Τοπικές Ειδήσεις

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της τουριστικής σεζόν

• Τις 200.000 έφτασαν οι αφίξεις επισκεπτών στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της τουριστικής σεζόν μετά το Σαββατοκύριακο. Οι αφίξεις θα μειωθούν δραστικά από την Τετάρτη και μέχρι το τέλος του μήνα τα αεροπλάνα θα έρχονται μισοάδεια για να παραλάβουν τους τελευταίους επισκέπτες.
Επισήμως η αυλαία της τουριστικής περιόδου θα πέσει στις 10 Νοεμβρίου. Όμως μετά τις 31 Οκτωβρίου θα είναι περιορισμένες οι ροές (κυρίως από την Αγγλία και τη Γερμανία).
Σε κάθε περίπτωση, ο Οκτώβριος πρόκειται να κλείσει με θετικό πρόσημο. Το πρώτο δεκαπενθήμερο επισκέφθηκαν το νησί 200.000 αλλοδαποί τουρίστες, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 η Ρόδος είχε φιλοξενήσει 260.000 επισκέπτες συνολικά.
«Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η τουριστική κίνηση θα μειωθεί αισθητά. Παρόλα αυτά η τουριστική κίνηση τον Οκτώβριο είναι αυξημένη συγκριτικά με τον περσινό Οκτώβρη. Η τουριστική σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο και πιθανότατα θα φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ πέρυσι ανήλθαν σε 2.660.000. Σε επίπεδο αφίξεων, είχαμε μία καλή σεζόν. Σε πρακτικό επίπεδο, τα πράγματα είναι σύνθετα. Τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, το τέλος ανθεκτικότητας, η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κλπ. δημιουργούν πολλές προκλήσεις περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους. Σε κάθε περίπτωση, το ταμείο θα γίνει στο τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Από την ερχόμενη εβδομάδα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να κλείσουν οι περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις (εστίασης και εμπορικά καταστήματα).
«Ήδη έχει λιγοστέψει ο κόσμος. Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σεζόν. Κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει ήδη και αρκετές ακόμη θα κλείσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Είναι ασύμφορο να παραμένουμε ανοιχτά όταν πέφτουν οι αφίξεις. Η σεζόν ήταν καλή όσον αφορά τις εισπράξεις. Ήταν όμως πολύ υψηλά τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη των τροφίμων. Το περιθώριο κέρδους ήταν περιορισμένο», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εστιατόρων «Η Πρωτοπορία», κ. Γιάννης Κλούβας.
Από Δευτέρα θα αρχίσουν να …κατεβάζουν ρολά και τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές. «Από τις 20 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να κλείνουν εποχικά καταστήματα κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπως το Φαληράκι, τα Κολύμπια κλπ. Ακόμη και στην Παλιά Πόλη υπάρχουν επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένο κλάδο οι οποίες υπολειτουργούν. Στο κέντρο της πόλης η αγορά είναι μικτή με εποχικές και μόνιμες επιχειρήσεις, οπότε θα υπάρχει περισσότερη κίνηση», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός.
Η νέα τουριστική περίοδος του 2025 πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Απριλίου και όχι τον Μάρτιο όπως τα δύο τελευταία χρόνια. Καθώς το Πάσχα των Καθολικών, των Εβραίων αλλά και το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν στις 20 Απριλίου, οι αφίξεις προβλέπεται να ξεκινήσουν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς η ζήτηση για τη Ρόδο είναι υψηλή. Στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται όμως να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για τη σεζόν του 2025.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου