Τοπικές Ειδήσεις

Το τουριστικό success story της Ρόδου

Ήταν Ιούλιος πέρσι όταν η τουριστική σεζόν στη Ρόδο διακοπτόταν απότομα από καταστροφικές πυρκαγιές, κυρίως στο νότιο και ανατολικό τμήμα του νησιού, που οδήγησαν σε μαζική αποχώρηση χιλιάδων τουριστών και σε αναβολή των προγραμμάτων από τους tour operators).

Εντούτοις, ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός κατάφερε να “διασώσει” μεγάλο μέρος της περσινής τουριστικής περιόδου, να ανακάμψει με πολύ γρήγορο ρυθμό και φέτος να σπάσει κάθε ρεκόρ τουριστικής κίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και το Σεπτέμβριο το νησί είχε υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, με την άνοδο στις αφίξεις να αγγίζει το 14% σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με φορείς του νησιού, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, έφτασε τα 2,7 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Ισραήλ και Σκανδιναβικές χώρες. Την ίδια ώρα, το λιμάνι της Ρόδου προσέγγισαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 264 κρουαζιερόπλοια με 353.475 επιβάτες, ενώ τον Οκτώβριο αναμένονται συνολικά 60 κρουαζιερόπλοια και άλλα 24 τον Νοέμβριο. Παράλληλα η τουριστική κίνηση από την Τουρκία παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30% καθώς έχουν έρθει 370.026 Τούρκοι επισκέπτες το 2024, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 4.259 βίζες.

Σύμφωνα ακόμη με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, στο αεροδρόμιο της Ρόδου το οκτάμηνο καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση +14,3%/+275 χιλιάδες επιβάτες. Η προβολή και η στήριξη του προορισμού ήταν άμεση μετά τις πυρκαγιές, όπως λένε ξενοδόχοι του νησιού, δόθηκαν κίνητρα από τους tour operators, ενώ και οι τιμές των τουριστικών πακέτων παρέμειναν ανταγωνιστικές. Υπενθυμίζεται πως υπήρχε και το “Rodos Week” για δωρεάν διακοπές μίας εβδομάδας σε όσους διέμεναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία πως από το 2022 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Co-Lab Rhodos” από την TUI Group, το ίδρυμα TUI Care Foundation και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, έχοντας ως στόχο τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ρόδου σε έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό. Το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination συνεργάζεται με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς καθώς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων καινοτόμων λύσεων στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Το πρόγραμμα θέτει σημαντικούς στόχους στον τομέα του τουρισμού και του Environmental and Social Governance (ESG), με άξονα μία ολιστική προσέγγιση στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία. Συγκεκριμένα, το νησί της Ρόδου έχει δεσμευτεί για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, καθώς και για τη σημαντική μείωση του πλαστικού αποτυπώματος, με στόχο το νησί να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των πλαστικών έως το 2027. Παράλληλα, οι παραλίες του νησιού θα ανασχεδιαστούν, ώστε η Ρόδος να είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία έως το 2025. Επιπλέον, ως στόχος έχει τεθεί και η αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής κατά 50%, που θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της προσφοράς τοπικών προϊόντων για τους επισκέπτες ταξιδιού εμπειρίας που αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2025. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στον τουρισμό, με παράλληλη διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας, ενώ τέλος η πολιτιστική κληρονομία του νησιού θα διασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένων μέτρων προστασίας έως το 2025.

Φέτος η σεζόν στο νησί των Ιπποτών κρατά μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ μαζί με την Κρήτη, βρέθηκαν φέτος το φθινόπωρο στις πρώτες θέσεις των κρατήσεων. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και για την επόμενη χρονιά, με Jet2.com και Jet2holidays, όπως και Condor να αυξάνουν τα δρομολόγιά τους.

Πηγή: capital.gr 
 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου