Τοπικές Ειδήσεις

Νηνεμία και απάθεια στο θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην Κάλυμνο. Είναι γνώστης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος που είναι κοντά στον πρωθυπουργό και που έχει αμεσότητα μαζί του, το έχει μεταφέρει πολλές φορές το θέμα. Έχουμε πάρει μία υπόσχεση για 1-1-2025 που εμείς δεν βλέπουμε να υλοποιείται, γιατί βλέπουμε να υπάρχει μία νηνεμία, μία εντελώς -ας πούμε- απάθεια σε επίπεδο τοπικών διαμαρτυριών, αλλά τι άλλο να κάνουμε;».
Αυτό δήλωσε στον Real Voice, ο επί 27 συναπτά έτη πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου και μέλος του ΕΒΕΔ, Άγγελος Καλαθιανάκης, ο οποίος διεκδικεί για μία ακόμη φορά την επανεκλογή του στα δύο θεσμικά όργανα, τόσο στη θέση του προέδρου του ΕΣΚ, όσο και στη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στο πλευρό του νυν προέδρου κι εκ νέου υποψηφίου, Γιάννη Πάππου.
«Εμείς, στο νησί της Καλύμνου, έχουμε πληγεί περισσότερο από τους άλλους, διότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο νησιά, την Κω και τη Λέρο, που έχουν μειωμένο ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, όμως έχουμε καθημερινά πάνω από 10 δρομολόγια την ημέρα, ειδικά με την Κω, γίνεται μία αφαίμαξη ιδιαιτέρως στη χονδρική εμπορία τεράστια, είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά δηλαδή για να το αγνοήσει κάποιος.
Οι αντιπροσωπείες και οι εταιρείες αυτές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν 30 -40 αντιπροσώπους κι εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν στην Κάλυμνο, έχουν μετακινηθεί στη γειτονική Κω με αποτέλεσμα να υπάρχει μία κατάσταση εδώ πέρα λίγο περίεργη. Να έρχονται γεμάτα φορτηγά από γειτονικό νησί, μιλάμε τώρα για εμπόριο…”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαθιανάκης.
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ επεσήμανε ότι η Κάλυμνος αναπτύσσεται, εξελίσσεται και μετά τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της.
Σημειώνεται ότι στην κυριακάτικη έκδοση της «δ» της 13ης Οκτωβρίου και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου, υποστήριξε ότι «οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ήταν το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας. Τα όποια «ημίμετρα», τα οποία ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν μπορούν να καλύψουν το σημαντικό κενό που δημιουργήθηκε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση και η ανασφάλεια γύρω από την εφαρμογή τους δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της περιοχής μας. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, αναδεικνύω σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός της χώρας μας, την ανάγκη ενίσχυσης της νησιωτικότητας και αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων που απορρέουν από αυτήν. Περίπου 10 χρόνια από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν υποστείλαμε τη σημαία ούτε μια ημέρα. Σε κάθε μας υπόμνημα, σύσκεψη, συνάντηση, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι η πρώτη μας απαίτηση. Θα σας θυμίσω και την καταγγελία προς την Κομισιόν και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 2018, για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου την οποία συνυπογράψαμε μαζί με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Κω, Ρόδου, Λέρου, και βεβαίως τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου. Οργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στείλαμε αμέτρητες επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2015. Είναι αναμφισβήτητο πως η μεγάλη κερδισμένη από την συμφωνία του ECOFIN είναι η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά μας, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του ειδικού μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά από το 2025, που αποτελεί και την πάγια θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή άλλες δικαιολογίες, με επίκληση σε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η παρούσα συγκυρία, καταδεικνύει πιο εμφατικά από ποτέ, την ανάγκη επαναφοράς του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πρόταση την οποία επανακαταθέσαμε και θα το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Πάππου.
Όσον αφορά την υποψηφιότητά του στο Επιμελητήριο ο κ. Καλαθιανάκης τόνισε ότι θα διεκδικήσει για μία ακόμη φορά την εκλογή του με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Πάππου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εννοείται τον Γιάννη Πάππου θα τον στηρίξουμε, θα είμαστε δίπλα του, γιατί είναι ο πρόεδρος της καρδιάς μας. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μας αρνήθηκε ποτέ όταν του ζητήσαμε τη βοήθεια του ή όταν ζητήσαμε κάποια δράση να κάνουμε δεν μας το έχει αρνηθεί είτε είναι τουριστική έκθεση, είτε είναι ο δήμος να πάει κάπου και έπρεπε να συνδράμει κατά κάποιον τρόπο το Επιμελητήριο ή την τεχνογνωσία του Επιμελητηρίου σε κάποια πράγματα, είτε είναι για χειροτεχνικές άλλες δραστηριότητες παραδοσιακών επαγγελμάτων και τα λοιπά, όπως οι αργαλειοί και τα λοιπά, έχει σταθεί δίπλα μας, ότι ζητήσαμε και ότι ζήτησαν όλα τα νησιά πιστεύω να μη μιλάω μόνο για την Κάλυμνο, ήρθε το Επιμελητήριο πολύ κοντά σε όλα τα νησιά, υπάρχει παρουσία και σοβαρή μάλιστα από τους συμβούλους μας που είναι όλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες και βέβαια εννοείται θα είμαστε υποψήφιοι στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου για να δώσουμε το παρών, να δώσουμε τη μάχη μας καθημερινά υπέρ του επαγγελματία».
Σημειώνεται τέλος ότι οι εκλογές για τη νέα διοίκηση στον Εμπορικό Σύλλογο Καλύμνου θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου