Τοπικές Ειδήσεις

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ Κυπριώτη, αγωγή HIG για 97 εκατ. ευρώ

Ένα ακόμη επεισόδιο προστίθεται στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της H.I.G. Capital και του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, με το αμερικανικό fund να διεκδικεί αποζημίωση 97 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο, όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του ξενοδοχειακού ομίλου, η doValue, διαχειρίστρια της Tempus Holdings 97 Sarl, εταιρείας συμφερόντων του αμερικανικού fund, κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά της «Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε.», «αιτούμενη την αναγνώριση ακυρότητας των συμβάσεων μίσθωσης των ξενοδοχείων της εταιρείας, ως δήθεν αντιτιθέμενες στα χρηστά ήθη καθότι οι συνθήκες σύναψής τους και οι όροι τους δε συμβαδίζουν με τις συνήθεις στις συναλλαγές πρακτικές, είναι επαχθείς για την εταιρεία και επιζήμιες για τους δανειστές της».

Σε διαφορετική περίπτωση, η H.I.G. Capital διεκδικεί αποζημίωση 97,04 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Κυπριώτη.

Στο μέτωπο της δικαστικής διένεξης των δύο πλευρών επήλθαν εξελίξεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτές τις αναιρέσεις τις οποίες είχαν ασκήσει οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Πειραιώς κατά της «Γ. Κυπριώτης και Υιοί Α.Ε.» και στις οποίες είχε παρέμβει η Tempus 97 μέσω της διαχειρίστριας των απαιτήσεων της doValue επί των αποφάσεων του Εφετείου Δωδεκανήσου που είχαν κρίνει τις καταγγελίες των δανείων της Γ. Κυπριώτης καταχρηστικές.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αγωγή της πλευράς Κυπριώτη, η οποία υποστήριζε ότι οι μεταβιβάσεις των εν λόγω δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες στην Tempus 97 ήταν άκυρες ως αντίθετες στα χρηστά ήθη.

Ο ισολογισμός
Βάσει των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που δημοσίευσε η «Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε.», το 2023 ολοκληρώθηκε για τον ξενοδοχειακό όμιλο της Κω με καθαρά κέρδη μετά από φόρους για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τα δύο τελευταία χρόνια ο όμιλος είχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και διατηρεί θετικό κεφάλαιο κίνησης, και μάλιστα παρότι στον ισολογισμό καταγράφεται μείωση εσόδων.

Ειδικότερα στη χρήση 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 6,15 εκατ. ευρώ έναντι 20,78 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ τόκων και φόρων 115 χιλιάδες ευρώ έναντι ζημιών 3,17 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022.

Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 108 χιλιάδες ευρώ από ζημιά 3,2 εκατ. ευρώ το 2022. Το κυκλοφορούν ενεργητικό στις 31/12/2023 ανήλθε σε 5,9 εκατ. ευρώ και κάλυπτε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που ανέρχονταν σε 5,04 εκατ. ευρώ.

«Μετά τις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν δημιουργείται πλέον πίεση στη ρευστότητα της εταιρείας και παράγονται ταμειακές ροές διαθέσιμες ικανές για τη ρύθμιση των δανείων της με τους συνήθεις τραπεζικούς όρους. Σημειώνεται ότι η οικονομική πορεία της εταιρείας διαταράχθηκε κατά τα έτη της πανδημίας του covid- 19 (2020 και 2021) και το κεφάλαιο κίνησης στο 2021 διαμορφώθηκε σε αρνητικό μέγεθος 11.643 χιλ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Για τη χρήση του 2023 το κεφάλαιο κίνησης διαμορφώθηκε θετικό κατά 888 χιλ. ευρώ.

Η συμφωνία με τη Hotel Brain

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΥπενθυμίζεται ότι το 2022 η «Γ. Κυπριώτης και Υιοί Α.Ε» προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας μίσθωσης των ξενοδοχείων της με τη Hotel Brain. Οι μισθώσεις των ξενοδοχείων ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου 2022 και λήγουν την 30ή Νοεμβρίου του 2029 με μονομερές δικαίωμα της μισθώτριας για παράταση για τρία επιπλέον έτη. Το μίσθωμα αποτελείται από ένα σταθερό «εγγυημένο» μίσθωμα και ένα μεταβλητό συναρτώμενο από τα πραγματοποιούμενα έσοδα.

Τα ξενοδοχεία της εταιρείας λειτούργησαν το 2023 για πρώτη χρονιά υπό τη διαχείριση της Hotel Brain. Όπως αναφέρεται στον σχετικό ισολογισμό, η διοίκηση της εταιρείας έκρινε τη μίσθωση των ξενοδοχείων, ως την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, υπό τις δεδομένες συνθήκες, όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι την προηγούμενη χρήση και προς εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της με σκοπό:

Να διασφαλιστούν επαρκείς και εγγυημένες ταμειακές ροές για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων της (προνομιούχοι δανειστές – εμπραγμάτως ασφαλισμένοι δανειστές – ανέγγυοι δανειστές)
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας (περίπου 800 θέσεις μόνιμων και εποχιακά απασχολούμενων)
Να μη διαταραχθεί η συνεισφορά της εταιρείας στην οικονομία του νησιού, καθώς πέριξ του οργανισμού της εταιρείας αναπτύσσονται άνω των 200 προμηθευτών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίοι συντηρούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και τα 4.500 και πλέον άτομα που διαμένουν στα ξενοδοχεία, καθημερινά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και προστίθενται στον πληθυσμό, να ενισχύουν την ευρύτερη οικονομία του νησιού με τις καταναλώσεις εκτός ξενοδοχείων.
Σημειώνεται ότι το 2022 η H.I.G. Capital εξαγόρασε από τρεις πιστώτριες τράπεζες τα δάνεια του ομίλου Kυπριώτη, συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.

O ξενοδοχειακός όμιλος Κυπριώτη διαθέτει πέντε όμορες ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας, 4 και 5 αστέρων (Panorama Hotel & Suites, Maris Suites, Aqualand, Hippocrates, Village) στην παραθαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω, δυναμικότητας 1.522 δωματίων, καθώς και ένα σύγχρονο και από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα των Βαλκανίων δυναμικότητας 4.000 περίπου θέσεων. Οι μονάδες περιλαμβάνουν επίσης ενσωματωμένες εγκαταστάσεις ευεξίας (spa), γυμναστήριο, εστιατόρια και εξωτερικά beach bar και πισίνα καθώς και ιδιωτική παραλία με όλες τις προβλεπόμενες παροχές.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου