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στις συλλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας, να εκφράσουμε με  δημόσια τοποθέτηση,  τις θέσεις μας  καθώς και τις προτάσεις που καταθέσαμε.

Δηλώνουμε εκ νέου, τη διαθεσιμότητά μας προς το Δήμο Ρόδου, για τη συμμετοχή του φορέα μας σε κοινή ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί προτάσεις επί του θέματος.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου