Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος υποδέχθηκε τον Μέγα Μάγιστρο μετά από 500 χρόνια!

• Με αφορμή τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες Ιππότες στους Ιππότες της Μάλτας» που φιλοξενείται στο Παλάτι

Οι Ιωαννίτες Ιππότες επέστρεψαν στη Ρόδο 500 (502 για την ακρίβεια) χρόνια μετά! Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μέγα Μαγίστρου (Grand Master) του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας Fra’ John Dunlap στο νησί μας με αφορμή τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες Ιππότες στους Ιππότες της Μάλτας» που φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη.
Ο Μέγας Μάγιστρος έφτασε στη Ρόδο το απόγευμα της Παρασκευής με ιδιωτικό αεροσκάφος. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από από εννεαμελή αποστολή που απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από τον Μέγα Καγκελάριο (Grand Chancellor) Ricardo Paterno de Montecupo, τον Μέγα Κομεντάριο (Grand Commander) Fra’ Emmanuel Rousseaou, τον Μέγα Οσπιταλάριο (Grand Hospitaller) Fra’ Allessandro de Franciscis, τον πρέσβη του Τάγματος στην Ελλάδα, Luca Rovati και τον σύμβουλο και εκπρόσωπο του Τάγματος στην Ελλάδα κ. Νικόλαο Δεληγιάννη, ο Grand Master Fra’ John Dunlap πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαχιακό Μέγαρο Ρόδου όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης με τον οποίο αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
Καλωσορίζοντας τον κ. Dunlap, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί, 502 χρόνια μετά την αποχώρηση του Τάγματος από τη Ρόδο, ο δήμαρχος δήλωσε ότι το Τάγμα άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη Ρόδο. “Η αλήθεια είναι ότι δεν φύγατε ποτέ από τη Ρόδο. Και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά σε κάθε μας βήμα στο νησί, κυρίως στη Μεσαιωνική Πόλη”, είπε ο κ. Κολιάδης. Ευχαρίστησε τον Μέγα Μάγιστρο για την παρακαταθήκη που άφησε το Τάγμα στη Ρόδο. Δήλωσε ότι ξεκινά μία νέα εποχή για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια “αναγέννησης” της Μεσαιωνικής Πόλης θα είναι πολύτιμη και η συμβολή του Τάγματος.
Από την πλευρά του ο Μέγας Μάγιστρος ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εγκάρδια υποδοχή και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει με τη δημοτική αρχή το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το Κυρίαρχο Τάγμα στη Ρόδο.


Ο κ. Κολιάδης είπε ότι η Ρόδος θα διεκδικήσει τη διοργάνωση του συνεδρίου του Δικτύου Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το έτος 2028 με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ένταξη της Μ. Πόλης στον κατάλογο της Unesco, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύτιμη η υποστήριξη της πρωτοβουλίας από το Τάγμα.
Ακολούθως, ο Μέγας Μάγιστρος Fra’ John Dunlap συνοδευόμενος πάντα από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσία των συνεργατών του, ο οποίος δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τη Ρόδο και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η επίσκεψή του στο νησί. Περιφερειάρχης και Μέγας Μάγιστρος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και αργότερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στη Μεσαιωνική Πόλη από τον Grand Master John Dunlap και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αργότερα το απόγευμα, ο Μέγας Μάγιστρος αναχώρησε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Ρόδο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέθεσε επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Μεγάλου Μάγιστρου με αφορμή την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο γεύμα παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάχης Ν. Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης.


Στην προσφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις πολύ πρόσφατα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί χρονολογούνται ήδη από τον Μεσαίωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Όπως ανέφερε «χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεσμών αυτών αποτελεί το ενδιαφέρον σας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου και η συμβολή σας στο έργο της αποκατάστασης ενός τμήματος του Μουσείου του Παλατιού των Ιπποτών, για τα οποία θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμησή μου» και πρόσθεσε ότι «το Τάγμα αποτελεί έναν από τους πλέον ιστορικούς θεσμούς παγκοσμίως, με περισσότερα από 900 χρόνια συνεχούς προσφοράς σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η υψηλή αποστολή σας εξακολουθεί να είναι πάντοτε επίκαιρη, και ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και της συνεχιζόμενης εδώ και δυόμισι χρόνια ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία επανέφερε με δραματικό τρόπο τη σκιά του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Κλείνοντας, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ελπίδα πως η παρουσία στην Αθήνα του Μεγάλου Μάγιστρου Fra’ John Dunlap θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάδυση νέων προοπτικών συνεργασίας στο πολυσχιδές κοινωνικό και ανθρωπιστικό σας έργο, καθώς και για την προώθηση του πολιτισμού ως σημείου αναφοράς που ενώνει τους λαούς και ευχήθηκε τόσο σε εκείνον, όσο και στο ιστορικό Τάγμα ευημερία, ειρήνη και μακροημέρευση.


Κατά την αντιφώνησή του, ο Μέγας Μάγιστρος επεσήμανε πως είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία ως Πρίγκιπας και 81ος Μεγάλος Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας, τονίζοντας: «Δεν είναι μόνο η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη, αλλά και συνολικά η πρώτη επίσημη επίσκεψη Μεγάλου Μαγίστρου από την ίδρυση των αμοιβαίων διπλωματικών μας σχέσεων το 2021. Αυτή ήταν μία σημαντική στιγμή που σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην κοινή ιστορία της Ελλάδας και του Τάγματος. Η παρουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου στη Ρόδο από το 1310 έως το 1523 υπήρξε καθοριστική για το Τάγμα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ορόσημο την πλήρη ανακαίνιση της Μόνιμης Έκθεσης του Τάγματος, που στεγάζεται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, το οποίο υπήρξε κάποτε η έδρα του Τάγματος, φρούριο και κατοικία είκοσι Μεγάλων Μαγίστρων.
Δήλωσε δε πολύ ευχαριστημένος από την πρόοδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Τάγματος και σημείωσε, ότι «έχουν γίνει πολλά για την επίτευξη αυτού του στόχου τα τελευταία τρία χρόνια. Ο διορισμός του πρώτου μας πρέσβη, το άνοιγμα της Πρεσβείας μας και η επίσκεψη που έχω την τιμή να πραγματοποιώ σήμερα είναι τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου