Συνεντεύξεις

Ντενίζ Τσίμη: «Η Ομάδα Αιγαίου, το Αιγαίο Πέλαγος και τα ακριτικά νησιά μας, είναι μία… άρρηκτη τριάδα!»

«Πάντοτε συγκινούμαι όταν πλησιάζουμε τα λιμάνια στα νησιά μας και οι κάτοικοί μας περιμένουν σαν να είναι μία μεγάλη γιορτή!!!», δηλώνει στη συνέντευξή μας στη «δ» φανερά συγκινημένη η δραστήρια πρόεδρος της «Ομάδας Αιγαίου» Ντενίζ Τσιμή, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της Οργάνωσης τα τελευταία πέντε χρόνια.
Την εντοπίσαμε στην Ηρωική Νήσο Κάσο, εκεί όπου βρίσκεται μία ακόμη αποστολή της Ομάδας Αιγαίου – για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο νησί- για προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους κι ενημερωτικές δράσεις. Το νησί δεν επελέγη τυχαία, αλλά έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, για την 30ή επέτειο που συμπληρώνει φέτος η Ομάδα Αιγαίου, ενώ η Η.Ν. Κάσος φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.
Η πρόεδρος αναφέρεται σε όλη αυτή την πορεία της πολυπληθούς Ομάδας εδώ και τρεις δεκαετίες, το έργο που επιτελούν ανιδιοτελώς, την κοινωνική και ιατρική προσφορά όλων των συντελεστών σε κάθε δράση, από τον πρώτο ως τον τελευταίο εθελοντή, με έναν και μοναδικό σκοπό: να σταθούν στο πλευρό των νησιωτών της ακριτικής Ελλάδας!
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο δύσκολο έργο της ανακατασκευής του σπιτιού της μοναδικής κατοίκου στη νήσο Κίναρο, της Κυρα-Ρηνιώς, που έγινε πραγματικότητα, τη σωτήρια παρέμβαση ακριτών σε πολλές των περιπτώσεων μέσα από τις ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

• Κυρία Τσιμή, φέτος η Ομάδα Αιγαίου συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας και κοινωνικής-ιατρικής προσφοράς στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Κάθε χρόνο η συνδρομή σας είναι πολύτιμη στα Δωδεκάνησα, εδώ που χτυπά ο παλμός της ακριτικής Ελλάδας.
Πράγματι κυρία Παμπρή, νιώθουμε υπερήφανοι για τη συμπλήρωση τριάντα ετών παρουσίας της Ομάδας Αιγαίου στα μικρά και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας! Είμαστε η παλαιότερη εθελοντική Ομάδα «στη θάλασσα», αντλώντας από την αστείρευτη ενέργεια του εθελοντισμού και τη βαθιά δέσμευση για τη βελτίωση συνθηκών ζωής των νησιωτών μας που αγκαλιάζουμε και μάς αγκαλιάζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Ο εθελοντισμός είναι ιδέα και την υπηρετούμε πιστά, οι κοινές ανησυχίες όλων των εθελοντών, η αγάπη μας για τη θάλασσα και τους νησιώτες μας, αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους που κρατούν τη σημαία μας ψηλά και τους τόπους ζωντανούς, αποτέλεσαν και αποτελούν το σκοπό της Ομάδας Αιγαίου και σε αυτούς δεσμευτήκαμε να αφιερώσουμε και αφιερώνουμε όλες μας τις δράσεις!
• Στην Κίναρο, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά-Ρηνιώ, θα ζει πλέον σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο σπίτι, το οποίο συντηρήθηκε με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil, μετά από δική σας πρωτοβουλία, της Ομάδας Αιγαίου, την οποία αγκάλιασε. Η κίνηση πέραν από την αυτονόητη συνεισφορά στην καλυτέρευση των συνθηκών της διαβίωσης της ακρίτισσας, ενέχει και υψηλό συμβολισμό.
Σαφέστατα! Η αγάπη για την Πατρίδα και τη γαλανόλευκη είναι δεδομένη για την Ομάδα Αιγαίου και αποδεικνύεται σε κάθε μας δράση και αποστολή επί τριάντα χρόνια! Είναι ιδιαίτερα βαθύ το συναίσθημα όταν βλέπεις σε αυτούς τους τόπους τη γαλανόλευκη να κυματίζει υπερήφανα στον ουρανό του Αιγαίου και στην Κίναρο ακόμη περισσότερο!
Η κυρά -Ρηνιώ, η αγαπημένη μας Ειρήνη, ήδη ζει σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο σπίτι! Ένα όραμα της Ομάδας Αιγαίου πολυετές και δύσκολο για την υλοποίησή του, που ξεκίνησε πριν επτά ολόκληρα χρόνια. Γνωρίζαμε, λόγω των επισκέψεών μας στην αγαπημένη μας Ειρήνη, τις δυσκολίες πρόσβασης των συνεργείων στην Κίναρο.
Για το λόγο αυτό, η ανακατασκευή σχεδιάστηκε μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο από τους εθελοντές μας, τους μηχανικούς της Ομάδας, αλλά κι εξωτερικούς συνεργάτες εθελοντές μηχανικούς μετά από μετάβαση στο νησί. Αναζητούσαμε τον υποστηρικτή, ο οποίος πέρα από την κοινωνική ευαισθησία θα αγκαλιάσει την πρότασή μας, θα μας εμπιστευτεί ώστε να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του έργου, το οποίο παράλληλα, όπως προανέφερα, έχει και συμβολικό για την πατρίδα χαρακτήρα.
Όλα τα παραπάνω τα «βρήκαμε» στον υποστηρικτή μας, τον Όμιλο της Motor Oil κι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες! Πίστεψε στην επιτυχία του εγχειρήματος, μας εμπιστεύτηκε, αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και μέσα από τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία του Ομίλου προχωρήσαμε στην υλοποίηση του έργου.
Ευχαριστούμε παράλληλα και όλους-όλες όσους εργάστηκαν κι έφεραν εις πέρας το εγχείρημα, τις τοπικές αρχές της Λέρου, όλα τα συνεργεία που έδειξαν και την αγάπη τους στην κυρά-Ρήνη κατασκηνώνοντας με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, τους αφανείς ήρωες! Όλους τους καπετάνιους των καϊκιών, τους εθελοντές μας και φίλες-φίλους, που συνέβαλαν ενεργά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για την Ειρήνη που κρατάει τη σημαία μας ψηλά!


• Η αγκαλιά της Ομάδας Αιγαίου, που επισκέπτεται και πολύ μικρά νησιά στην παραμεθόριο, μια ανάσα από τα απέναντι τουρκικά παράλια, όπως το Αγαθονήσι ή το Καστελλόριζο, δημιουργούν και ιδιαίτερα συναισθήματα φαντάζομαι σε σας κυρία Τσιμή.
Ναι, φυσικά! Έτσι, πιστεύω πως πρέπει να νιώθουμε όλοι οι Έλληνες που αγαπάμε την Πατρίδα. Η πρόσβαση είναι δύσκολη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όταν και τα δρομολόγια των πλοίων λιγοστεύουν και η μοναξιά τους μεγαλώνει….
Είμαστε σε επαφή μαζί τους 365 μέρες το χρόνο. Προσπαθούμε να τους στηρίζουμε στα αιτήματά τους, δρώντας πάντοτε συμπληρωματικά με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές του κάθε νησιού, διατηρώντας με όλους άριστες σχέσεις. Στόχος μας σταθερά η βελτίωση και ανακούφιση συνθηκών ζωής των κατοίκων που τόσο έχουν ανάγκη!
Όσον αφορά τις ιατρικές προληπτικές εξετάσεις που διενεργούν στα νησιά οι πλέον των 18 ειδικοτήτων εθελοντές γιατροί μας, η Ομάδα Αιγαίου διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό τον οποίο ανανεώνουμε όταν απαιτείται.
Έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τις μεγαλύτερες ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθώς και πάγια συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Είναι αντιληπτό ότι θέλουμε οι νησιώτες μας που μας νιώθουν ότι είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς όταν είμαστε κοντά τους. Συγκεκριμένα, για τα ακριτικά μας νησιά εμείς στρέφουμε το βλέμμα μας -πέρα από τις ιατρικές μας δράσεις που αποτελούν ένα βασικό κορμό όπως ανέφερα- στους νέους που είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας μας. Δεν πρέπει να ερημώσουν οι τόποι!
Από πλευράς μας προσπαθούμε να ικανοποιούμε αιτήματα των σχολείων αλλά και σε έργα υποδομής όπως γήπεδα, γυμναστήρια, εξοπλισμούς για αίθουσες, παιδικές χαρές κ.ά. Διοργανώνουμε πολιτιστικές δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ακόμη και βιωματικές εκπαιδεύσεις στα παιδιά όλων των βαθμίδων για πρώτες βοήθειες από εκπαιδεύτριες νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Όλοι μας απογοητευτήκαμε από την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού και το έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Η Ομάδα Αιγαίου συνεργάζεται με τη HOPEgenesis στο πρόγραμμά της και στηρίζει την προσπάθειά της στα νησιά μας με ποικίλους τρόπους. Εκτός από τις ανάγκες των σχολείων, γήπεδα κ.λπ. που προανέφερα, έχουμε συνδράμει και στην ίδρυση δύο εκ των βρεφονηπιακών σταθμών που κατασκευάζει με βάση το πρόγραμμά της η HOPEgenesis αλλά και στην «υιοθεσία» γυναικών της Σικίνου που πρόκειται να φέρουν παιδιά στον κόσμο τα επόμενα τρία χρόνια.
Φυσικά θα πρέπει σε αυτό το έντονο πρόβλημα που επισύρει τον κίνδυνο ερήμωσης και αυτών των τόπων, των ακριτικών μας νησιών, οφείλει να ενεργήσει άμεσα και δραστικά η Πολιτεία με προγράμματα και μέτρα. Εμείς, ως εθελοντές πιστοί στην ιδέα μας θα συνδράμουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί συμπληρωματικά, όπως πάντοτε άλλωστε.


• Σήμερα βρίσκεστε για μία ακόμη φορά στα Δωδεκάνησα και ολοκληρώνεται άλλο ένα τετραήμερο επίσκεψής σας στην Ηρωική Νήσο Κάσο για προληπτικές εξετάσεις των κατοίκων. Πόσοι γιατροί βρίσκονται εκεί και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι κυρία Παμπρή που φέτος η χειμερινή μας δράση γίνεται στην Ηρωική Κάσο, την επιλέξαμε και συμβολικά με την τριακοστή μας επέτειο, είναι η πρώτη επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου στο νησί, στο διάστημα 17-20/10/2024. Σήμερα ολοκληρώνεται η αποστολή μας, όπου διενεργήθηκαν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους του νησιού. Η Ομάδα είναι πλαισιωμένη από εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, καθώς και της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.
Επιπλέον, η Ομάδα πλαισιώνεται και από εκπροσώπους- εκπαιδεύτριες νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες διεξήγαγαν σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές των σχολείων, καθώς και από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία με τον κινητό μαστογράφο διενήργησε δωρεάν εξετάσεις στις κατοίκους του νησιού. Συνολικά την αποστολή πλαισιώνουν εθελοντικά 20 ειδικότητες ιατρών: Αγγειοχειρουργός, Ακτινολόγος, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος, Μικροβιολόγος, Ογκολόγος, Ιατρείο Μαστού, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Παιδοδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Ρευματολόγος, Χειρουργός Γενικός, Χειρουργός Πλαστικός, Ψυχίατρος, ΩΡΛ. Όλα τα Ιατρεία θα διενεργηθούν στη Σχολική Μονάδα (Γυμνάσιο – Λύκειο). Πέραν από τις ιατρικές προληπτικές εξετάσεις, ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα των σχολείων της Κάσου με εκπαιδευτικό υλικό, κάλυψη κάποιων αναγκών του Πολυδύναμου Ιατρείου.
• Πάντα έχετε πληθώρα γιατρών στις αποστολές σας και καταφέρνετε να κινητοποιήσετε πολλούς εθελοντές, σκάφη κλπ. Κάθε εγχείρημα θα έχει και τεράστια δυσκολία στο οργανωτικό και οικονομικό σκέλος;
Η οργάνωση της κάθε αποστολής είναι επίπονη και απαιτεί πολλή δουλειά. Όλα τα τμήματα εργασίας της Ομάδας Αιγαίου μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της Ομάδας συνεργαζόμαστε με αρμονία, αναλαμβάνοντας το κάθε τμήμα την εργασία που του αναλογεί. Η Ομάδα Αιγαίου λειτουργεί συντεταγμένα και μετά από τόσα χρόνια έχουμε πλέον την εμπειρία της οργάνωσης των αποστολών μας. Το τμήμα οργάνωσης εξελίσσεται διαρκώς, εμπλουτίζεται, όπως και όλα τα τμήματά μας άλλωστε. Κάθε νέα πρόταση από εθελοντή μας -μέλος η οποία θα διευκολύνει το έργο μας είναι καλοδεχούμενη προκειμένου να επιτύχουμε βέλτιστο αποτέλεσμα. Εργαζόμαστε άοκνα γιατί η κινητήριος δύναμή μας είναι η αγάπη των νησιωτών μας, αυτή η αγκαλιά και το χαμόγελό τους που απαλείφει κάθε μας κούραση!
Το οικονομικό σκέλος όσον αφορά στις αποστολές αφορά τη μετακίνηση των εθελοντών (σκάφη τον Μάιο και με άλλους τρόπους συνήθως στη χειμερινή αποστολή), τη διαμονή και φυσικά τη σίτιση. Οι εθελοντές συμμετέχουμε πάντοτε στο κόστος της κάθε αποστολής, καλύπτουμε μεγάλο μέρος της μετακίνησής μας, διαμονής και σίτισης. Στον ετήσιο Διάπλου ο οποίος πραγματοποιείται κάθε Μάιο με 100 και πλέον εθελοντές, διότι επισκεπτόμαστε πολλά νησιά, αναζητούμε και υποστηρικτές για την κάλυψη μέρους κόστους της αποστολής.
Η Ομάδα Αιγαίου έχει μετά από τόσα χρόνια πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν επί πολλά έτη, ικανοποιούν αιτήματα των νησιών μας, αλλά και καλύπτουν μέρος του κόστους των αποστολών μας.


• Στην 30ή προσφορά της Ομάδας Αιγαίου, αναμφισβήτητα θα έχετε σώσει και ανθρώπινες ζωές.
Ναι, πράγματι! Πολλές φορές έχουν γίνει και αεροδιακομιδές και με συνοδεία γιατρών μας, όταν χρειάζεται ή έχουν διαγνωστεί πολύ σοβαρά περιστατικά στα οποία δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες ή κι ενέργειες για την αντιμετώπισή τους. Όπως σας περιέγραψα πιο πάνω, η επιστημονική «θωράκιση» μέσα από τα μνημόνια συνεργασίας με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχει αυτό ως στόχο, τη βέλτιστη παροχή ιατρικής στήριξης, όταν και εάν απαιτηθεί από την Ομάδα Αιγαίου στις αποστολές της.

• Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό όλα αυτά τα χρόνια ή κάποια δυσκολία που αντιμετωπίσατε, για παράδειγμα εσείς ταξιδεύετε από νησί σε νησί με φουσκωτά σκάφη, αν νιώσατε κίνδυνο λόγω καιρού ή κάποιο άλλο απρόοπτο;
Δυσκολίες και απρόοπτα έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές και θα αντιμετωπίζουμε φυσικά. Πλεύσεις με πολύ δύσκολο καιρό ομοίως πολλές φορές! Εάν δεν αγαπάς τη θάλασσα, να μη «φοβάσαι» να βραχείς, δεν μπορείς να συμμετέχεις στην Ομάδα Αιγαίου! Ομάδα Αιγαίου, Αιγαίο Πέλαγος και τα μικρά ακριτικά νησιά μας είναι μία … άρρηκτη τριάδα!
Μία τόσο πολυπληθής και σύνθετη αποστολή δεν είναι δυνατόν να μην έχει έκτακτα!
Είτε αφορούν τεχνικά προβλήματα πχ σε σκάφη, ή τη θάλασσα -όταν δεν είναι σύμμαχος και έχει πολλά μποφόρ. Κίνδυνο όμως όχι, δεν έχουμε νιώσει. Το τμήμα πλεύσης διοικείται και πλαισιώνεται από έμπειρους καπετάνιους, οι οποίοι μας «οδηγούν» πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια, τον σεβασμό στη θάλασσα και την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως.
Πριν από κάθε αποστολή υπάρχει ειδική ενημέρωση και ιδιαίτερα στους νέους εθελοντές μας, εγχειρίδιο ασφαλούς πλεύσης, αλλά και δοκιμαστικές πλεύσεις πριν τις αποστολές για εκμάθηση και εξοικείωση. Η πειθαρχία στην Ομάδα Αιγαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση.
• Πόσα χρόνια είστε στην προεδρία της Οργάνωσης; Σε έναν σύντομο απολογισμό, ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες στιγμές που έχετε βιώσει με την Ομάδα Αιγαίου;
Έχω την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Ομάδας Αιγαίου τα τελευταία πέντε έτη. Κάθε θητεία είναι διετής, άρα λοιπόν διανύω την τρίτη θητεία μου. Σημαντικές στιγμές άφθονες, δε μπορώ να μείνω σε μία. Κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια που είμαι εθελόντρια στην Ομάδα Αιγαίου, πάντοτε συγκινούμαι όταν πλησιάζουμε τα λιμάνια στα νησιά μας και οι κάτοικοι μας περιμένουν σαν να είναι μία μεγάλη γιορτή!!! Η αγκαλιά, τα χαμόγελα, η προσφώνηση με το όνομά μας, αυτό φθάνει, είναι θαρρώ η κινητήριος δύναμή μας για να συνεχίζουμε το έργο μας! Ομάδα Αιγαίου και εθελοντισμός είναι έννοιες ταυτόσημες!
• Η επόμενη αποστολή σας στα Δωδεκάνησα πότε προγραμματίζεται και σε ποια νησιά;
Η επόμενη αποστολή της Ομάδας Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο τον Μάιο, άρα τον Μάιο του 2025 και για διάστημα δέκα ημερών. Στόχος μας του χρόνου είναι να επισκεφθούμε επτά νησιά κατά τη διάρκεια της αποστολής μας. Δεν επισκεπτόμαστε μόνον Δωδεκάνησα όπως γνωρίζετε, αλλά πολλά από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Η ανακοίνωση των νησιών θα γίνει έως το τέλος του έτους σε συνεργασία και σύμφωνη γνώμη της ΔΥΠΕ, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα αιτήματά τους και να αρχίσει η προετοιμασία της αποστολής μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου