Τοπικές Ειδήσεις

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες κατέφθασαν από την αρχή του χρόνου στα Δωδεκάνησα

• Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 μεταγωγές στα ΚΥΤ

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες κατέφθασαν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στα Δωδεκάνησα. Η Ρόδος δέχθηκε περισσότερα από 5.000 άτομα ενώ οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς το κέντρο της πόλης έχει μετατρέπει σε ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.
Περίπου 200 μεταγωγές έχουν πραγματοποιηθεί από τη Ρόδο, τη Σύμη, την Τήλο και το Καστελόριζο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην Κω, στη Λέρο, στην Αθήνα (Μαλακάσα) και στα Διαβατά. Υπολογίζεται δε ότι πάνω από 1600 αστυνομικοί (παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών) και λιμενικοί έχουν «εμπλακεί» στις μεταγωγές.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 100 άτομα, μεταξύ αυτών μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ άλλοι 34 κρατούνται στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου. Στους υπαίθριους χώρους στο Μαντράκι υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 400 άτομα. Στο μεταξύ εκκρεμεί από προχθές αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. προς το υπουργείο για τη μεταγωγή 84 ατόμων σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας εκτός Ρόδου.
Σημειώνεται ότι η συνολική χωρητικότητα των οργανωμένων δομών φιλοξενίας μεταναστών που υπάρχουν ανά τη χώρα, ανέρχεται στα 45.000 ατόμων.
Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε όλες τις δομές συνολικά 22.000 με 23.000 άτομα. Η πληρότητά τους αγγίζει συνεπώς το 50%. Για το λόγο αυτό, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η καθυστέρηση έγκρισης των αιτημάτων μεταφοράς μεταναστών από το Υπουργείο.
Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι στα χωριά όπου καταφθάνουν συχνά μετανάστες, οι οποίοι «εγκλωβίζονται» εκεί μέχρι να βρουν τον τρόπο να φτάσουν στην πόλη. Στόχος των μεταναστών είναι να βρίσκονται κοντά στις αστυνομικές αρχές έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η σύλληψή τους το συντομότερο δυνατό, να οδηγηθούν στα ΚΥΤ και να αφού γίνει η ταυτοποίηση των εγγράφων τους να αφεθούν ελεύθεροι και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συγκεντρώσει τους μετανάστες στην Πλατεία Δημαρχείου όπου θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και σκηνές, συνομιλεί τακτικά με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ . Παναγιωτόπουλο. Ο Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του στον Real Voice ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί hot spot μεταναστών στη Ρόδο. Εξετάζεται η δημιουργία μίας πρόχειρης δομής που θα πληροί τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και όπου θα παραμένουν οι μετανάστες για 48 ώρες μέχρι να μεταφερθούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σε ποιο χώρο μπορεί τελικά να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη άτυπη δομή. Η Πλατεία Δημαρχείου δεν ενδείκνυται για προφανείς λόγους, ενώ ο χώρος του πάρκινγκ πίσω από το δημαρχείο, που επίσης ήταν υποψήφιος για τη δημιουργία του προσωρινού “camp” δεν είναι κατάλληλος, καθώς θα χαθούν αφενός θέσεις στάθμευσης ενώ θα προκληθούν εμπόδια στη λειτουργία των υπηρεσιών που στεγάζονται εκεί.
Ενδεχομένως να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λύση της δημιουργίας της άτυπης δομής στο λιμάνι της Ακαντιάς. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση είχε υποβάλει ο δήμαρχος, κ. Κολιάδης στο Υπουργείο, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στο Λιμεναρχείο.

Η πρόταση απορρίφθηκε αρχικά από την κεντρική Λιμενάρχη Ρόδου. Στη συνέχεια όμως, τόσο η λιμενάρχης όσο και η Εισαγγελέας δήλωσαν ότι θα μπορούσε τελικά η λύση αυτή να εφαρμοστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έδινε το πράσινο φως το Υπουργείο.

Νέα «εισβολή» μεταναστών στον Μονόλιθο – Κραυγή αγωνίας από τον Κοινοτάρχη

• 59 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν στον οικισμό το βράδυ της Τετάρτης και φιλοξενήθηκαν σε πρόχειρα σπίτια και αποθήκες. Οι μισοί είχαν κρυφτεί αρχικά στο δάσος, ενώ μία γυναίκα διεκομίσθη στο Κ.Υ. Έμπωνας για την παροχή πρώτων βοηθειών • Για αδιαφορία καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ., ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γιάννης Κονισσής

