Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα».
Το «παρών» στην εκδήλωση που διεξάγεται στην Εθνική Πινακοθήκη έδωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τ. Θεοδωρικάκος: Να μετατρέψουμε τη δεκαετία σε περίοδο παραγωγικού μετασχηματισμού
«Στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία σε περίοδο επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με ισχυροποίηση της βιομηχανίας και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
Υπογράμμισε ότι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά είναι η βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τον διπλό στόχο της σύγκλισης των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων και ταυτόχρονα τη μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, ενδοπεριφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
«Κάθε περιφέρεια πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί προφανώς διαφέρουν οι ανάγκες, αλλά και το είδος των δυνατοτήτων στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες από τη Θεσσαλία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Και είναι κοινή αγωνία αλλά και κοινή προσδοκία όλων μας να αναγεννήσουμε τα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών. Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους, με δουλειές που θα τους δίνουν τη χαρά και την περηφάνια της εργασίας και της επιτυχίας τους», τόνισε ο υπουργός.
O σχεδιασμός, σύμφωνα με όσα είπε, προβλέπει 3 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων.
Οι 11 στάσεις στον οδικό χάρτη
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, θα διοχετευθούν στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις.
Αναλυτικά, ο οδικός χάρτης για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:
Στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί χρηματοδοτούνται με 1 δισ. ευρώ ευρώ επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.
Υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF.
Ενισχύονται με 170 εκατ. ευρώ από το RRF εμβληματικές επενδύσεις.
Προκηρύσσεται καθεστώς μεγάλων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Διατίθενται επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ για ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.
Δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκ. ευρώ.
Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback.
Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF.
Πηγή: kathimerini.gr