Τοπικές Ειδήσεις

Ακύρωση κατασχετήριας έκθεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας

-Λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης της εταιρείας διαχείρισης.

Με την υπ’ αρίθμ. 336 /2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή ανακοπή ενός κατοίκου της Ρόδου, που ασκήθηκε κατά έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου του και στο παρά ένα γλύτωσε τον πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του.

Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης όφειλε από στεγαστικό δάνειο ποσό  200.000 ευρώ για το οποίο είχε εγγραφεί προσημείωση  υποθήκης 240.000 ευρώ στην πρώτη κατοικία του.

Λόγω επιδείνωσης της οικονομικής του κατάστασης δεν κατέστη εφικτό να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις και η πιστώτρια κατήγγειλε την σύμβαση.

Η απαίτηση της αρχικής πιστούχου μεταβιβάσθηκε σε  fund το οποίο ανέθεσε σε εταιρεία διαχείρισης την είσπραξή του.

Παρότι , ο δανειολήπτης  κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες να ρυθμίσει την οφειλή του κι ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία διαχείρισης, όλως αιφνιδιαστικά επέβαλε κατάσχεση επί ακινήτου του για ποσό 100.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον λόγο ανακοπής του δανειολήπτη ότι η εταιρεία διαχείρισης δεν νομιμοποιούταν για την είσπραξη της οφειλής -απαίτησης καθόσον δεν γνωστοποίησε σε εκείνον ούτε στο δικαστήριο τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποδείξει ότι είναι πράγματι διαχειρίστρια της απαίτησης.

Με το άνω σκεπτικό το Δικαστήριο ακύρωσε την κατασχετήρια έκθεση, ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός και επιδικάστηκε υπέρ του δανειολήπτη και εις βάρος της εταιρείας διαχείρισης δικαστική δαπάνη ύψους 1.100 ευρώ.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Ρόδου Εύη Αρνιθενού

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου