Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρίκ της δημοτικής αρχής • Επιδιώκεται να κρυφτεί το πρόβλημα… «κάτω από το χαλί» • Δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει το σύνολο των μεταναστών
Με τούτα και με εκείνα… ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης κατάφερε να ανοίξει προσωρινή δομή φιλοξενίας μεταναστών στο λιμάνι της Ακαντιάς. Πρόκειται για ένα περιφραγμένο με συρματόπλεγμα χώρο που παραπέμπει στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουντάναμο, δίπλα ακριβώς από τα παλιά σφαγεία. Εκεί υπήρχε κάποια χρόνια πριν μια άλλη άτυπη δομή μεταναστών, την οποία έκλεισε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Πλέον, η νέα δημοτική αρχή παρουσιάζει ως μέγιστο επίτευγμα την ύπαρξη της νέας της δομής, η οποία θα δέχεται μέχρι 100 άτομα ενώ έξω στα πάρκα έχουν κατασκηνώσει περισσότεροι από 500 μετανάστες. Επί της ουσίας δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αφού τα πάρκα θα εξακολουθούν να είναι γεμάτα. Οι ροές είναι συχνές και η απομάκρυνση 100 ατόμων από το κέντρο της πόλης κάθε φορά, είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Oυσιαστικά δηλαδή επιδιώκεται να κρυφτεί το πρόβλημα… «κάτω από το χαλί».
Μάλλον ο χώρος στην Ακαντιά θα λειτουργήσει ως προθάλαμος… μίας πιο μόνιμης λύσης.
Πληροφορίες της «δημοκρατικής», αναφέρουν μάλιστα ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας προσωρινής δομής μεγαλύτερου μεγέθους στις εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στο Τσαϊρι, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα φανεί.
Υπάρχουν δε πολλά ερωτηματικά για την λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου στην Ακαντιά.
Τόσο η Εισαγγελέας Πρωτοδικών όσο και η λιμενάρχης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου στο δικαστικό μέγαρο είχαν πει πως θα επιτρέψουν τη λειτουργία της… άτυπης δομής μόνο αν δώσει το πράσινο φως το υπουργείο και τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης έκανε χθες δηλώσεις σχετικά με το χώρο στην Ακαντιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Το θέμα απασχολεί εδώ και μήνες. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα να πείσουμε κάποιους ότι αυτή η εικόνα δεν αρμόζει για τη Ρόδο, για την Ελλάδα και τους πολίτες. Στείλαμε έγγραφα και επιτολές σε κάθε αρμόδιο υπουργείο, στη λιμενάρχη και στην εισαγγελία και ποτέ δεν πήραμε απάντηση.
Έπειτα από μεγάλη πίεση και αρκετή διαβούλευση, λάβαμε την έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία να μεταφερθούν στην περιοχή της Ακαντιάς, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο».
Επεσήμανε ότι εγκρίθηκε επί της ουσίας η πρόταση που είχε υποβάλει η δημοτική αρχή πριν από τρεις μήνες στο υπουγρείο, στο λιμεναρχείο, στην εισαγγελία πρωτοδικών και στην ΕΛ.ΑΣ. και απορρίφθηκε από την κεντρική λιμενάρχη. Διευκρίνισε επίσης ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα οδηγούνται όσοι μετανάστες τακτοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές και θα είναι όσοι ταυτοποιούνται από την αστυνομία και θα μεταφέρονται άμεσα στις οργανωμένες δομές με πλοία της γραμμής.
«Αυτό θα βοηθήσει αρκετά. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Δομές οργανωμένες υπάρχουν ανά την Ελλάδα. Υπάρχει διαθεσιμότητα στις δομές αυτές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση ταυτοποίηση και η μεταφορά τους στις δομές. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο έπειτα από πολλή προσπάθεια, θα φροντίσουμε για τη σίτισή τους πρωί, μεσημέρι και βράδυ, θα τοποθετήσουμε χημικές τουαλέτες, θα μεριμνήσουμε για την ιατρική του φροντίδα. Εμείς θα πραγματοποιήσουμε όλα όσα δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε. Πρέπει όμως τα υπουργεία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να φροντίσουν να γίνεται η άμεση ταυτοποίηση και μεταφορά τους στις δομές. Πλέον, στα καράβια υπάρχουν περισσότερες ελεύθερες θέσεις και υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται περισσότερα άτομα», είπε ο κ Κολιάδης.
Είπε επίσης ότι ο δήμος Ρόδου ζήτησε αρχικά να επιτραπεί η φιλοξενία 300 έως 350 ατόμων στο χώρο της Ακαντιάς, τον οποίο δεν χαρακτήρισε δομή, αλλά «υπνωτήριο».
«Ανησύχησα πολύ όταν ενημερώθηκα πώς κάποιοι προσπάθησαν να εκδώσουν ηλεκτρονικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να μεταβούν στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Προτείναμε στο χώρο αυτό να φιλοξενούνται 300 έως 350 άτομα. Λάβαμε αρχικά την άδεια για 60 άτομα από το Υπουργείο και απαντήσαμε ότι είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Ζητήσαμε να επιτραπεί η φιλοξενία τουλάχιστον 100 ατόμων έτσι ώστε με την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και μεταγωγής τους να αποσυμφορείται το κέντρο της πόλης.
Συνομιλούμε με τους τρεις υπουργούς. Έπρεπε να πάρουμε την έγκριση από τον υπουργό Ναυτιλίας τον κ. Στυλιανίδη καθώς ο χώρος βρίσκεται στο λιμάνι. Συνομιλούμε επίσης και με τον υπουργό Μετνάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιωτόπουλο και με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη
Καταφέραμε με τη συνεργασία και με τους τρεις υπουργούς να δημιουργήσουμε αυτό το χώρο που δεν είναι δομή μεταναστών. Θα έλεγα ότι είναι ένα υπνωτήριο πριν επιβιβαστούν στο καράβι», ανέφερε ο δήμαρχος.
Τέλος σημείωσε ότι χθες μεταφέρθηκαν εκτός Ρόδου 220 μετανάστες. Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταγωγή μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.
Οι αστυνομικές αρχές, όπως σημείωσε ο δήμαρχος μπορούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταγωγής, όταν υπάρχει οργανωμένος χώρος παραμονής τους.