Της Νατάσσας Παμπρή

Την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το χωριό του βρίσκεται στο στόχαστρο των μεταναστευτικών ροών σχεδόν μέρα παρά μέρα, καταγγέλλει στη «δ» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονολίθου, Γιάννης Κονισσής.
«Είχαμε 59 άτομα προχθές κι έχουμε φθάσει στα όρια μας», δηλώνει με κραυγή αγανάκτησης ο Κοινοτάρχης, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς οι μεταναστευτικές ροές δεν λένε να μειωθούν. Ακόμα μια καραβιά κατέφθασε στα παράλια μας, με αποτέλεσμα γύρω στα 60 άτομα να βρεθούν εντός οικισμού και να παραμείνουν στο χωριό μας όλη την νύχτα!! Πάρα πολλά παιδιά ανάμεσά τους καθώς και μια γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Έμπωνας από το ΕΚΑΒ. Ζητήσαμε από την Αστυνομία να έρθει να προσέχει αυτά τα άτομα το οποία είχαν διασκορπισθεί στο χωριό, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Αυτό, το βράδυ της Τετάρτης, ήταν το αποκορύφωμα όταν αντιμετωπίσαμε την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας, όταν καλέσαμε το 100 για να τους μαζέψει που είχαν διασκορπισθεί οι μετανάστες στο χωριό, στις αυλές των σπιτιών κλπ. και μας έκλεισαν το τηλέφωνο, λέγοντας μας ότι δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τους μετανάστες σας και δεν έχουμε καμία ευθύνη εμείς», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κονισσής.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, «έφθασαν στον Μονόλιθο περίπου στις 19.30 την Τετάρτη αρχικά 15 άτομα και μετά έγιναν 58 άτομα. Οι πρώτοι ήταν όλοι άνδρες νεαρής ηλικίας και οι υπόλοιποι είχαν πολλά γυναικόπαιδα. Παιδάκια μικρής ηλικίας. Οι υπόλοιποι βγήκαν από το δάσος όπου ήταν κρυμμένοι κι εμείς φοβηθήκαμε επειδή οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και προκειμένου να μην ανάψουν φωτιά μέσα στη δασική έκταση για να ζεσταθούν και προκληθεί πυρκαγιά, τους μεταφέραμε στον οικισμό και ανοίξαμε έναν χώρο για να μείνουν εκεί το βράδυ επειδή έκανε αρκετό κρύο.
Ειδοποιήσαμε επιπλέον και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί μία γυναίκα που είχε χτυπηθεί κι έφερε τραύματα στα πλευρά (όπως αναφέρουν οι ίδιοι τους χτυπάνε οι διακινητές πολλές φορές μέσα στα σκάφη) και τους δύο Αντιδημάρχους Μιχάλη Θωμάτο και Κώστα Μενεγάκη. Ήρθε από το Πολυδύναμο Ιατρείο Γενναδίου ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με οδηγό έναν στρατιώτη και θα έπρεπε να βάλουμε υποχρεωτικά μέσα στο όχημα κάποιον εθελοντή δικό μας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Έτσι ένας συμπολίτης μας μπήκε στο ασθενοφόρο για να μεταφερθεί η γυναίκα τραυματίας στο Κέντρο Υγείας Έμπωνας. Οι υπόλοιποι αρχικά ήταν συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του σχολείου και μετά τους μεταφέραμε σε κάτι σπιτάκια και αποθήκες που έχουμε στον οικισμό για να κοιμηθούν και διαπιστώσαμε το πρωί ότι από τους 59 είχαν φύγει και διασκορπισθεί τα 30 άτομα και τους βρήκαν στα Σιάννα και στον Έμπωνα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν στο χωριό μας και τους μάζεψαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι τόσο οι ανατολικές ακτές, όσο και οι δυτικές είναι σε καθημερινή βάση στο στόχαστρο των λαθροδιακινητών για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών.
Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών βοηθάει και ο «καλός καιρός» και όλο τον Οκτώβρη, διευκολύνοντας τη διέλευσή τους στα νησιά μας και ειδικά στη Ρόδο και στη Σύμη που παραμένουν «δημοφιλείς» προορισμοί φέτος για τις αφίξεις τους.
Άλλωστε από την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν συχνά σε δηλώσεις τους ότι οι διαδρομές των διακινητών έχουν μετατοπιστεί. «Χρησιμοποιούν πλέον ταχύπλοα σκάφη τα οποία είναι πιο ακριβά, ξοδεύουν περισσότερο καύσιμο κι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μικρότερο αριθμό ατόμων. Κατά συνέπεια διαλέγουν τις κοντινότερες δυνατές αποστάσεις», σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί ένα σκάφος όταν χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά για να διανύσει την απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας, ενώ τα σκάφη οδηγούνται από επαγγελματίες διακινητές και όχι από κάποιον από τους επιβαίνοντες, όπως συνέβαινε πριν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου